Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Кога молитвата за оздравяване е безсмислена – 105 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Кога молитвата за оздравяване е безсмислена – 105 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

713. Има адвентисти от седмия ден, които не искат да приемат дадената по този въпрос светлина. Те включват месото в храната си. Връхлитат ги болести. Болни и страдащи в резултат на погрешния си живот, искат Божиите служители да се молят за тях. Но как може Господ да подейства, когато те не желаят да вършат Неговата воля и отказват да се вслушат в наставленията Му относно здравната реформа?
От тридесет години светлината на здравната реформа озарява Божиите люде, но те я превръщат в обект на шеги. Продължават да употребяват чай, кафе, подправки и месо. Телата им са пълни с болести. Питам, как може такива хора да представяме пред Бога за изцеление?
Писмо 200, 1903 г.

714. Горещите бисквити и месото са в пълно несъответствие с принципите на здравната реформа. Ако разумът победи желанието да се задоволява апетитът, няма да имаме желание да ядем мъртва плът. Има ли нещо по-противно за обонянието от миризмата в магазин, където се съхранява предназначеното за продажба месо? Миризмата на сурово месо е отвратителна за всички, чиито сетива не са притъпени от поддържане на неестествен апетит. Има ли за разумния човек по-неприятна гледка от закланото животно, приготвено за поглъщане? Ако дадената от Бога светлина върху здравната реформа бъде пренебрегната, Той няма да извърши чудо, за да спаси онези, които сами си нанасят болести.
Написано 1884 г.; НС, с. 2

Водачите и реформата

715. Въпреки че не правим яденето на месо изпит и не искаме да налагаме на когото и да било отказване от месото, все пак наше задължение е да изискваме нито един служител в Конференцията да не се отнася пренебрежително и да не се противопоставя на реформата по този въпрос. Ако въпреки дадената от Бога светлина относно ефекта от яденето на месо върху организма, вие продължавате да го ядете, ще трябва да понесете последствията. Не заемайте позиция пред хората, която ще им даде повод да мислят, че не е необходимо да призовават за реформа и изоставяне на месото; сам Господ призовава за реформа. Бог ни е възложил делото за разгласяване на вестта за здравна реформа и ако не можете да се присъедините към редиците на вестителите, не парадирайте с това. Като се противопоставяте на усилията на вашите съработници, които проповядват здравната реформа, вие показвате, недоброто си състояние и че работите на страната на противника. [Делото на здравната реформа ще напредва; не му се противопоставяйте – т. 42]
Писмо 48, 1902 г.

716. Като Божии вестители не трябва ли да заемем решителна позиция срещу задоволяването на извратения апетит?… Бог е дал изобилие от плодове и зърнени храни, които могат да бъдат приготвени здравословно и употребени в разумни количества. Защо тогава хората продължават да предпочитат месото? Можем ли да имаме доверие в служители, които заедно с другите ядат от маси със сервирано месо?…
“Да пазите прилежно заповедите на Господа вашия Бог…” Всеки, който нарушава законите на здравето, със сигурност ще се сблъска с Божието неодобрение. О, колко много от Светия Дух можем да имаме всеки ден, ако действаме разумно, като се отричаме от собственото “аз” и практикуваме добродетелите на Христовия характер.
Сп. “Пасифик юниън рикордър”, 9 октомври 1902г.

717. Нека нашите служители и проповедници застанат под знамето на строгото въздържание. Никога не се срамувайте да кажете: “Благодаря, не ям месо. Имам принципи, които не ми позволяват да ям мъртва плът”. Ако се сервира чай, откажете и обяснете защо постъпвате така. Обяснете, че чаят е вреден и макар и стимулиращ за известно време, възбудата изчезва бързо и започва да се усеща отпадналост.
Ръкопис 113, 1901 г.

718. Що се отнася до месото, всички можем да кажем: “Оставете го”. Също така всички би трябвало да дават ясно свидетелство против чая и кафето и никога да не ги пият. Те са наркотици, вредни както за мозъка, така и за другите човешки органи. Още не е дошло времето, когато да мога да кажа, че употребата на мляко и яйца трябва да бъде изцяло прекратена. Млякото и яйцата не трябва да се уеднаквяват с месото. При някои заболявания е много полезно да се ядат яйца.
Нека членовете на нашите църкви да ограничават егоистичния си апетит. Всяко похарчено пени за чай, кафе и месо е пропиляно напразно, тъй като те пречат на доброто развитие на физическите, умствените и духовните сили. [Месо не се сервира в дома на Е. Вайт – Приложение I:4, 5, 8, 10, 14, 15, 16, 18, 21, 23; месото е премахнато от трапезата на Е. Вайт – Приложение I:12, 13]
Писмо 113, 1901 г.

