Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Защо улиците станаха несигурни – 10 (1-ва част) – Открития в пророчеството – Марк Финли

Престъпността се разраства, както никога досега в Съединените щати. Въпросът е: „Защо? Какво се крие зад тази нарастваща престъпност и насилие? Защо престъпленията нарастват девет пъти по-бързо отколкото населението? Защо е този бум от престъпления? Какви са тези изстрели от движещи се коли?“
Точно днес получих един тъжен съкрушаващ факс от Сиатъл, щата Вашингтон. Може би вчера в предаването „National News“ сте чули, че в Сиатъл е станало тройно убийство. Три млади жени, които са отивали в „King Court House“ в Сиатъл, са били брутално застреляни от един гангстер. Две от тези жени са присъствали на провеждащият се там цикъл лекции „Откритията на пророчеството“. Една добра християнка е отивала в „King Court“, за да подкрепи своя приятелка, която е щяла да се развежда. Тя водела със себе си друга своя приятелка. Предната вечер те присъствали и приели твърде сериозно лекцията от „Откритията на пророчеството“. Една от тях предала сърцето си на Исус. И тъкмо вчера те били застреляни там, именно там.
Сърцето ми е съкрушено, изпълнено с дълбока мъка за тези семейства, някои от които може би наблюдават нашето предаване тази вечер.
Улиците на Америка не са безопасни.
Но все пак идва нов ден, когато Исус ще ни отведе в онази земя на мир.
Но защо престъпленията нарастват девет пъти по-бързо от нарастването на населението? Защо личното оръжие стана нещо така обичайно за градските улици на Америка?
Престъпността заема централно място в заседанията на Конгреса. Излезлият наскоро законопроект „Bredy“ е предназначен да ограничи продажбите на лично оръжие, за да предотврати попадането му в случайни ръце.
Но нещо се таи отдолу. Съществува една адска машина.
Безредиците в Лос Анжделис са сериозен симптом за дълбоките проблеми в обществото. Те са симптом на беззаконието, бунта, несправедливостта. Нашите градове са гъмжащи котли от престъпления и насилие, почти готови да избухнат.
Какво стои зад тези насилия, зад тези престъпления, зад тази епидемия от беззаконие? В нашето общество престъпленията са извън контрол. Всеки ден все повече хора се сдобиват с лично оръжие. Америка се превръща във военен лагер. Изстрели от движещи се коли са станали обичайно нещо. Действително всяка година в САЩ стават повече от 23 000 убийства. Броят на убийствата нараства стремително, също както и останалите престъпления.
Много хора считат, че опиатите са причината за престъпленията в нашето общество, че широко разпространеното приемане на опиати е предразположило цялата нация към извършване на престъпления и че много кражби като ограбвания на отделни лица и обирите по къщите са резултат на опиатите.
Но все пак има и друга причина за това нарастване на престъпленията. Списанието „Time“ говори за „Насилницата Америка“. В една статия на списанието „In time“ се отбелязва, че средният 18-годишен зрител става свидетел по телевизията средно на 200 000 акта на насилие, включително на 40 000 убийства. В своя брой от април 1991 г. списанието „Newsweek“ коментира, че тези 18-годишни американци, изпитали тези 200 000 акта на насилие и 40 000 убийства, ще бъдат предразположени към извършване на престъпления не само като младежи, но и като възрастни.
Какво става в нашето общество? Средствата за масова информация са преизпълнени с насилие, което влияе върху умовете на мъже и жени. И така – престъпността нараства стремително. В нашето общество беззаконието е извън контрол.
Тук има една таблица на престъпленията.
1 сериозно престъпление – на всеки 2 секунди; 1 убийство – на всеки 23 минути; 1 изнасилване – на всеки 6 минути; 1 грабеж – на всеки 58 секунди; 1 кражба на кола – на всеки 28 секунди; 1 кражба – на всеки 8 секунди.
Но въпросът е: „Защо?“ Въпросът е: „Какво именно става в Северна Америка?“ Беззаконието се шири в градовете на САЩ и Канада. Защо биват отвличани толкова много деца? Защо се отвличат млади хора и след това биват използвани за детска порнография? Какво става в действителност? Защо се разраства проституцията? Защо нараства неморалността? Изглежда, че е разрушен моралния гръбнак на обществото. Изглежда, че беззаконието е взело надмощие.
Ние живеем всред поколение, където може да се случи всичко. И наистина, статистиката показва, че двама от всеки петима мъже в Америка са били неверни на жените си чрез извънбрачни връзки.
Защо са тези престъпления и това насилие? Защо има толкова наркомани? Защо се ширят проституцията и неморалността? Какво става в действителност? Защо има толкова много случаи на СПИН? Само защото използваните спринцовки не са били чисти ли? Това ли е причината?
