Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Затруднения,причинени от мека храна – 21 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Затруднения,причинени от мека храна – 21 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

161. Ако здравето ти беше неувредено, ти можеше да бъдеш изключително полезна жена. От дълго време си болна и това така е повлияло на разума ти, че мислите ти са насочени единствено към тебе и също вредят на тялото. В много отношения навиците ти не са никак добри. Храната ти не е била с добро качество и количество. Хранила си се прекалено много, и то с лоша храна, която не би могла да се превърне в пълноценна кръв. Привикнала си стомаха си към такава храна. Мислела си, че този начин на хранене е най-добър, тъй като е най-лесен. Не си действала обаче правилно. Стомахът не е получавал от храната необходимата енергия. Приемана в полутечно състояние, тя няма да даде енергия и тонус на тялото. Но когато промениш този навик и започнеш да ядеш повече твърда и по-малко течна храна, ще почувстваш неразположение в стомаха. Въпреки това не бива да се плашиш; необходимо е да привикнеш стомаха си към по-твърда храна.
3 С, с. 74, 1872 г.

162. Казах им, че приготвят храната си по погрешен начин. Да се храниш основно със супи, кафе и хляб, не е здравна реформа. Поглъщането на толкова много течности не е здравословно и всички, които се хранят по този начин, претоварват бъбреците. Освен това воднистата храна омаломощава стомаха.
Напълно съм убедена, че тези хора страдат от лошо храносмилане. Храносмилателните органи отслабват и кръвта става лошокачествена. Закуската им се състоеше от кафе, хляб и сос. Това не е здравословно. След почивка и сън стомахът може по-добре да се справя с обилната храна, отколкото, когато е изморен от изтощителна работа. После обядваха предимно със супа, понякога с месо. Стомахът е малък, но когато апетитът е незадоволен, приема голямо количество от воднистата храна. Така функционирането му се затруднява. [Плодовете облекчават дразнението, което поражда желание за пиене по време на ядене – т. 475]
Писмо 9, 1887 г.

Храната да е топла, но не гореща

163. Бих посъветвала всички да приемат в стомаха си нещо топло поне сутрин. Можете да правите това без много усилия.
2 С, с. 603, 1870 г.

164. Горещите напитки не са необходими, освен като лекарство. Големите количества гореща храна и напитки вредят много на стомаха. Чрез приемането им се изтощават гърлото и храносмилателните, а чрез тях и другите органи в тялото.
Писмо 14, 1901 г.

Жизнената сила намалява от студената храна

165. Храната не трябва да се приема много гореща или много студена. Ако е студена, жизнената сила на стомаха отива за затоплянето му, преди да започне смилането. Студените напитки са вредни поради същата причина. Прекомерната употреба на горещи напитки също омаломощава стомаха. [Много сили се изразходват за затоплянето на студената храна в стомаха – т. 124]
ЗС, с. 305, 1905 г.

166. Мнозина правят грешка, като пият студена вода по време на ядене. Не бива храната да се изсипва навътре с помощта на течности. Приета заедно с храната, водата намалява слюнката. Колкото по-студена е водата, толкова по-голяма е вредата за стомаха. Ледената вода и лимонада, изпити по време на хранене, спират храносмилането, докато тялото не отдаде достатъчно топлина за стомаха, за да му помогне да се заеме отново с работа. Дъвчете бавно, за да може слюнката да се смесва с храната.
Колкото повече течности се приемат в стомаха заедно с храната, толкова по-трудно е да се смели тя, тъй като първо трябва да се абсорбира течността. [Пиене на вода по време на ядене – т. 731]
[ХВБХ, с. 51]; ЗС, с. 119, 120, 1890г.

Предупреждение към заети хора

167. Поръчано ми е да кажа на работниците в нашите санаториуми, а също и на учителите и учениците в нашите училища, че е необходимо да се пазим във всичко, отнасящо се до апетита. Има опасност да се отпуснем по този въпрос. Ако допуснем личните грижи и задължения да погълнат цялото ни внимание, няма да имаме време да ядем така, както би трябвало. Вестта ми към вас е: “Отделяйте време, за да се храните, а не на едно ядене да тъпчете в стомаха много по вид храни. Голяма грешка е на едно ядене да се поемат набързо няколко вида храни.
Писмо 274, 1908 г.