Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Животът в семейството – 105 – Вести към младите – Елена Вайт (Елън Уайт)

Животът в семейството – 105 – Вести към младите – Елена Вайт (Елън Уайт)

Възстановяването и издигането на човечеството започва в семейството, т.е. чрез делото на родителите, което е над всяко друго дело. Обществото е съставено от семейства и ще бъде такова, каквото го направят главите на тези семейства. От сърцето са “изворите на живота”, а сърцето на обществото, на църквата и на нацията, това е семейството. Благополучието на обществото, успехът на църквата и просперитетът на нацията зависят от влиянието на семейството (“По стъпките на великия Лекар”, стр. 349).

ХРИСТИЯНСКИЯТ ДОМ
Изповядващите, че обичат Бога, трябва като патриарсите в миналото, да издигат олтар на Господа навсякъде, където разпънат палатката си. Ако е имало някога време, когато всеки дом да бъде дом на молитва, то сега е това време. Бащите и майките трябва често да издигат сърцата си към Бога в смирена молитва за себе си и за техните деца. Нека бащата като свещеник на дома слага върху Божия олтар сутрешната и вечерната жертва, а съпругата и децата се присъединят в молитва и хваление. Исус ще желае да се задържа в такъв дом.
Свята светлина нека се излъчва от всеки християнски дом. Любовта да се проявява в действие. Тя трябва да произтича от всеки разговор в дома, като се проявява в благородна несебелюбива вежливост. Има такива домове, където този принцип се прилага – домове, където се покланят на Бога и царува най-истинска любов. В тях сутрин и вечер към Твореца се възнася молитва като сладък тамян и милостите и благословенията Му слизат над молещите се като утринна роса.
Добре подреденият християнски дом е мощен аргумент в полза на реалността на християнската религия – аргумент, който неверникът не може да отрече. Всички могат да видят, че в семейството съществува влияние, отразяващо се върху децата, и че Богът на Авраам е с него (“Патриарси и пророци”, стр. 144).