В нашето общество съществуват дълбоки морални проблеми. Нашите идоли се сгромолясаха. Нашумели съвременни спортни звезди оповестяват, че именно извънбрачните връзки и други полови злоупотреби са довели до проблемите на СПИН-а.
Какво става? Всички наши идоли се сгромолясаха. Ние наистина сме имали погрешни модели. Всички, на които сме държали, всички, на които сме имали доверие.
Какво става в действителност с нашето общество?
Има нещо, което става. Моралният ни компас е бил променен. Моралният барометър е бил погрешен.
Професорът по етика Джоузеф Флетчър, когато говори на група млади хора в едно от американските средни училища, каза, че няма добро и зло въобще. Няма обективни стандарти. Ако изглежда, че нещо е добро за теб, направи го. Ако си задомен, но желаеш да имаш извънбрачна връзка и умът ти казва, че това е добро, тогава го направи. Ако някой има повече пари от теб и ти пожелаеш да имаш част от тях и ако няма да се стигне до неговото нараняване, няма нищо лошо в това да си присвоиш една част.
Като погледнем в нашето общество срещаме нечестност, измама, бунт, престъпления, неморалност.
Какво се е случило в нашето общество? Ние сме загубили нашия морален компас. Липсва ни моралната „полярна звезда“ и ние блуждаем в тъмнина, търсейки някакъв стандарт, който да ръководи нашия живот.
Библията изяснява това в Притчи 28:26. Моля, прочетете го с мен! „Който уповава на своето си сърце е безумен.“
Защо? Защото сърцето е измамливо и безнадеждно грешно.
И така, когато Адам и Ева съгрешиха и напуснаха Едемската градина, умовете им бяха променени, сърцата им бяха увредени, моралната им преценка бе замъглена. А Библията казва: „Този, който уповава на своето си сърце, е безумен.“
Осия 8:7 сочи към центъра на проблема. „Понеже посяха вятър…“
Ние посяхме вятъра на бунта, отхвърлихме моралното въздържание и живяхме според желанията на своето собствено сърце. Отхвърлихме Божието слово, обърнахме гръб на „полярната звезда“ на морала.
„Понеже посяха вятър, затова ще пожънат вихрушка.“
И ние я пожънахме като отхвърлихме моралното ръководство на Библията, като отхвърлихме Божия закон и разчитахме на своите собствени измамливи сърца.
Затова днес може да се оправдае всичко – приемането на наркотици, ограбването на жени по улиците; някой, който има проблеми в своя брак, може да оправдае извънбрачните си връзки. Вие можете да оправдаете всичко, когато липсва стандарт. Защото, ако няма стандарт, няма критерий за добро и зло и затова Библията казва: „Те посяха вятър, затова ще пожънат вихрушка.“
Има ли в Библията някакво указание за нарастващите престъпления, ще престанат ли? Има ли нещо, което да спре беззаконието в нашето общество?
Наистина има. Чуйте това – Псалм 111:7,8. Прочетете ги с мен, моля!
„Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; всичките Му заповеди са непоколебими. Утвърдени са до вечни векове, направени с вярност и правда.“
Библията казва, че всичките Му заповеди са непоколебими, те са утвърдени до вечни векове. Десетте Божии заповеди не са остарели, те не са за една отминала цивилизация. Десетте Божии заповеди наистина са моралния гръбнак и на нашето съвременно общество.
Ако отхвърлим Божия закон, човешкият закон няма повече силата да оправдава. Ако отхвърлите Божиите закони, вие не ще уважавате и обществените.
Из цялата Библия има един морален компас за мъже и жени.
Псалм 19:7 казва: „Законът на Господа е съвършен.“
Законът на десетте Божии заповеди е Неговият съвършен кодекс на поведение.
Валиден ли е и днес този закон? Или той просто е даден в древни времена написан за евреите?
Във време, когато за мъже и жени богове стават техните къщи, техните визитни картички, техните коли, тяхната работа, Бог казва: „Да нямаш други богове освен Мене!“
Във време, когато ние се отдаваме на себеугаждане и егоистично се себевеличаем, Бог казва: „Не си прави кумир. Да не им служиш, нито да им се покланяш!“
И във време, когато мъже и жени споменават напразно Божието име и когато скъпото Исусово име е стъпкано в праха – това име, за което ангелите казват: „Свят, свят, свят!“ – за това име днес Бог казва: „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог!“
И във време, когато животът на мъже и жени е изпълнен със стрес и безпокойство, Бог все още казва: „Помни съботния ден, за да го освещаваш!“
В това време на бунт и младежко непокорство Бог все още казва: „Почитай баща си и майка си!“
В това време, в което избухват бомби и хиляди загиват, и във време, в което из цялата страна хората възприемат абортите като начин на контролиране на раждаемостта, Бог все още казва: „Не убивай!“
И в едно време на извънбрачни връзки, когато девойки и юноши губят своята девственост, в едно време на пренебрегване на съпружеските задължения и на незачитане на морала, Бог се обръща към това поколение с думите: „Не прелюбодействай!“
Във време на кражби и измами, в едно време, когато мъже и жени често не се съобразяват в работата си с някого и придобиват това, което другите изработват.
