Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Консервиране и изсушаване на плодове – 70 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Консервиране и изсушаване на плодове – 70 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

476. Голямо количество от намиращите се в изобилие плодове трябва да бъде приготвено за зимата чрез консервиране и изсушаване. Дребните плодове, като френско грозде, цариградско грозде, ягоди, малини и къпини могат да бъдат отглеждани успешно на много места, където малко се използват и засаждането им се пренебрегва.
Когато е възможно, в домашни условия е по-добре да се използват стъклени буркани, а не тенекиени кутии. Особено важно е плодовете за консервиране да бъдат здрави. Използвайте малко захар* и варете плодовете само толкова, колкото е необходимо, за да бъдат запазени. Приготвени по този начин, те са чудесен заместител на пресните плодове.
Когато могат да се намерят на разумни цени изсушени плодове, като стафиди, сини сливи, круши, праскови и кайсии, ще установите, че те могат да се използват като основна част от диетата в много по-голяма степен. Резултатът ще бъде благоприятен за всички категории работници.
СВЛ, с. 299, 1905 г.

477. Консервираният в стъклен съд ябълков нектар е здравословен и вкусен. В случай че могат да бъдат намерени, от крушите и черешите също стават чудесни нектари за зимата.
Писмо 195, 1905 г.

478. Що се отнася до плодовете, вие сте добре, ако можете да намерите ябълки, дори да нямате нищо друго… Не мисля, че са необходими толкова много видове плодове, но все пак те трябва да бъдат внимателно събирани и консервирани според сезона, за да се използват, когато няма ябълки. Ябълките превъзхождат всеки друг плод, който може да се намери.
Писмо 5, 1870 г.

Плодове направо от градината

479. Има още едно предимство в отглеждането на плодове към нашите санаториуми. За трапезата ще могат да се доставят абсолютно здрави и прясно набрани от дърветата плодове.
Ръкопис 114, 1902 г.

480. Семейства и институции трябва да научат как по-добре да обработват земята и да правят подобрения. Ако хората знаеха стойността на земните произведения, които се раждат според сезона, биха направили повече усилия да обработват земята. Всички трябва да знаят за изключителната стойност на плодовете и зеленчуците, току-що набрани от градината. Колкото повече се увеличава броят на пациентите и студентите, толкова повече земя ще е необходима. Ако е възможно, да се насадят лози, за да може институтът да произвежда грозде. Портокаловите дръвчета биха били от голяма полза. [Важността да се отглеждат плодове и зеленчуци за трапезата – т. 519; плодове и зеленчуци на едно ядене – т. 188, 190, 722; плодовете на трапезата на Е. Вайт – Приложение I:4, 9, 15, 22, 23; плодовете като част от храната в санаториумите – т. 441; плодове на масата за персонала – т. 444, 651; плодове за лагерните събрания – т. 124, 765; включени в храната за гости – т. 129; плодовете – част от здравословната, вкусна храна – т. 204, 503; доматите се препоръчват от Е. Вайт – Приложение I:16, 22, 23.]
Ръкопис 13, 1911 г.