Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Мляко и сметана – 88 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Мляко и сметана – 88 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Съставна част от полезната, вкусна храна

601. Бог е дал на човека изобилие от продукти за задоволяване на естествения апетит. Предоставил му е произведенията на земята – изобилие от приятни за вкуса и полезни за организма храни. Небесният ни Баща казва, че от тях можем да ядем свободно. Плодовете, зърнените храни и зеленчуците, приготвени просто, без подправки и без какъвто и да е вид животинска мазнина, а с мляко или сметана, са най-здравословната диета. Те дават храна на тялото, издръжливост и енергия на ума – неща, които не могат да бъдат постигнати със стимулираща диета.
[ХВБХ, с. 47]; ЗС, с. 114, 115, 1890 г.

602. Храната трябва да се приготвя не само вкусно, но и питателно. Не бива да отнемаме от нея нужното за организма. Аз използвам малко сол и винаги я имам до себе си, тъй като не е вредна, а дори необходима за кръвта. Зеленчуците трябва да бъдат приготвяни вкусно с малко мляко или сметана или с нещо равностойно…
Някои хора, като се въздържат от мляко, яйца и масло, не могат да дадат на организма подходяща храна и в резултат на това стават слаби и неспособни да работят. Така здравната реформа се дискредитира…
Ще дойде време, когато може би ще трябва да се откажем от някои използвани сега храни, като например мляко, сметана и яйца. Не е необходимо обаче да си създаваме трудности чрез преждевременни и крайни ограничения. Чакайте обстоятелствата да изискат това и Господ ще приготви пътя.
9 С, с. 162, 1909 г.

Опасност от заразено мляко

603. Млякото, яйцата и маслото не бива да се поставят наравно с месото. В някои случаи яденето на яйца е полезно полза. Още не е дошло времето да кажем, че трябва напълно да се откажем от млякото и яйцата. Има бедни семейства, чиято храна се състои предимно от хляб и мляко. Те ядат малко плодове и не могат да си позволят да купуват ядки. Когато проповядваме здравната реформа, както и във всяка друга област от нашата евангелска работа, трябва да приемаме хората каквито са. Докато не ги научим как според здравната реформа да си приготвят вкусни, питателни и евтини храни, нямаме право да даваме предложения за по-напредналите фази на реформата.
Здравната реформа да се прилага постепенно. Учете хората как да приготвят храна, без да използват мляко или масло. Казвайте им, че скоро ще дойде време, когато няма да има сигурност в използването на яйца, мляко, сметана и масло, тъй като болестите по животните ще се увеличават съизмерно с умножаващия се грях сред хората. Близо е времето, когато поради увеличаването на безчестието на падналото човечество цялото животинско творение ще стене от болестите – проклятие за нашата земя. [Да не се отхвърля особено от нуждаещите се от мляко – т. 625; хората да бъдат учени да готвят без мляко – т. 807]
7 С, с. 135, 1902 г.

604. Винаги сме използвали мляко с малко захар. Никога не сме ги отхвърляли с писание или с проповед. Вярваме, че добитъкът ще се разболява толкова много, че ще трябва да се откажем от тези храни, но още не е дошло времето да премахнем напълно захарта и млякото от трапезите си. [Смесване на мляко и захар, виж “Мляко и захар”, раздел 20]
Писмо 1, 1873 г.

605. Не винаги животните, от които се взема мляко, са здрави. Възможно е да са болни. Една крава сутринта може да бъде здрава, а вечерта да умре. Това означава, че сутринта е била болна и млякото й – заразено, но не сте го знаели. Животинското творение е болно.
2 С, с. 369, 1870 г.

606. Според дадената ми светлина не след дълго ще трябва да се откажем от всякаква храна от животински произход. Дори млякото трябва да бъде изоставено. Болестите идват бързо. Божието проклятие е над земята, тъй като човекът я е проклел.
Сп. “Юниън конферънс рекърд”, Австралия, 28 юли 1899 г.

Стерилизиране на млякото

607. Ако се използва, млякото трябва да бъде напълно стерилизирано. При тази предпазна мярка опасността от заболяване, причинено от употребата на мляко, е по-малка.
СВЛ, с. 302, 1905 г.

608. Може да дойде време, когато няма да бъде безопасно да се използва мляко, но ако кравите са здрави и млякото е добре приготвено, не е нужно предварително да си създаваме време на скръб.
Писмо 45, 1903 г.