Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Да не се предписва ядене на месо – 65 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Да не се предписва ядене на месо – 65 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

433. Беше ми поръчано в нашите здравни заведения да не бъдат наемани лекари, които ядат месо и го предписват на пациентите, тъй като ще се провалят, когато ги съветват да се откажат от храните, увреждащи здравето им. Лекарят, който яде месо, не може да види последиците и вместо да действа като възстановител, с личния си пример води пациентите до угаждане на апетита.
Платените лекари в нашите здравни заведения трябва да бъдат реформатори не само по този, но и по много други въпроси. Много от пациентите страдат поради погрешния си начин на хранене. Трябва да им се покаже по-добрия път. Но как може да направи това хранещият се с месо лекар? Чрез погрешните си навици той спъва дейността и намалява полезността си.
Голям брой от пациентите в нашите санаториуми сами са си решили въпроса за яденето на месо и тъй като искат да запазят умствените и физическите си способности, го отхвърлят от диетата си. Така са получили облекчение от измъчващите ги болести. Много от хората, неприемащи нашата вяра, са станали здравни реформатори, защото, водени от чисто лични съображения, са видели предимствата. Не са малко съзнателно определилите се на страната на здравната реформа по отношение на храненето и обличането. Ще продължават ли адвентистите от седмия ден да следват нездравословни навици? Няма ли да чуят съвета: “И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава”?
Ръкопис 64, 1901 г.

Нужна е предпазливост, когато се препоръчва отказване от месо

434. Трябва да размисляме върху дадената ни от Бога светлина по въпроса за болестите и причините за тях, защото лошите навици, задоволяването на апетита и небрежното, неразумно отношение към грижите за тялото се отразяват на хората. Необходимо е да се следват хигиенни навици и в устата да влиза внимателно подбрана храна.
Не бива да говорите на хората, че месото не трябва никога да се яде, а да ги учите и да оставяте светлината да проникне в тях. Нека бъде събудена съвестта на всеки, що се отнася до запазването на тялото и до чистотата, недопускаща всякакъв вид извратен апетит…
Към въпроса за месото трябва да се отнасяме внимателно. Когато човек смени стимулиращата месна диета с плодова и зеленчукова храна, винаги в началото ще чувства слабост и липса на жизненост. Мнозина посочват този ефект като доказателство за необходимостта от месо. Но той е най-добрият аргумент, който трябва да се използва в интерес на безмесната диета.
Не бива хората да бъдат подтиквани да правят рязка промяна, особено претоварените с продължителна физическа работа. Нека разумът бъде обучаван, волята – подсилвана, и промяната да се извършва с по-голяма готовност и желание.
Болните от туберкулоза, които вървят стремително към гроба, не бива да правят особени промени в това отношение, а да се опитат да си доставят месо от възможно по-здрави животни.
Хора с тумори, съкращаващи живота им, не бива да бъдат обременявани с въпроса, дали да ядат месо или не. Бъдете внимателни, не се изказвайте строго по тези въпроси. В случая няма да помогнете, а по-скоро ще навредите на принципите за въздържане от месо. Изнасяйте беседи в трапезарията. Учете хората, но не ги насилвайте. Насилствената реформация няма стойност…
Пред студентите и лекарите трябва да се изяснява, че цялото животинско творение е болно – повече или по-малко. Заразеното месо е често срещано. Чрез ядене на мъртва плът в човешкия организъм навлизат различни болести. Слабостта и отпадналостта в резултат от промяната на месната диета скоро ще бъдат преодолени и лекарите трябва да знаят, че не бива да представят стимулирането от яденето на месо като необходима предпоставка за здравето и жизнеността. Оставилите месото в резултат на лично убеждение, след като свикнат с промяната ще получат здраве в тъканите и мускулите.
Писмо 54, 1896 г.

435. Доктор …. ме попита дали бих посъветвала някого да пие пилешки бульон при определени обстоятелства – например болен човек, чийто стомах не може да приема нищо друго. Казах: Има умиращи от туберкулоза хора. Ако поискат бульон, бих им дала. Но все пак бих била много предпазлива. Примерът не бива да бъде във вреда на санаториума или да служи като оправдание на други да мислят, че състоянието им изисква същата диета. Попитах доктор …. дали е имала подобен случай в санаториума. Тя отговори: “Не, но имам много болна сестра в санаториума в град …. Тя изпада в тежки периоди, когато може да яде само сготвено пиле”. Отговорих: Би било най-добре да я преместите от санаториума… Според дадената ми светлина, ако споменатата сестра се стегне и се опита да свикне със здравословна храна, тези периоди ще отминат.
Свикнала е да подхранва въображението си; неприятелят се е възползвал от телесната й слабост и умът й е станал неспособен да се справя с всекидневните житейски трудности. Нуждае се от здрав, осветен разсъдък, усилване на вярата и активна служба за Христос. Тя трябва също да приложи и мускулите си в труд на открито. Физическите упражнения ще бъдат едно от най-големите благословения в живота й. Не бива да се превръща в инвалид, а да стане физически здрава и със здрав разсъдък жена, приготвена да извърши с усърдие и благородство своята част от делото.
Ползата от цялото лечение, което може да бъде дадено на тази сестра, ще бъде малка, ако тя не извърши своя дял от работата. Трябва да заздрави мускулите и нервите си чрез физически труд. Няма защо да се превръща в инвалид. Може да извърши много и добра работа. [Спешни случаи – т. 699, 700.]
Писмо 231, 1905