Не много отдавна една фабрика понасяла такива загуби, че собственикът се принудил да назначи пазач, който да проверява всеки излизащ служител. Когато един човек си тръгвал и на изхода пазачът го проверил, открил под неговото сако колан с инструменти върху него. В универсален магазин една клиентка изглеждала доста пълна. Охраната я проверила, за да открие под собствения й пуловер още пет.
В едно време, когато собствеността и вещите означават толкова малко за някои, Бог поставя нещата на мястото им и казва: „Не кради!“ и в едно време на лъжи – „Не свидетелствувай лъжливо против ближния си!“ В едно време на нарастващ егоизъм – „Не пожелавай!“
Законът на десетте заповеди е моралния гръбнак на нашето общество. Божият закон е спойващият елемент, който обединява обществото в едно цяло.
Нека сега да си представим едно общество, в което липсва Божият закон. В него би имало кражби. Не ще имате никакви права върху собствеността си. Ще се разбиват домове и обществото не ще има закони против това. Да помислим за прелюбодейството – многобройни съпруги. Да помислим за проблемите на децата и родителите.
Божият закон е този спойващ елемент; елементът, който лежи в основата на цялото общество.
Законът на Десетте заповеди не е бил написан върху пясък, за да бъде измит от водите. Той не е бил написан върху паважа, за да бъде по-късно изтрит. Не е бил написан върху хартия, за да не бъде изгорен.
Божият закон е написан върху каменни плочи не от човешка ръка, но от пръста на живия Бог. Те би трябвало да са важни, щом като са написани лично от живия Бог.
Всъщност непослушанието към Божия закон е довело до бунта в небето. Какво е причинило беззаконието на една трета от ангелите? Сатана започнал да сее своите лъжи. Той казал, че не е необходимо да се покоряваш на Бога. Сатана казал, че не е необходимо да се следва Божия закон. Една трета от ангелите загубили небето поради своето непослушание и бунт. Този бунт от небето се пренесъл на земята. Когато тези ангели дошли на земята, Бог дал на Адам и Ева свободата на избора. Бунтът на ангелите в небето им струвал самото небе, а бунтът на земята струвал на Адам и Ева Едемската градина. Когато Адам и Ева послушали гласа на злия Луцифер, те посрамени напуснали тази градина, защото въстанали против Бога. Непослушанието струвало на Адам и Ева градината. Непослушанието води до нещастия, до разбити сърца, до скръб, то води до смърт.
Библията казва в Римл. 4:15 – моля, прочетете го с мен: „Но дето няма закон, там няма нито престъпление.“
Сега ме следвайте. Ако няма закон за ограничаване на скоростта, то аз бих могъл да карам със 60, 70, 80, 90, 100 км/ч. Ако няма закон за ограничаване на скоростта, аз бих могъл да карам толкова бързо, колкото желая. И така, ако отхвърлим закона, то няма да има такова нещо като престъпление. Но какво е престъпление? Речникът Уебстър ни казва, че престъпление е престъпването или нарушаването на някакъв закон, било то граждански или морален. Библията ни казва, че грехът е нарушаване или престъпване на Божия закон. Ако отхвърлите закона, няма да има грях, а ако няма грях, няма да се нуждаете от Спасител. Така че отхвърлянето на закона означава, че няма грях и че аз не се нуждая от Спасител. Виждате, че някои християни имат много странни идеи. Те имат разбирането, че законът е бил за хората от Стария завет, а благодатта за хората от Новия завет и че днес ние не се нуждаем от закон. Но ако ние не се нуждаем от закон, то значи не съществува грях, а Библията казва в Римл. 6:23: „Заплатата на греха е смърт.“ А Христос е дошъл да ни спаси от греха. Така, че ако кажем, че не се нуждаем от закон, няма да има грях, а ако няма грях ние не ще загубим вечния живот. Ако не сме загубили вечния живот, ние не се нуждаем от Христос. С отхвърлянето на закона ние отхвърляме нуждата от Спасител.
