Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Как да прекарваме празниците – 131 – Вести към младите – Елена Вайт (Елън Уайт)

Как да прекарваме празниците – 131 – Вести към младите – Елена Вайт (Елън Уайт)

Развлечението е нужно за занимаващите се с физически труд, а още по-важно е за тези, чиято работа е главно умствена. Не е добре за нашето спасение, нито е за прослава на Бога да държим ума си в постоянно напрежение и работещ прекомерно, дори и над религиозни теми. Съществуват забавления, като например танцуване, игра на карти, шах, игра на дама и т.н., които не можем да одобрим, защото Небето ги осъжда. Тези забавления отварят вратата за големи злини. По същество (същността си) не са полезни, но имат възбуждащо влияние, пораждайки в някои умове страст към комар и разпуснатост. Всички тези игри трябва да бъдат осъдени от християните и да се заместят с нещо съвършено безвредно.
Видях, че не трябва да прекарваме нашите празници според образците на света, макар че не трябва да бъдат оставени да отминат незабелязано, защото това ще донесе (породи) незадоволство (недоволство) в нашите деца. В тези дни, когато съществува опасност децата ни да бъдат изложени на зли влияния и да бъдат покварявани от удоволствията и възбужденията на света, нека родителите да се постараят да измислят нещо, което да замести (да заеме мястото на) опасните забавления. Накарайте децата си да разберат, че им желаете само доброто и щастието.
Нека се съберат няколко семейства от един град или село и да напуснат заниманията си, които са ги уморявали физически и умствено, и да предприемат екскурзия всред природата, край някое хубаво езеро или край красива горичка, където природните сцени са красиви. Трябва да си осигурят проста, здравословна храна, най-хубавите плодове и зърнени храни и да разделят трапезата си под сянката на някое дърво или под небесния купол. Пътуването, упражненията и хубавата гледка бързо ще възбудят апетита и те ще могат да се наслаждават на отдих, на който и царе биха завидели.
При такива случаи родителите и децата трябва да се чувстват свободни от всякакви грижи, труд и безпокойство. Родителите трябва да станат деца с децата си, правейки всичко възможно, за да им бъде приятно. Нека целият ден бъде отдаден на развлечение.
На работещите на закрито и в седящо положение, упражненията на чист въздух ще бъдат от голяма полза за здравето. Всички, които могат, трябва да считат за свой дълг да постъпват така. Нищо няма да се загуби, а много ще се спечели. Ще могат да се завърнат при своите занимания с нов живот и нов кураж, за да вършат работата си с по-голямо усърдие, а ще са и по-добре подготвени да се съпротивят (противопоставят) на болестите (“Свидетелства”, т. I, стр. 514,515).

Християнски източници на удоволствие
Бог е предвидел за всеки едно удоволствие, на което могат да се наслаждават както богати, така и бедни – удоволствието състоящо се в култивирането на чистота на мисълта и несебелюбие на действията (постъпките), удоволствието, което идва (се изпитва) от говоренето на съчувствителни думи и вършенето на добри дела. От извършващите такава служба се излъчва Христовата светлина, огряваща живота на много помрачени от скръб хора (“Свидетелства”, т. I, стр. 57).