Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Лечебна диета – 68 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Лечебна диета – 68 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

460. Прекалено честото и обилно ядене натоварва храносмилателните органи и довежда тялото до състояние на възбуда. Кръвта се замърсява и настъпват различни болести. Обикновено се вика лекар, който предписва някакво лекарство, облекчаващо пациента, но не лекува болестта. Лекарството може да промени болестните проявления, но истинската злина става десетократно по-голяма. Природата върши всичко възможно да освободи организма от насъбралите се отрови и ако бъде оставена да действа естествено, подпомогната от небесните благословения, като например чист въздух и чиста вода, резултатът би бил бързо и сигурно излекуване.
В такива случаи болните могат да направят за себе си това, което другите не могат. Те трябва да започнат да освобождават тялото от наложения му товар. Необходимо е да отстранят причината. Постете за кратко време и дайте на стомаха възможност да почива. Намалете възбудата в организма чрез внимателно и разумно лечение с вода. Тези усилия ще помогнат на природата в борбата й да очисти тялото от отровите. Но обикновено хората, изпитващи болки, стават раздразнителни. Те не желаят да се подложат на ограничения и за известно време да страдат от глад…
С пиенето на вода може да се постигне малко, ако пациентът не чувства необходимостта и от стриктно придържане към определената за него диета.
Много хора живеят, като нарушават законите на здравето и са невежи за връзката между здравето и навиците на ядене, пиене и труд. Не осъзнават истинското си състояние, докато природата не започне да протестира срещу злоупотребите, от които страда, водещи до физически болки и страдания. Ако дори тогава болният започне да действа правилно и прибегне до простите, пренебрегнати от него средства – пиене на вода и правилна диета, природата ще получи нужната помощ, която е трябвало да й бъде оказана преди много време. Започне ли да действа по този начин, пациентът ще се възстанови, без да стигне до изтощение.
ДД, т. 4, с. 133-135, 1854 г.

461. В много случаи причина за болестта е невъздържаното ядене и най-голямата нужда на тялото е да се освободи от товара. В много случаи на заболяване най-доброто лекарство за пациента е да пропусне едно или две хранения, за да имат претоварените храносмилателни органи възможност да си починат. Неколкодневната плодова диета често е облекчавала умствените работници. Много пъти кратък период на пълно въздържане от храна, последван от просто, умерено хранене, е довел до възстановяване чрез естествените сили на природата. Въздържателна диета в продължение на месец или два би убедила много болни, че пътят на ограничението е пътя на здравето.
СВЛ, с. 235, 1905 г.

Стриктното въздържание – лек за болестта

462. Когато лекарят установи, че пациентът страда от болест, причинена от неправилно ядене, пиене или от други лоши навици, и не го предупреди, наврежда на ближния си. Пияниците, маниаците, отдалите се на разврат хора – всички те са мотив за лекаря да заяви ясно и точно, че страданието е последица от греха. Онези, които разбират принципите на живота, трябва да бъдат усърдни в опитите си да противодействат на причините за болестите. Възможно ли е лекарят да остане спокоен, когато с болка наблюдава продължителната борба и всеки ден работи за облекчаване на страданията? Дали е добър и милостив, ако не учи на строго въздържание като лекарство срещу болестта?
СВЛ, с. 114, 1905 г.

Нужда от добра храна

463. Лекарите трябва да бдят с молитва, осъзнавайки, че заемат служба с изключително голяма отговорност. Би трябвало да предписват на пациентите си най-добрата за тях храна. Необходимо е тя да се приготвя от човек, осъзнаващ важността на своята работа, защото създаването на качествена кръв изисква качествена храна. [Маслините като разслабително – т. 614, 615; целебната стойност на яйцата – т. 628, 629, 631.]
Ръкопис 93, 1901 г.

* Във времето, когато е писано писмото, вече са били основани няколко адвентни санаториума. Очевидно е възникнала нуждата от експеримент със санаториум, в който да не се дават никакви лекарства, а да се използват единствено естествените лечебни средства. Това съвсем не означава, че Църквата на адвентистите от седмия ден отхвърля медикаментозното лечение, макар и да го препоръчва само в краен случай – бел.ред.