Резюме

719. Не бих направила този апел към вас, ако имахме полза от удовлетворяването на апетита за месо. Зная обаче, че такава полза няма. Месото е вредно за физическото състояние и трябва да се научим да живеем без него. Хората, които могат да си осигурят вегетарианската диета, но предпочитат да следват собствените си наклонности, като ядат и пият, както си искат, постепенно ще станат небрежни към наставленията, дадени от Господа за други части от истината за сегашното време и ще загубят способността си да я разбират. Със сигурност ще пожънат това, което са посели.
Поучена съм, че на студентите в нашите училища не бива да се сервират месо или храни, за които се знае, че са вредни. На масите не трябва да се поставя нищо, което да предизвиква желание за дразнещи вещества. Апелирам към младите и старите, към хората на средна възраст: Ограничавайте апетита си по отношение на храните, които ви вредят. Служете на Господа чрез “принасяне на жертва”.
Децата да заемат разумна позиция в това дело. Всички сме членове на Божието семейство, а Господ желае Неговите чеда – млади и стари, решително да обуздават апетита и да пестят пари, необходими за построяването на молитвени домове и за издръжката на мисионери.
Поръчано ми е да кажа на родителите: С душа и с дух преминете на Божия страна по този въпрос. В тези дни на благодатно време винаги трябва да имаме предвид, че сме поставени на изпитание пред Бога и пред вселената. Няма ли да се откажете от нанасящите ви вреда прищевки? Потвърждението не означава нищо. Нека делата ви на себевладеене свидетелстват, че сте послушни на изискванията, които Бог има към Своя избран народ. След това сложете в съкровищницата част от спестените чрез делата на въздържане пари и така ще има средства за поддържане на Божието дело.
Много хора мислят, че не могат да живеят без месо, но ако застанат на Божия страна, решени да вървят по пътя на неговите поучения, ще получат сила и мъдрост подобно на Даниил и неговите другари. Ще открият, че Господ им дава здрав разум. Мнозина ще бъдат изненадани, като разберат колко много може да бъде спестено за Божията кауза чрез себеотрицателни дела. Спестените в резултат на себепожертвувателност малки суми ще направят повече за укрепване на Божието дело, отколкото големите дарения, за които не се е изисквало самоограничение.
Адвентистите от седмия ден притежават истини с изключително голяма важност. Преди повече от 40 години [написано през 1909 г.] Господ ни даде светлина върху здравната реформа, но как вървим в нея? Колко много е броят на отказалите да живеят в хармония с Божиите съвети! Като народ ние трябва да напредваме в съответствие с получаваната светлина. Наше задължение е да разберем и да уважаваме принципите на здравната реформа. По въпроса за въздържанието трябва да бъдем по-напред от всички останали. Въпреки това между нас има добре обучени църковни членове и дори проповедници на евангелието, които не зачитат дадената от Бога светлина по този въпрос. Ядат каквото си поискат и работят, както си поискат…
Не предписваме някаква определена диета, но казваме, че в страни, където има изобилие от плодове, зърнени храни и ядки, месото не е подходяща храна за Божия народ. Показано ми беше, че месото води до събуждане на животинското естество, ограбва от хората любовта и съчувствието, които трябва да изпитват един към друг, и дава власт на низките страсти над висшите сили на разума. Ако въобще може да се каже, че яденето на месо е било полезно някога, то със сигурност може да се твърди, че сега то не е безопасно. Ракът, туморите и белодробните заболявания се причиняват до голяма степен от яденето на месо.
Не бива да правим въпроса за яденето на месо тест за църковно членство, но е необходимо да размислим какво влияние оказват върху другите така наречените християни, които ядат месни храни. Като Божии вестители не трябва ли да кажем на хората: “И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава” (1Коринт. 10:31). Не трябва ли да дадем решително свидетелство срещу угаждането на извратения апетит? Нима проповедниците на евангелието, провъзгласяващи най-тържествената, поверявана някога на смъртни хора истина, ще дадат пример на връщане към египетските котли с месо? Нима тези, които се издържат с десятъци от Божията съкровищница, ще си позволят чрез себеугаждане да отравят животодаващата кръв, минаваща във вените им? Ще пренебрегнат ли дадените от Бога светлина и предупреждения? Телесното здраве трябва да се смята за жизнено необходимо за израстването в благодатта и за придобиването на благ характер. Ако стомахът не получава добри грижи, изграждането на праведен, морален характер ще бъде възпряно. Мозъкът и нервите са в единство със стомаха. Погрешният начин на ядене и пиене води до погрешен начин на мислене и действане.
Сега всички са изпитвани. Ние сме се кръстили в Христос и ако вършим нашата задача – да се отделим от всичко, което може да ни свлече надолу и да ни направи такива, каквито не трябва да бъдем – ще ни бъде дадена сила да израстваме в Христос, Който е нашата жива “Глава” и ние ще видим Божието спасение.
9 С, с. 156-160, 1909 г.