Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Кифли и хлебчета – 73 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Кифли и хлебчета – 73 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

503. На масите ни не би трябвало да има горещи бисквити, приготвени със сода или бакпулвер. Тези съставки изобщо не бива да влизат в стомаха. Топлият надут хляб от какъвто и да е вид е труден за смилане. Кифлите грахам, които са не само здравословни, но и вкусни, могат да бъдат направени от едросмляно брашно, омесено с чиста студена вода и мляко. Трудно е обаче нашите хора да бъдат научени на простота в готвенето. Когато препоръчаме кифлите грахам, приятелите ни казват: “О, да, знаем как да ги правим”. Оставаме разочаровани, когато ги поднесат подпухнали от бакпулвер или от вкиснало мляко и сода – нещо, което не е доказателство за реформата. Най-хубавите кифли, които някога сме опитвали, се правят от омесено с чиста, мека вода мляко едросмляно брашно. При твърда вода използвайте повече сладко мляко или прибавяйте към тестото едно яйце. Кифлите трябва да се изпичат много добре в силно затоплена фурна на постоянен огън.
За приготвянето на хлебчета използвайте мека вода и мляко или малко сметана; месете тестото твърдо като за кракери. Печете ги на скарата на фурната. Хлебчетата стават сладки и вкусни. При яденето им е необходимо усилено дъвчене – от полза както за зъбите, така и за стомаха. Те правят кръвта качествена и придават сила. В съчетание с голямо количество плодове, зеленчуци и зърнени храни, намиращи се в изобилие в страната ни, няма да има желание за по-големи деликатеси.
РХ, 8 май 1883 г.

Хлябът от едросмляно брашно е по-добър от белия

504. Хлябът от фино брашно не придава на организма хранителните елементи, намиращи се в пълнозърнестото пшеничено брашно. Честата употреба на фино пшеничено брашно не може да поддържа организма в добро здравословно състояние. Вие и двамата имате болен черен дроб. Използването на фино брашно прави по-големи трудностите, при които работите.
2 С, с. 68, 1868 г.

505. Изключително финото бяло брашно не е подходящо за хляб. Неговата употреба не е нито здравословна, нито икономична. В хляба от фино брашно не се съдържат хранителните елементи, съдържащи се в хляба от пълнозърнесто брашно. Това е една от честите причини за запек и други болестни състояния. [Едросмляното грахам брашно – най-добро за организма – т. 171, 495, 499, 503; зърнените храни да се използват в естествено състояние – т. 481; хлябът грахам в диетата по време на лагерни събрания – т. 124; умението да се приготвя добър хляб от пълнозърнесто брашно е религиозно задължение – т. 392.]
СВЛ, с. 300, 1905 г.

Хляб може да се приготвя от различни видове зърнени храни

506. Не е добре дълго време да се използва само пшеничено брашно. По-полезна е сместа от пшеница, овес и ръж, отколкото само пшеница, от която са премахнати хранителните свойства.
Писмо 91, 1898 г.

Сладък хляб

507. Рядко слагаме сладък хляб и курабийки на масата си. Колкото по-малко сладки храни ядем, толкова по-добре. Те разстройват стомаха и причиняват възбуденост и раздразнителност у привикналите да се хранят с тях.
Писмо 363, 1907 г.

508. Добре е да не слагаме захар в кракерите. Някои обичат най-много сладките кракери, но те вредят на храносмилателните органи. [Подсладени кракери – т. 410; хлябът не се харесва на хора, привикнали с тлъсти храни и подправки – т. 563.]
Писмо 37, 1901 г.