Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Здравната реформа и доброто готвене – 56 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Здравната реформа и доброто готвене – 56 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

379. Една от причините, поради която мнозина са се обезкуражили в практикуването на здравната реформа, е, че не са се научили да заместят диетата, с която са свикнали, с подходящата, просто приготвена храна. Отвращават се от лошо сготвените ястия и след това ги чуваме да казват, че са изпробвали здравната реформа и не могат да живеят според нея. Много хора следват лоши наставления от здравната реформа и стигат до такива плачевни резултати, като увреждане на храносмилането и обезсърчаване на всички, наблюдаващи този опит. Вие твърдите, че сте здравни реформатори и точно затова трябва да бъдете добри готвачи. Хората, които могат да се възползват от предимствата на правилно ръководените училища по готварство, ще видят колко голяма е ползата не само когато сами практикуват, но и когато учат другите.
[ХВБХ, с. 119]; ЗС, с. 450, 451, 1890 г.

Заменяне на месната храна

380. Съветваме ви да промените навиците си на живот, но това да става разумно. Познавам семейства, преминали от месна към съвсем оскъдна диета. Храната им е толкова лошо приготвена, че стомахът се отвращава от нея. Такива хора са ми казвали, че здравната реформа не им понася и че физическата им сила намалява. Ето една от причините, поради които някои не успяват в усилията да опростят храненето си. Диетата им е прекалено оскъдна. Яденето е приготвено без старание и е еднообразно. Не бива да има много ястия на едно хранене, но също така не трябва във всички хранения да се включват едни и същи по вид продукти без промяна. Ястията трябва да бъдат приготвяни с простота и все пак да възбуждат апетита. Не използвайте животинска мазнина в храната си, защото я замърсява. Яжте плодове и зеленчуци в големи количества.
2 С, с. 63, 1868 г.

381. Подходящото приготвяне на храна е изключително голямо постижение. Доброто готвене е основно изискване особено там, където месото не е основна част от храната. Трябва да се приготвят заместители, които да заемат мястото на месото. Те трябва да бъдат вкусно сготвени, така че човек да няма желание за месо.
Писмо 60а, 1896 г.

382. Задължение на лекарите е да образоват, образоват, образоват с перо и глас всички, отговорни за храната на трапезата.
Писмо 73а, 1896 г.

383. Имаме нужда от хора, които да се научат да готвят здравословна храна. Мнозина знаят как да приготвят различни блюда от месо и зеленчуци, но не и прости и апетитни ястия. [Безвкусни ястия – т. 324, 327; лагерни събрания – т. 763; посочената през 1884 г. нужда от заменяне на месната храна – т. 720; умело приготвяне на продуктите в помощ на здравната реформа – т. 710; тактичност и умение, необходими в даването на наставления за готвене без месо – т. 816]
Сп. МС, 31 май 1894

Лошото готвене – причина за болести

384. Поради липса на познания и умения в готвенето много съпруги и майки всекидневно предлагат на семействата си лошо приготвена храна, която непрестанно и сигурно уврежда храносмилателните органи и произвежда непълноценна кръв. Последиците са чести възпаления, болести и понякога смърт…
Можем да имаме разнообразие от доброкачествена, питателна, здравословно приготвена храна, вкусна за всички. Жизнено важно е да знаем как да готвим. Вредното готвене води до болести и зъл нрав; тялото се разстройва и небесните неща не могат да бъдат почувствани. В доброто готвене има повече религия, отколкото предполагате. Когато понякога съм била далеч от дома, знаех, че хлябът на масата, както и по-голямата част от храната, ще ми навредят, но се чувствах задължена да ям малко, за да поддържам живота си. Грях пред Небето е да се яде такава храна.
ХВБХ, с. 156-158, 1890 г.