“Не го поставяйте на масите”

436. Срещнах се с лекарите и с брат …., разговарях с тях в продължение на около два часа и облекчих душата си. Казах им, че са били изкушавани и са се поддали на изкушението. За да си осигурят покровителство, са сервирали на трапезата месо, а след това са били изкушени да отидат по-далеч и да използват чай, кафе и опиати. Казах им: Ще има съблазни чрез хора, чийто апетит за месо се задоволява, и ако те са свързани с Дома на здравето, ще поставят изкушения, поради които се жертват принципите. Месо не бива да се поднася дори в началото. Няма да има нужда да прекратявате поднасянето му, ако никога не се е появявало на масата… Аргументът им е, че могат да го сервират, докато хората научат, че е вредно. Но тъй като непрестанно идват нови пациенти, този аргумент ще води до непрестанна употреба на месо. Не, не го предлагайте дори един-единствен път. Само тогава беседите ви по въпроса за месото ще съответстват на вестта, която би трябвало да разгласявате.
Писмо 84, 1898 г.

Сервиране на чай, кафе и месо в стаите на пациентите

437. В нашите санаториуми… не бива да бъдат сервирани чай, кафе или месо, освен ако има някой особен случай, при който пациентът да настоява за тях. Тогава те трябва да му бъдат сервирани в стаята.
Писмо 213, 1902 г.

Да не се препоръчват чай, кафе и месо

438. Не бива да се наемат на работа лекари, които предписват на пациентите си месо, защото то е храната, причинило болестта им. Търсете Господа. Когато го намерите, ще бъдете смирени по сърце. Самите вие не трябва да се храните с месото от мъртви животни, нито пък да слагате дори хапка месо в устата на вашите деца. Не предписвайте месо, чай или кафе на пациентите си, а им изнасяйте беседи в столовата, с които да им показвате необходимостта от проста диета. Премахнете вредните неща от менюто си.
Ако лекарите в нашите здравни заведения учат със слово и пример предадените на грижите им хора да ядат месо, въпреки получаваните години наред Господните поучения, те стават негодни за управители на нашите здравни институти. Господ не дава светлина по здравната реформа, за да бъде пренебрегвана от хората с влиятелни постове и авторитет. Той държи на онова, което е казал, и думите Му трябва да бъдат почитани. По тези въпроси ще бъде дадена светлина. Проблемът за диетата се нуждае от старателно проучване, а предписанията трябва да бъдат правени в съответствие със здравните принципи. [Виж “Постепенната диетична реформа в адвентните здравни заведения” – т. 720-725.]
НС, с. 4, 5, 1896 г.

Да не се сервира алкохол

439. Не строим санаториуми, за да ги превръщаме в хотели. В тях приемайте само желаещите да се придържат към добрите принципи и да приемат предлаганите храни. Ако позволяваме на пациентите да пият алкохол в стаите си или им сервираме месо, не бихме могли да им дадем помощта, която би трябвало да получат. Необходимо е да се знае, че в нашите санаториуми и ресторанти за здравословна храна не приемаме алкохола и месото поради принципите си. Не искаме ли да видим нашите ближни освободени от болести и немощи и радващи се на здраве и сила? Тогава нека не се отклоняваме от правилата си, така както и стрелката не се отклонява от магнитния полюс.
7 С, с. 95, 1905 г

Ястия, приятни за апетита

440. Не можем изведнъж да задържим вниманието на светските хора върху принципите на здравната реформа; затова не бива да поставяме прекалено строги правила за диетата на пациентите. Идвайки в санаториумите, те трябва значително да променят начина си на хранене. За да понесат промяната колкото е възможно по-леко, необходимо е да им се поднасят най-добрите, съобразени със здравната реформа ястия и на масите да се сервират най-вкусните и апетитни ястия…
Хората, които си плащат за пансион и лечение, трябва да имат най-апетитно приготвена храна. Причината за това е очевидна. Когато пациентите бъдат лишени от месо, организмът усеща промяната. Явява се чувство на отпадналост и те ще изискват по-голямо изобилие в диетата си. Блюдата трябва да бъдат приготвени така, че да примамват апетита и да бъдат приятни за погледа.
Писмо 54, 1907 г.