Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Бистри умове и силни тела – 81 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Бистри умове и силни тела – 81 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

551. Бих желала всички да сме здравни реформатори. Не съм съгласна с яденето на пасти. Смесите в тях са вредни. Никой не може да има бистър ум, ако яде голямо количество сладкиши, кейк с крем, различни видове пироги, както и много ястия на едно ядене.
Писмо 10, 1891 г.

552. Нека здравните реформатори помнят, че могат да навредят, като печатат рецепти, непрепоръчващи здравната реформа. Трябва да се внимава много, когато се дават рецепти за кремове и пасти. Ако за десерт се яде мляко или сметана, в стомаха неизбежно ще започне ферментация и тогава слабите места в организма ще се “обадят”. Мозъкът се влияе от разстройването на стомаха. Това може да бъде лесно предотвратено, ако хората поразмислят повече и премахнат от диетата си всичко, увреждащо храносмилателните органи и причиняващо главоболие. Чрез неразумно хранене хората правят себе си негодни за делото, което биха могли да извършат, ако ядат проста храна.
Писмо 142, 1900 г.

554. По-добре е да се откажем от сладките храни. Оставете сервираните на масата сладки десерти. Не се нуждаете от тях. Нужен ви е бистър ум, за да разсъждавате за Божиите неща. Би трябвало сега да започнем да живеем в съответствие с принципите на здравната реформа.
РХ, 7 януари 1902 г.
[Кейкове, пироги, сладоледи, сервирани по време на изобилни обеди и късни вечери – т. 233; готвене за гости – т. 245; постенето помага за побеждаване на извратения апетит – т. 312; въпреки че се отказваме от пироги с кълцано месо, подправки и др., храната трябва да се приготвя с голямо внимание – т. 389; кейковете и пирогите да не се включват в менюто за лагерните събрания – т. 57, 74; тлъсти храни и десерти не се сервират в дома на семейство Вайт – Приложение I:4, 13; колкото по-малко подправки и десерти, толкова по-добре – т. 193; десерти, сервирани заедно със зеленчуци – т. 722; пастите разстройват стомаха и възбуждат нервната система – т. 356; вредата от десертите в детското хранене – т. 288, 350, 355, 360; тлъстите храни не са най-подходящи за умствените работници – т. 225; завет с Бога за отказване от тлъсти храни – т. 41.]

* Една стъпка е равна на 30.48 см – бел.прев.