Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Лошо храносмилане и заседания – 33 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Лошо храносмилане и заседания – 33 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

226. На богато отрупани трапези хората често ядат повече, отколкото може да се смели с лекота. Претовареният стомах не може да си върши работата добре. Резултатът е неприятното усещане за умствено затъпяване, усещането, че умът не може да действа бързо. Неразположението се създава от неподходящо комбиниране на храните; започва ферментация, кръвта се замърсява и мозъкът се разстройва.
Навикът да се преяжда или да се приемат много видове храна на едно ядене често причинява диспепсия. По този начин сериозно се увреждат деликатните храносмилателни органи. Напразно стомахът протестира и апелира към мозъка да размисли за последиците. Голямото количество погълната храна или неправилното й съчетаване вършат пагубното си дело. Напразно се дават предупреждения чрез неприятни усещания. Резултатът е страдание. Болестта заема мястото на здравето.
Някои могат да попитат: “Какво общо има това със заседанията?” Връзката е очевидна. Резултатът от погрешния начин на хранене се чувства на срещите и заседанията на управителния съвет. Мозъкът се влияе от състоянието на стомаха. Разстроеният стомах води до обърканост и несигурност на ума. Болният стомах е причина за болестно състояние на мозъка и често прави човека упорит в отстояването на погрешни мнения. Разумността на такъв човек е глупост за Бога.
Представям това като причина за ситуацията в много срещи и заседания на управителни съвети, където на въпроси, изискващи внимателно проучване, се отделя малко внимание и се вземат прибързани решения с най-голяма важност. Често когато би трябвало да има положително единодушие, решителни негативни мнения са променяли атмосферата на заседанията. Тези последици са ми показвани многократно.
Представям този въпрос сега, защото ми е поръчано да кажа на моите братя проповедници: Чрез невъздържано хранене вие ставате негодни да видите ясно разликата между свещения и обикновения огън. Разкривате също и вашето пренебрежение към дадените ви от Господа предупреждения. Словото Му към вас е: “Кой измежду вас се бои от Господа и слуша гласа на Неговия служител, но ходи в тъмнина и няма светлина? Такъв нека се уповава на името Господне и нека се обляга на своя Бог”… Не трябва ли да приближим до Господа, за да може да ни спаси от невъздържаността в яденето и пиенето, от нечистите и низки страсти, от всяко нечестие? Не трябва ли да се смирим пред Него, изоставяйки всяко нещо, покваряващо плътта и духа и със страх Божи да усъвършенстваме светостта на характера?
4 С, с. 408, 409,1902г.

Хора, които не са добра препоръка за здравната реформа

227. Нашите проповедници не са особено стриктни в навиците за хранене. Поемат на едно ядене твърде много и прекалено разнообразна храна. Някои са реформатори само по име. Те нямат правила, по които да регулират диетата си, а си позволяват да ядат плодове или ядки между две яденета, като по този начин натоварват храносмилателните органи. Някои се хранят три пъти на ден, макар че две яденета биха били по-полезни за физическото и психическото им здраве. Ако се нарушават законите, които Бог е създал, за да управлява тялото, неизбежно ще последва наказание.
Поради неблагоразумно хранене сетивата на някои проповедници са сякаш парализирани и те стават отпуснати и сънливи. С бледи лица, страдащи от последствията на угаждането на апетита, проповедниците са лоши свидетели на здравната реформа. Когато се претоварят с храна, много по-добре би било да пропускат от време на време по едно ядене, за да дадат възможност на тялото да се съвземе. С личния си пример нашите библейски работници могат да направят много повече за напредъка на здравната реформа, отколкото с проповедите за нея. Когато доброжелателни приятели правят специални приготовления заради тях, те са силно изкушени да пренебрегнат принципите. Ако обаче се откажат от изисканите блюда, от силните подправки, от чая и кафето, могат да докажат, че са здравни реформатори на практика. Някои страдат сега заради последиците от нарушаването на законите на живота и по този начин опетняват делото на здравната реформа.
Грях е прекаленото ядене, пиене, спане и гледане. Хармоничното, здравословно действие на всички телесни и умствени сили допринася за щастието; и колкото по възвишени и чисти са силите, толкова по чисто и истинско ще бъде щастието.
4 С, с. 416, 417,1880г.

Проправяне на пътя към гроба със зъби

228. Мнозина от нашите проповедници се оплакват от болести, защото не правят достатъчно физически упражнения и се отдават на преяждане. Не осъзнават, че такъв начин на живеене е заплаха и за най-силната физика. Бавните по характер като тебе би трябвало да ядат по-малко и да не избягват физическите натоварвания. Много от нашите проповедници си проправят пътя към гроба със зъби. Тялото се занимава с товара, поставен върху храносмилателните органи. То започва да страда и мозъкът се натоварва. Нарушителят трябва да заплати с наказание в собственото си тяло всяко нарушение, извършено срещу законите на здравето.
4 С, с. 408, 409,1880г.