Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Здравето и външният вид на майката – 42 – Християнският дом – Елена Вайт (Елън Уайт)

ЗДРАВЕТО НА МАЙКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИ. Майката трябва грижливо да пази здравето си. Тя не трябва да изразходва всичките си сили в непосилна и изтощителна работа. Големите грижи и тежките товари трябва да й се спестяват. Често съпругът не познава здравните закони, необходими за доброто състояние на семейството. Сам погълнат от борбата за издръжката на семейството или пък претрупан с грижи и трудности, той оставя жена си сама да носи товари, които в най-тежките моменти не са по силите й, изтощават я и я разболяват.
В интерес на семейството, а и в неин собствен интерес е, майката да пази себе си от излишно натоварване и да прави всичко, което е в нейната власт, за да запази живота, здравето и силите, които Бог й е дал. За да може да върши своята тежка, но важна работа, тя има нужда от физическа сила, която да дава живот на талантите й. Част от времето си тя трябва да прекарва сред природата, да прави физически упражнения, за да може да бъде бодра и да извършва работата си в дома с радост и разум, бидейки светлина и благословение за всички.

МАЙКИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЩИТНИЦИ НА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА. Божията воля е ясно изразена за всички майки. Бог желае чрез наставление и пример те да бъдат защитници на здравната реформа. Майките трябва здраво да стъпят върху принципите й и в никакъв случай да не нарушават физическите закони, които Бог е вложил в тяхното естество. “Поддържани от истинни и верни цели”, изпълнени с твърда решителност и дълбока искреност, майките ще имат морална сила и благодат от Небето и светлината им ще свети в този свят както чрез техните постъпки, така и чрез благородния характер на децата им.

ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЯВЯВА ВЪЗДЪРЖАНИЕ ПРИ ХРАНЕНЕТО. Майката се нуждае от най-съвършеното въздържание; и за да си го осигури тя трябва да вземе всички необходими мерки срещу каквото и да е физическо или умствено безредие. Нейният живот трябва да бъде в хармония с Божиите здравни закони. Тъй като храната съществено влияе върху ума и цялостното състояние, майката трябва да бъде много внимателна и да консумира това, което е хранително, но не възбужда нервната система, за да може да бъде спокойна и уравновесена. Тогава по-лесно ще се контролира и ще проявява търпение при справяне с различните сложни ситуации и наклонности на своите деца. Така ще държи здраво, но с любов юздите на управлението…

ДА ИЗЛЪЧВА ТОПЛИНА И НЕЖНОСТ ПРИ ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. Майката може и трябва да контролира нервите и поведението си, когато е депресирана. Дори когато е болна, тя може, ако пожелае и се научи, да бъде приятна и весела и тогава ще може да понася повече шум, отколкото е смятала за възможно. Тя не бива да оставя децата да чувстват нейната немощ и чрез мрачното си настроение и депресия да внася нерадостни мисли в техните млади, чувствителни умове, като по този начин стане причина те да смятат дома и майчината стая за най-безрадостното място в света. Умът и нервите получават сила чрез упражняване на волята. В много случаи силата на волята ще се окаже мощно успокоително средство за нервите на майката. Не допускайте децата да ви виждат с мрачно и печално лице.

ДА УВАЖАВА СЪПРУГА И ДЕЦАТА СИ. Когато извършват домакинска работа, сестрите не бива да се обличат с дрехи, които ги правят да изглеждат като плашила. Много по-хубаво ще бъде ако съпрузите и децата им ги виждат в прилично и приятно облекло всеки ден, а не само когато имат гости или ги посетят чужденци. Някои жени и майки мислят, че няма значение как изглеждат, когато работят и са наблюдавани само от своите мъже и деца, а в същото време са твърде придирчиви към облеклото си пред очите на външни хора. Уважението и обичта на съпруга и децата не трябва ли да се цени много повече, отколкото мнението на гости и приятели? Щастието на мъжа и децата трябва да бъде много по-свято за всяка жена и майка, отколкото това на всички други хора.
Носете облекло, което ви подхожда. Това ще увеличи почитта на вашите деца към вас. Старайте се и те да са облечени прилично. Не позволявайте да привикват с небрежно и неспретнато облекло.

НЕ БЪДЕТЕ РОБИ НА ХОРСКОТО МНЕНИЕ. Твърде често майките проявяват болезнена чувствителност към мнението на другите за техните обичаи, облекло и начин на живот. Поради това те до голяма степен стават роби на мисълта, как гледат другите на тях. Не е ли жалко, че разумни същества се вълнуват повече от нечие чуждо мнение, дори и на ближни и приятели, отколкото от мисълта за своето задължение пред Бога? Твърде често жертваме истината, за да бъдем в хармония с общоприетите обичаи и да избегнем проявите и насмешките на другите…
Майката не трябва да бъде роб на хорското мнение; тя има да изпълнява много по-важна задача – да възпитава децата си не само за този живот, но и за вечността. Майките не трябва да се стремят да правят впечатление чрез ненужни украшения в облеклото.

ДА ПРЕДАВА УРОЦИ ПО СПРЕТНАТОСТ И ЧИСТОТА. Ако майките си позволяват да се обличат вкъщи с неспретнати и нечисти дрехи, те учат децата си да се обличат по същия небрежен начин и да бъдат немарливи и нехайни към външния си вид. Много майки смятат, че в къщи могат да носят дори изцапано и окъсано облекло. Но те скоро загубват влиянието си в семейството, тъй като децата правят сравнение между дрехите на майка си и тези на другите майки, които се обличат спретнато. Така тяхната почит към собствената им майка намалява.
Майки, бъдете колкото е възможно по-привлекателни, не чрез скъпи дрехи, но като се обличате чисто и естетично. Така ще давате на децата си постоянни уроци по изисканост, чистота и добър вкус. Любовта и уважението на децата трябва да имат най-голямо значение за всяка майка. Всяка дреха, която тя носи, трябва да бъде пример за чистота и спретнатост и да бъде свързана в мислите на децата преди всичко с понятието за добър вкус и изрядност. В ума на всяко малко дете е заложена представата за хармония и целесъобразност; и когато детето всеки ден вижда небрежното облекло на майка си и наблюдава безредието в стаите, как може да се възпита у него стремеж към чистота и святост? Как могат небесните ангели, в чийто дом всичко е чисто и свято, да бъдат поканени в такова жилище?
Ред и чистота е законът на небето. За да бъдат хората в хармония с небесния ред, те трябва да бъдат спретнати и облечени с вкус.