Какво учи Библията относно закона и благодатта? Битие 26:5 разкрива, че в дълбока древност мъже и жени са били верни на Божия закон. „Понеже Авраам послуша гласа Ми, и опази заповедите Ми, повеленията Ми, и законите Ми.“
Авраам е послушал гласа на Бога. Ангелите в небето проявили непослушание и загубили небето. Адам и Ева проявили непослушание и загубили райската градина. Още от древността самият Исус кани мъже и жени да бъдат послушни на Неговия закон. Христос не е дошъл да отхвърли закона. Действително, Библията казва в Матей 5:17 – Моля, прочетете с мен: „Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона и пророците…“ Дошъл ли е Исус да разруши закона и пророците? Да или не? Не. Той казва: „…не съм дошъл да разруша закона и пророците. Не съм дошъл да разруша, но да изпълня. Защото истина ви казвам, докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.“ Исус не е дошъл да разруши Божия закон, но е дошъл да изпълни закона.
Как Исус изпълни закона? Исус дойде да издигне, разшири и задълбочи закона. Исус отхвърли ли заповедта „Не убивай“? Как мислите? Исус отхвърли ли заповедта „Не кради“? Хората от Стария завет са били осъждани при кражба, а сега в Новия завет ние сме под благодат и можем да крадем, така ли? Вярно ли е това или не? Исус каза ли: „Добре е да се убива“? „Добре е да се краде“? „Добре е да се прелюбодейства“? Той дойде, за да изпълни закона, което означава да ни покаже, как да живеем. Исус е живият закон. Исус каза, че ако се разгневите, вие нарушавате духа на закона, който казва: „Не убивай“, защото в действителност гневът предразполага към извършването на убийство. Исус каза: „Ако погледнеш жена и я пожелаеш, ти си нарушил заповедта ‘Не прелюбодействай'“. Исус каза ли, че е добре да се прелюбодейства? Той дойде за да утвърди заповедта и да ни покаже, че ако мислите ни не са чисти и делата ни не ще са чисти. Така ли е? За коя от заповедите Исус е казал, че може да се престъпва, понеже сме християни? Казал ли Той нещо такова? Съвсем не. Исус не е дошъл да разруши закона, но да го изпълни.
Действително в Лука 16:17 се казва: „Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне.“ Това е съвсем ясно, нали?
Аз, разбира се, бих послушал Исус, отколкото който и да е проповедник днес. А вие? И ако този проповедник ви каже, че не е нужно да се спазва Божия закон. Когато те съгрешават, това става под нашепванията на собствените им сърца. А това, което подсказват сърцата ни, води до грях, защото естественото сърце е изпълнено със себелюбие, грях и зло.
Аз бих предпочел да послушам Исус, отколкото най-добрия религиозен учител. А ти, приятелю?
Исус казва, че е по-лесно небето и земята да преминат, но не и една точка от закона. Вярвате ли на това тази вечер? Наистина Божието слово е истина. Спомнете си онази жена, която бе заловена в прелюбодейство, която хвърлиха в нозете на Исус. Евреите я бяха осъдили, но Исус започна да пише техните грехове върху пясъка със собствения си пръст и когато нейните обвинители си тръгнаха, Той я запита: „Къде са онези, които те осъдиха?“ „Върви си и продължи да вършиш това, което си вършила досега?“ Това ли е, което Той каза? Каза ли Той: „Ти сега си под милост и не трябва да се безпокоиш за закона, който казва ‘Не прелюбодействай’. Върни се към своя начин на живот.“ Исус й каза: „Аз ти прощавам напълно. Давам ти Моята милост, независимо от това доколко си съгрешавала. Но иди си сега с тази милост, иди си с благоволение и сила и повече не съгрешавай!“ Така, че милостта не те води към непослушание, но до послушание.
Действително в Евангелието на Йоан 15:10, Исус казва: – Моля, прочетете го с мен: „…Аз опазих заповедите на Отца Си и пребъдвам в Неговата любов.“ Ако Исус е пазел заповедите на Отца, защото Го е обичал, аз също искам да обичам Отца и да пазя заповедите Му. Действително Исус казва в Йоан 14:15: „Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.“ Аз Го обичам. А какво ще кажете вие тази вечер? Той е направил толкова много за мен и ако Неговата милост ме спасява от моето минало, тази същата милост може да обвърже моя живот, да го промени и да ми даде сила да водя един праведен живот. Горко на тази ръка, горко на този човек, който се стреми да промени Божия закон! Защото Божият закон е гръбнакът на цялото общество. Харесвам начина, по който го изразява Били Греъм. Д-р Греъм казва следното: „Десетте заповеди никога не са били неактуални.“ Вие съгласни ли сте с д-р Греъм? Аз наистина съм. Били е прав в това, че Десетте заповеди никога не са били неактуални. Или можем да кажем, че те важат за всички хора от всички поколения, защото изразяват волята на живия Бог. Действително в 1 Йоан 5:3 се казва: „Защото ето що е любов към Бога: да пазим Неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.“
Има някои хора, които мислят, че Божият закон е много тежък. Но той не е тежък, приятелю. Как показваме любов към Бога? „Ето що е любов към Бога: да пазим Неговите заповеди.“ Любовта винаги води към послушание и никога не води към непослушание.