Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Месна храна и възбудители – 37 – Съкровищница от свидетелства Том 1 – Елена Вайт (Елън Уайт)

Драги братко и сестра Н., спомням си израза на лицата ви сред няколкото, за които ми бе показано, че трябва да направят нещо, преди да бъдат осветени чрез истината. Вие сте я приели, защото сте разбрали, че е истина, но тя все още не ви е завладяла и не сте почувствали нейното освещаващо влияние върху живота. Светлината по отношение на здравната реформа осветява нашия път и дългът на Божия народ в тези последни дни е да практикува умереност във всичко. Видях, че бяхте всред онези, които се бавят да приемат светлината и да поправят навиците си в яденето, пиенето и работата. Когато светлината се приема и се следва, тя преобразява цялостно живота и характера на всички, осветени от нея. Сестра Н., ти си жена с нездрава кръв. Организмът ти е пълен със скрофулозни бацили, защото ядеш месо. Свинското месо, което консумирате във вашето семейство, е разрушило състава на кръвта ти. Нуждаеш се от строго ограничена диета, състояща се от зърнени храни, плодове и зеленчуци, приготвени без месо и каквато и да е мазнина. Доста време ще трябва да мине, докато строгата диета подобри здравословното ти състояние и те върне стабилно към живота. Не е възможно умът на онези, които ядат месна храна, да бъде непомрачен, а интелектът им действен. Бихме те посъветвали да промениш навиците си на живот. Но докато правиш това, умоляваме те да осъществиш промяната много разумно. Познавам семейства, които са заменили месната диета с много оскъдна храна. Храната им е толкова лошо приготвена, че стомахът им не желае да я приеме. Тези хора са споделяли с мен, че здравната реформа не им понася и физическите им сили намаляват. Това е една причина, поради която някои не са успели в усилията си да опростят храната си. Диетата им е бедна. Храната се приготвя без старание и е еднообразна. Не е добре да приемаме много и различни видове храна на едно хранене, но също така всички хранения не трябва да бъдат съставени от един и същ вид храна. Тя трябва да бъде приготвена просто, но все пак с умение, за да поддържа апетита. Не употребявайте мазнини. Те развалят храната. Яжте изобилно плодове и зеленчуци.

Увеличаване на склонността към заболяване
След като са понижили физическата си сила, като са намалили количеството и са влошили качеството на храната, някои стигат до заключението, че предишният им начин на живот е по-добър. Организмът трябва да се храни и въпреки това няма да се поколебаем да заявим, че яденето на животинска плът не е необходимо за да се поддържат здравето и силите. Месото се яде само защото поквареният апетит го желае. Консумацията му възбужда и засилва животинските наклонности, а това води до отслабване на разума и на моралната устойчивост, до притъпяване на чувствителността, до закърняване на умствената проницателност, а също така и до физическа слабост.
Ще продължават ли хората, които се подготвят да станат святи, чисти и преобразени, за да бъдат въведени в обществото на святите ангели, да отнемат живота на Божиите създания, да се хранят с тяхната плът и да й се наслаждават? Според онова, което Господ ми е показал, това трябва да се промени и Божият особен народ да практикува въздържание във всичко. Онези, които се хранят почти изключително само с животинска плът, не биха могли да избегнат месото на по-малко или повече болни животни. Самата подготовка на животните за продажба предизвиква ред заболявания у тях. Те са подложени на стрес, който се отразява на здравословното им състояние още по времето на транспортирането им много преди да са стигнали до пазара. Соковете и плътта на болните животни преминават направо в кръвта на човека, а оттам и в цялото кръвообращение, заразявайки я със същите болести. По този начин в организма навлизат микроби и отравят цялото тяло. Ако кръвта на човека вече е нечиста, то чрез яденето на месо тя се замърсява допълнително. При това почти десетократно се увеличава склонността към заболяване. При постоянна консумация на месна храна интелектуалните, моралните и физическите способности намаляват, организмът се разстройва, умът залинява, а моралната устойчивост се притъпява. Драги братко и сестра, най-добре за вас е да се откажете от месото. Послушайте препоръката ни.

Чай и кафе
Употребата на чай и кафе е също вредна за организма. Чаят до голяма степен предизвиква отравяне, като навлиза в кръвообращението и незабелязано намалява енергията на тялото. Вярно е, че стимулира и ускорява движението на живия механизъм, но го принуждава да действа неестествено. По този начин се създава лъжливото впечатление, че чаят е полезен, защото придава сила. Това е заблуда. Всъщност той изсмуква жизнената енергия от клетките, а това допринася за бързото им изтощаване. С преминаването на възбудата изчезва неестествената сила и се появяват отпадналост и слабост. Претовареният организъм всъщност се нуждае от почивка, а чаят извършва насилие над него, като го кара да действа неестествено и по този начин намалява неговата работоспособност и издръжливост, а силите му се изчерпват много преди определения от Небето срок. Чаят е отрова за организма и християните трябва да го изоставят.
Въздействието на кафето е подобно, но поврежда организма в още по-голяма степен. То влияе възбуждащо, а колкото по-голяма е възбудата, толкова по-силни са изтощението и умората след това. Употребата на чай и кафе оставя следи върху лицето. Кожата става бледа и безжизнена, а розовият цвят на здравето изчезва.
Чаят и кафето не хранят организма. Тяхното въздействие започва преди стомахът да е имал време да ги преработи. Това показва, че възбудата, наречена от употребяващите тези възбудители сила, е всъщност дразнене на нервите на стомаха, което се пренася и в мозъка. В резултат сърдечната дейност се усилва, а жизнената енергия на целия организъм се понижава. Силата, придадена от чая и кафето е изключително вредна, защото е измамна и неестествена.
Има и други последици от пиенето на чай и кафе – главоболие, слабост, сърцебиене, лошо храносмилане, треперене и още много други… Вие се нуждаете от енергичен, бистър ум, за да схващате възвишения характер на истината, да цените изкуплението и да възприемате правилно небесните неща. Погрешният начин на живот и погрешните навици в храненето отслабват умствените сили, а оценката на спасението и вечния живот няма да бъде достатъчно висока, за да ви вдъхнови да съобразявате живота си с Христовия живот. Усилията ви да се преобразите напълно според Божията воля и според изискванията на Неговото слово няма да бъдат достатъчно сериозни и себеотрицателни, за да ви направят морално годни за последното преобразяване в безсмъртие.