Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Истинското постене – 44 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Истинското постене – 44 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

305. Истинското постене, което трябва да се препоръчва на всички, се състои във въздържане от всички видове възбуждаща храна и в правилна употреба на здравословна, проста храна, дадена от Бога в изобилие.
Хората би трябвало да мислят по-малко какво да ядат и пият от земната храна и много повече да мислят за небесната храна, която може да даде тонус и жизненост на духовния живот.
[Писмо 73, 1896 г.]; МС, с. 283

306. Сега и винаги в бъдеще, до края на вековете Божиите люде трябва да бъдат по-искрени, по-бдителни и уповаващи се не на своята мъдрост, а на мъдростта на своя Водач. Би трябвало да си определят дни за пост и молитва. Може да не се изисква пълно въздържане от храна, но тя да бъде ограничена и възможно най-обикновена.
РХ, 11 февруари 1904 г.

307. Цялото постене на света не може да замени простото упование в Божието слово. “Искайте – каза Той – и ще получите”… От вас не се иска да постите по 40 дни. Господ издържа този пост в пустинята на изкушението заради вас. В такъв пост не би имало заслуги, защото заслугите са в Христовата кръв.
Писмо 206, 1908 г.

308. Духът на истинското постене и молитва прави ума и сърцето разположени към на Божията воля.
Ръкопис 28, 1900

Постът като лек за болести

309. Често причината за болестта е невъздържаното ядене и това, от което тялото се нуждае най-много, е да се отърве от стовареното му бреме. В много случаи на болести най-доброто лекарство е пациентът да пропусне едно-две хранения, за да могат изтощените храносмилателни органи да починат. Плодовата диета в продължение на няколко дни често е носела голямо облекчение на умствените работници. Много пъти кратък период на пълно спиране на храната, последван от просто, умерено хранене, води до възстановяване чрез естествените сили на природата да се обновява. Умерената диета в продължение на месец-два ще убеди мнозина страдащи, че пътят на въздържанието е път към здравето.
СВЛ, с. 235, 1905 г.

310. Мнозина биха имали по-голяма полза, ако се въздържат от храна за един или два дена в седмицата, отколкото, ако проведат каквото и да е лечение и следват медицински съвети. Да се пости веднъж седмично би било много полезно.
7 С, с. 134, 1902 г.

311. Прекалено честото ядене, а също и поглъщането на големи количества храна натоварват храносмилателните органи и довеждат тялото до трескаво състояние. Кръвта се замърсява и се причиняват най-различни болести…
В такива случаи страдащите могат да направят за себе си това, което другите не могат да направят за тях. Би трябвало да започнат да освобождават тялото от насила положения върху него товар. Облекчете трескавото състояние на тялото чрез внимателно и разумно използване на вода. Тези грижи ще му помогнат в борбата да се освободи от нечистотата.
ДД, т. 4, с. 133, 134, 1864г.

312. Хората, отдавали се на апетита си и яли голямо количество месо, силно подправени сосове и различни видове тежки торти и консервирани храни, не могат веднага да започнат да се наслаждават на проста, здравословна и питателна храна. Вкусът им е така извратен, че нямат апетит за здравословна диета, включваща плодове, обикновен хляб и зеленчуци. Не бива да очакват, че веднага ще изпитат удоволствие от храна, така различна от обичайната им. Ако не могат отначало да й се наслаждават, би трябвало да постят, докато тя започне да им харесва. Този пост ще им бъде по-полезен от лекарствата, тъй като увреденият стомах ще намери покоя, от който се е нуждаел така дълго, а истинският глад ще бъде задоволен с проста диета. На вкуса ще му е необходимо известно време, за да се възстанови от нанесените му щети и да си възвърне естествения вкус. Все пак упоритостта в поддържането на умерения начин на ядене и пиене скоро ще направи вкусна простата здравословна храна и тя ще бъде приемано с по-голямо удоволствие от удоволствието, което изпитва епикуреецът от богатите деликатеси.
ЗС, с. 148, 1864 г.

313. В случаи на силна треска въздържането от храна за кратко време ще облекчи състоянието и ще направи употребата на вода по-ефикасна. Но лекарят трябва да разбере истинското състояние на пациента и да не позволява храненето да бъде ограничено за дълъг период, което би изтощило тялото му. Докато треската бушува, храната може да дразни и възбужда, но веднага след като затихне, трябва да започне внимателно и разумно хранене. Ако дълго време не е била приемана храна, стомахът, копнеещ за нея, ще предизвика трескаво състояние, което може да се облекчи с подходяща храна. Тя дава на тялото материал за работа. Дори ако по време на треската има силно желание за ядене, по-малко вредно би било да се задоволи това желание, отколкото пациентът де се лиши от нея. Ако умът му не може да се занимава с нищо друго, тялото няма да се натовари от приемането на малко количество проста храна.
2 С, с. 384, 385, 1870г.

Съвет към един възрастен проповедник

314. Казаха ми, че от известно време се храниш само веднъж на ден. Зная, че в твоя случай това е погрешно, защото ми бе показано, че се нуждаеш от здравословна диета и че си в опасност да се храниш прекалено бедно. Силата ти не е достатъчна за толкова строг режим…
Мисля, че грешиш, като постиш по два дена. Бог не е поискал това от тебе. Моля те да бъдеш разумен и да се храниш с добра, здравословна храна два пъти на ден. Ако не промениш начина си на оскъдно хранене със сигурност силата ти ще намалее и умът ще стане неуравновесен.
Писмо 2, 1872 г.