Подходящи надгробни надписи

385. Оскъдната, зле приготвена храна обеднява кръвта, защото отслабва кръвотворните органи. Тя разстройва тялото и причинява болести, придружавани обикновено от раздразнителност и зъл нрав. Жертвите на лошото готвене са хиляди и десетки хиляди. На много гробове би могло да се напише: “Умря от лошо готвене” или “Умря от увреден стомах”.
Души, погубени поради лошо готвене

Свято задължение е тези, които готвят да се научат да приготвят здравословна храна. Много души са погубени поради лошо готвене. За да се направи доброкачествен хляб, се изисква мисъл и внимание, но в един самун такъв хляб има много повече религия, отколкото мнозина предполагат. Наистина много малко са добрите готвачи. Младите жени мислят, че готвенето е слугинска работа и вместо него вършат други домашни задължения. Така много момичета, които се омъжват и трябва да се грижат за семейство, имат малка представа за истинските си съпружески и майчински отговорности.
Готвенето не е посредствена наука

Готвенето не е посредствено знание, а едно от най-необходимите неща във всекидневния живот. То е наука, която всички жени би трябвало да изучат и да бъде преподавана по начин, полезен за по-бедните класи. За да се направи храната апетитна и в същото време проста и питателна, се изисква умение. Това е съвсем постижимо. Готвачките трябва да знаят как да приготвят храната по прост и здравословен начин, за да бъде вкусна и питателна.
Всяка жена, която е начело на семейството и все пак не владее изкуството на здравословното готвене, би трябвало да реши да научи онова, което е толкова нужно за доброто състояние на домочадието й. На много места училищата по готварство дават възможност за обучение по този въпрос. Жената, лишена от достъп до такова училище, трябва да се възползва от наставленията на някоя добра готвачка и да бъде упорита в усилията си да се усъвършенства, докато постигне майсторство в кулинарното изкуство. [Готвенето – най-ценно изкуство поради тясната му връзка с живота – т. 817]
СВЛ, с. 302, 303, 1905 г.

Учете се на икономично готвене

386. При всяко готвене трябва да се задава въпросът: “Как да се сготви храната по възможно най-естествения и евтин начин?” Бъдете внимателни и не допускайте останалата от трапезата храна да бъде изхвърлена. Търсете начин да я оползотворите. Умението, икономията и тактичността са цяло богатство. В по-горещо време приготвяйте по-малко храна. Използвайте повече сухи продукти. Има много бедни семейства, които, макар че едва намират какво да ядат, трябва да знаят защо са бедни. Те изхвърлят толкова много дребни неща.
Ръкопис 3, 1897 г.

Живот – жертва на модата в храненето

387. У много хора главната цел на живота, оправдаваща всеки положен труд, е да изглеждат по последна мода. Образование, здраве и удобство се жертват пред нейния олтар. Дори на трапезата модата и желанието за показ оказват вредното си влияние. Въпросът за здравословното приготвяне на храна добива второстепенно значение. Сервирането на голямо разнообразие от ястия отнема време, пари и труд, без с това да се постига нещо добро. Може да е модно да се ядат по дванадесет ястия на едно хранене, но обичаят е вреден за здравето и разумните хора трябва да го осъдят с думи и пример. Интересувайте се от живота на готвача си. “Не е ли животът повече от храната и тялото от облеклото?”
В наше време домашните задължения отнемат почти цялото време на домакинята. Колко по-добре ще е за здравето на домочадието, ако подготовката на храната е по-проста. Всяка година хиляди живота се пожертват на този олтар. А животът би могъл да бъде удължен, ако не съществуваше безконечният цикъл от ненужни задължения. Много майки отиват в гроба, а биха могли да живеят и да бъдат благословение за дома, за църквата и за обществото, ако навиците им бяха по-прости. [Злините, причинени от системата на поднасяне на блюдата едно след друго – т. 218]
ХВБХ, с. 73, 1890 г.

Значение на избора и приготвянето на храната

388. Голяма част от готвенето изобщо не е нужна. Не бива обаче да има и бедна диета както по количество, така и по качество.
Писмо 72, 1896 г.

389. Важно е храната да бъде приготвяна с внимание, така че естественият апетит да й се наслаждава. Тъй като от принципна гледна точка отхвърляме употребата на месо, масло, пироги с кълцано месо, подправки, мас и всичко, което дразни стомаха и руши здравето, не трябва да мислим, че е маловажно какво ядем.
2 С, с. 367, 1905 г.

390. Погрешно е да ядем само за да задоволим апетита. Но не трябва да бъдем и безразлични към качеството на храната или към начина, по който е приготвена. Ако изядената храна не е вкусна, тялото няма да бъде нахранено добре. Ястията трябва да се подбират внимателно и да се приготвят с интелигентност и умение.
СВЛ, с. 300, 1905 г.