Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ С ИСУС – ГЛАВА 16 – ДЪРВОДЕЛЕЦЪТ (НОВ ПОГЛЕД КЪН ИСУС) – КЕНЕТ ДЖ. ХОЛАНД

В срещите на Исус с хората от Неговото време и в смъртта и възкресението на нашия Господ, ние виждаме едно предизвикателство да живеем християнски живот. Нека си спомним, че много по-висш, отколкото най-висшата човешка мисъл може да достигне, е Божият идеал за нас. Наша привилегия е да живеем необикновен живот, да се издигнем над нивото на посредствеността. Чрез Божията благодат ние можем да се погрижим за нашия живот. Можем да направим нещата да се случват. Можем директно да се свързваме с нашия небесен Баща помнейки, че ние да бъдем някои, защото в очите на Бога ние сме някои, също можем да притежаваме всичко онова, което Исус получи от Бога. А това включва и новорождението чрез вяра в Исус Христос. Чрез вяра ние ставаме син или дъщеря на Бога. Всеки един от нас има своя мисия в този живот. Бог има индивидуален план за нас. Това е добър план, защото такъв е и Богът, Който имаме. Ние можем да направим нещо, което никой друг не би могъл да направи, за да оформим света, в който живеем. Римляни 6:11 е чудесен текст. Нека да го прочетем: „Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса.“ Помислете, какво означава това! Един нов молитвен живот, който не може да бъде отречен. Едно ново приятелство с Бога чрез изучаване на Библията, молитва и размишление. Правене на неща, които по-рано си отбягвал, опасявайки се от неуспех. Достигане до хората, от които по-рано си странял, страхувайки се да не бъдеш отблъснат. Научаване на неща, които по-рано са изглеждали скучни, защото когато някой се съедини с Христос, възниква нов свят; старият ред е невалиден и е сложено начало на нов ред. Сега ти вече имаш свободата на зависимостта – зависимостта от Бога, Който е обещал да задоволи всяка твоя нужда.
Когато продължих пътя си на изток през онова благоговейно, славно утро в Ню Мексико, забелязах, че един шофьор на камион се бе отбил в страни от пътя. Преминавайки край него, успях да видя, че бе сложил главата си върху една от ръцете си. Винаги от тогава съм се чудил, дали той спеше или бе буден, наслаждавайки се на великолепната гледка. Стигнах до извода, че шофьорът символизира всяко едно човешко същество в нашата реакция на щедрото великолепие на Исус – ние или спим, или сме будни за безкрайните възможности, които ни предлага приятелството с Него. Когато разсъждаваме за историята за Исус и жената при кладенеца в по-горните глави на тази книга, ние разбрахме, че има четири основни стъпки, които Исус използва, за да я спечели за Своето царство. И ако тази книга е стимулирала мисленето ви и е предизвикала във вас желание за по-тясна връзка и приятелство с Исус, вие можете да изминете същите четири семпли стъпки.
1) Осъзнайте желанието си за нещо по-добро, отколкото имате (Йоан 4:7-15).
2) Осъзнайте вашата нужда от Исус във вашия живот (Йоан 4:16-20; Римл. 3:23).
3) Вземете определено решение да поканите Исус в живота си и му се предайте всецяло (Йоан 4:21-26).
4) Действайте съобразно това решение. Вървете при Него в молитва, молейки Го да влезе в сърцето ви и Му се предайте (Йоан 4:28-30,39-42; Ефес. 2:8). Вашата молитва може да бъде от рода на: „Господи, аз разбирам моята нужда от тясна връзка с теб. Приемам великия Дар на спасението, което Ти Си направил възможно за мен. Изповядам греховете си и ги изоставям зад мен, чрез твоята сила. Каня те да бъдеш Господ на моя живот и Ти се предавам всецяло. Благодаря Ти за този Твой Дар. Амин.“
Когато веднъж се помолите с тази молитва, вашата връзка с Исус ще заяква, когато ежедневно прекарвате времето си с Него в молитва, изучавайки Неговото слово и споделяйки с останалите какво сте научили от него. Също така ще намерите твърде полезно да общувате и с други вярващи.