Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Диетата в санаториумите – 62 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Диетата в санаториумите – 62 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

419. Трябва да бъдат основавани здравни институти, предназначени за болните, където страдащите от болести ще могат да бъдат под грижите на богобоязливи медицински мисионери и лекувани без лекарства. В тях ще идват хора, докарали си болести в резултат на неправилни навици в яденето и пиенето. Там е необходимо да бъде доставяна проста, здравословна и вкусна храна, но да няма оскъдност в диетата. Здравословните храни трябва да бъдат комбинирани така, че да се получават апетитни ястия.
Ръкопис 44, 1896 г.

420. Искаме да построим санаториум, където болестите да бъдат лекувани с дадените от природата средства и хората да бъдат учени как да полагат грижи за себе си, когато са болни; тук ще научат как умерено да ядат здравословна храна и да отхвърлят всички видове наркотици – чай, кафе, ферментирали вина и всякакви по вид възбудители, а също така да престанат да се хранят с мъртва плът.
Ръкопис 44, 1896 г.

Отговорността на лекари, диетолози и медицински сестри

421. Лекарите са отговорни да създадат условия за даване на здравословна храна, приготвена така, че да не дразни организма.
Писмо 112, 1909 г.

422. Лекарите трябва да бдят с молитва, осъзнавайки колко голяма е отговорността им. Би трябвало да предписват на пациентите си най-подходящата за нуждите им храна. Важно е тя да бъде приготвена от човек, осъзнаващ изключително важната си длъжност, защото се изисква качествена храна, която да се превърне в качествена кръв.
Ръкопис 93, 1901 г.

423. Важна част от задълженията на медицинската сестра е да се грижи за диетата на пациента. Не бива да се допуска той да страда или да отслабва ненужно поради липсата на храна, нито пък да претоварва храносмилателните си органи. Необходима е грижа за приготвянето и сервирането на вкусна храна, но е нужна и правилна преценка за адаптирането й по количество и качество според нуждите на пациента.
СВЛ, с. 221, 1905 г.

Старайте се да осигурите удобство и приятно време за пациентите

424. На пациентите трябва да се дава изобилие от здравословна, вкусна храна, приготвена и сервирана така, че да премахне в тях изкушението да ядат месо. Тя може да бъде средство за обучение в принципите на здравната реформа. Необходимо е внимание, когато се комбинират даваните на пациентите храни. Познанието за правилните хранителни съчетания има голяма стойност и трябва да бъде приемано като мъдрост от Бога.
Часовете за храна трябва да бъдат така нагодени, че пациентите да чувстват, че отговарящите за института хора работят за удобството и здравето им. По-късно, когато си тръгнат от здравното заведение, няма да отнесат със себе си кваса на предразсъдъка. В никакъв случай не трябва да се постъпва така, че пациентите да останат с впечатлението, че времето за храна е фиксирано от железни закони.
Ако видите, че отменянето на третото хранене отблъсква хората от здравното заведение, знаете как да постъпите. Трябва да помним, че макар и да има хора, чувстващи се по-добре, като ядат само два пъти, има други, които ядат малко на всяко хранене и усещат нуждата да хапнат нещо вечерта. Трябва да се приема достатъчно храна, за да се дава сила на тъканите и мускулите. Не бива да забравяме, че храна умът получава сила от изядената храна. Част от медицинската мисионска работа на служителите в нашите санаториуми е да показват истинската стойност на здравословната храна.
Правилно е, че в нашите санаториуми не се сервира силен чай, кафе и месо. За мнозина това е голяма промяна и ужасно лишение. Да се налагат други промени – като намаляване броя на храненията, в някои случаи ще донесе вреда вместо полза. [За броя на храненията виж Раздел 9]
Писмо 213, 1902 г.

Изисквайте само необходимите промени в привичките и навиците

425. Свързаните със здравните заведения хора трябва да помнят, че Бог иска от тях да приемат пациентите такива, каквито са. Не бива да се опитваме да се намесваме безпричинно в привичките и навиците на пациентите или гостите в нашите санаториуми. Много от тях идват само за няколко седмици. Ако за толкова кратко време ги принудите да променят часовете си за хранене, значи да ги подложите на големи неудобства. Постъпвайки така, ще откриете след опита, че сте направили грешка. Научете колкото се може повече за навиците на пациентите и не изисквайте от тях да ги променят, като знаете, че с промяната не можете да постигнете нищо особено.
Атмосферата в здравните заведения трябва да бъде жизнерадостна, подобна на домашната и да има колкото се може повече общуване. Дошлите за лечение трябва да се чувстват като у дома си. Резките промени в храненето ще ги обезпокоят. Прекъсването на навиците ще породи чувство на неудобство. Безпокойството им ще създаде неестествено състояние, ограбващо им благословенията, които биха могли да получат. Когато е необходимо, променяйте навиците им толкова внимателно и любезно, че да приемат промяната като благословение, а не като лишение…
Правилата ви да бъдат толкова разумни, че да се нравят на хората, възпитани да виждат нещата в правилна светлина. Когато се опитвате да въвеждате обновяващите и преобразяващите принципи на истината в житейските навици на идващите в санаториумите хора с цел да се подобри здравето им, те нека виждат, че налаганите им изисквания не са произволни. Не им давайте повод да се чувстват задължени да следват начин на действие, който не са избрали.
Писмо 213, 1902 г.