Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Грижа за малките деца – 44 – Християнският дом – Елена Вайт (Елън Уайт)

ПРАВИЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ КЪРМЕЩАТА МАЙКА. Най-добрата храна за кърмачето е тази, която е предвидена от природата, затова то не трябва да бъде без нужда лишавано от нея. Безсърдечно е от страна на майката да иска да се освободи от задължението си да кърми сама детето си заради някакво удобство, обществени причини или удоволствие.
Времето, през което бебето приема храна от майката, е много важно. През месеците, когато кърмят децата си, много майки се преуморяват. По този начин кърменето е сериозно повлияно не само от кърмата, получена от майчината гръд, но кръвта е отровена и от нездравословната диета на майката, причиняваща трескавост на целия й организъм, засягайки чрез храната и бебето. Бебето се повлиява и от състоянието на психиката на майката. Ако тя е нещастна, лесно раздразнителна, възбудима и дава място на невъздържани страсти, кърмата, която детето получава от майката, няма да бъде качествена и ще причинява колики, спазми, а в някои случаи конвулсии и припадъци.
Характерът на детето се влияе в различна степен от естеството на кърмата, която приема. Колко е важно тогава майката, докато кърми своето дете, да изпитва радост и съвършено да владее духа си. Като прави това, кърмата на детето няма да бъде вредна и спокойното, самообладано поведение на майката към детето ще повлияе твърде много на формирането на ума и психиката на новороденото. Ако то е нервно и лесно раздразнително, спокойният и внимателен начин на майката ще има успокояващо и облекчаващо влияние и здравето на детето може да се подобри много.
Колкото по-спокоен и по-прост е животът на детето, толкова по-добре се развива то физически и умствено. Майката трябва да се старае винаги да бъде спокойна, кротка и да може да се владее.

ХРАНАТА НЕ Е ЗАМЕСТИТЕЛ НА ВНИМАНИЕТО. Често отношението към децата е неправилно. Ако са неспокойни и нервни, казва им се само да бъдат тихи или биват укорявани неоснователно, без да се потърси истинската причина за тяхната нервност. А тя често е в приемането на много храна, приготвена недобре поради погрешни навици на майката. Голямото количество храна прави състоянието по-лошо, защото стомахът на детето се претоварва.
Още от люлката децата свикват да задоволяват апетита си и им се внушава, че едва ли не живеят само за да ядат. Майката може да прави много за оформяне на характера на децата си още по време на тяхното детство. Тя може да ги приучи да контролират апетита си, или обратно – да ги научи да го задоволяват винаги и по този начин да станат лакоми. Често майката има определени планове за деня. Тя трябва да извърши известни неща и когато децата я безпокоят, вместо по подходящ начин да ги успокои, да разсее техните малки огорчения и да ги развлече, тя им дава нещо да ядат, за да пазят тишина, което за кратко време наистина отговаря на целта, но след това има по-лоши последствия. Стомахът на детето е претоварен с храна, когато не се е нуждаел от нея. Всичко, което се изисква от майката е – да отдели малко време и да обърне внимание на децата си. Но тя счита, че времето й е твърде скъпо, за да го посвети на своите деца. Може би подреждането на дома с вкус, за да я похвалят гостите и приготовянето на храната по нов, модерен начин за нея е от по-голяма важност, отколкото щастието и здравето на нейните деца.

ХРАНАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗДРАВОСЛОВНА И ПРИВЛЕКАТЕЛНА, НО ПРОСТА. Храната трябва да се приготвя така, че да не заангажира цялото време на майката. На масата трябва да се постави здравословна храна с имаща привлекателен вид. Не мислете, че небрежно приготвеното може да служи като пълноценна храна на децата. По-малко време трябва да се отделя за приготвяне на храна, която е нездравословна, но задоволява нечий ексцентричен вкус, отколкото на възпитанието и обучението на децата.

ПРИГОТВЯНЕ ОБЛЕКЛО ЗА ДЕТЕТО. При приготвяне на дрехи за кърмачето майката трябва повече да се старае те да бъдат удобни и хигиенични, отколкото да отговарят на модата или на желанието да се предизвиква възхищение. Тя не бива да губи голяма част от времето си за бродерии и ръчни плетки, с които да украсява дрехите на малките си деца. Така се натоварва с излишна работа за сметка на своето здраве и здравето на детето си. Тя не трябва да стои непрекъснато приведена над шиене, което уморява зрението и напряга нервите във време, когато би трябвало да има повече почивка и повече приятни и полезни занимания. Майката трябва да осъзнае задължението си да пази силите си, за да бъде в състояние да посреща трудностите, когато ще се изпречат пред нея.

ОСИГУРЯВАНЕ ЧИСТОТА, ТОПЛИНА И ЧИСТ ВЪЗДУХ. Кърмачетата се нуждаят от топлина, но често се правят много големи грешки, като се държат в извънредно затоплени стаи и се лишават от чист въздух…
Бебето трябва да се пази от всичко, което би отслабило или увредило неговия организъм. Трябва да се следи най-внимателно около него да бъде приятна и свежа. Макар че е добре децата да се предпазват от внезапни промени в температурата, майката в същото време трябва да се грижи по всяко време, денем и нощем, когато спят или когато са будни, да дишат чист въздух.

ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ. В много случаи заболяванията на децата може да се дължат на погрешно гледане. Нередовност в храненето, недостатъчно обличане надвечер, когато се захлади, недостатъчно движение на чист въздух, за да се поддържа правилната циркулация на кръвта или липсата на изобилен чист въздух, биха могли да бъдат причина за заболяване. Нека родителите внимателно да открият причината на болестта и по-скоро да отстранят лошите условия.
Всички родители трябва да направят това, което е по силите им, за да научат повече за гледането, предпазването и лечението на децата им при заболяване. Особено майката трябва да знае какво да предприеме за болното си дете при обикновени заболявания в семейството. Тя трябва да знае какви грижи да полага за него. Нейната любов и съобразителност трябва да я правят способна да му оказва такава помощ, каквато не могат да дадат чуждите ръце.