Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

МОЛЕНЕ КАТО ИСУС-ГЛАВА ПЕТА-ТВЪРДЕ ЗАЕТ, ЗА ДА НЕ СЕ МОЛИШ-БИЛ ХАЙБЕЛС

Когато учениците помолиха Исус за наставления върху молитвата, Той започна, като каза: „Когато се молите…“ (Матей 6:5). Той просто приемаше, че учениците ще имат своето редовно време за молитва.
Това е голямо заключение, отнесено към Исусовите ученици днес. Повечето от нас казваме че нямаме време за ежедневна молитва. Но искаме ли молитвата да стане жизнена част от живота ни? Ако желаем да постигнем развитие в която и да е друга област – пиано, баскетбол, физическа подготовка – ние извършваме редовни упражнения. Тимът на Нова Зеландия, носител на купата на Америка по ветроходство е тренирал усилено в продължение на две години, шест дни в седмицата и по осем часа дневно. Така те са довели мореплавателските маневри до недостигнато до тогава ниво. Хората, които гледат сериозно на нещо, винаги оставят място за него в плановете си.
Важно е да имаме редовно време за молитва, защото без редовност молитвата никога не ще стане навик. Ако искаме да живеем в Божието присъствие, трябва да затворим вратата на света и да се свържем с Бога веднъж през деня, всеки ден, без прекъсване. Необходимо е да оставим настрана другите си грижи и да се съсредоточим върху Бога, да Го гледаме, да говорим с Него, да Го слушаме, да седим тихо пред Него.

ИЗБЯГАЙТЕ ОТ СМУЩЕНИЯТА
Ако установяването на редовно време за молитва е важно, също важно е и избирането на едно редовно молитвено място. Някои хора се молят на публични места, при социални събрания и трапези, където могат да бъдат видени, чути и приети за религиозни. Но Исус каза, че молитвата не е зрелищен спорт. Тя не е нещо, в което се ангажираме за да издаваме сигнали на духовност. Забравете тази идея, казва Исус. Когато се молите влезте в своята стая и затворете вратата. Намерете някой килер, празен офис, работилницата вън в гаража, някое уединено място настрани от хората и насаме с Бога. Там ще можете да се помолите най резултатно.
Защо да се поставя ударението върху уединеността? Защо да се затваря вратата? Първо, има една очевидна, практична причина. Едно уединено място осигурява минимална степен на смущения, а повечето хора намират смущенията за пагубни, когато става въпрос за установяване връзка с Бога. Почти всеки вид шум – гласове, музика, звънящ телефон, деца, кучета, птици – могат причинят загубата ми на концентрация по време на молитва. Даже тик-такането на един часовник може да ме обхване със своя ритъм, докато започна да тактувам с крак и да пея на ум някоя позната мелодия под ударите му. Исус знае как са устроени нашите умове и ни съветва: „Не се опитвайте да надвиете смущенията, защото няма да успеете. Избегнете ги. Намерете си едно спокойно място, където можете да се молите без смущения.“
Практичните причини за уединеност са важни, но мисля, че има и друга скрита мъдрост в Исусовия съвет да се молим на уединено място. Когато веднъж сте избрали това място и започнете да го използвате редовно, то бива обкръжено от една особена атмосфера. Вашата молитвена стаичка, дори ако е перално помещение в приземието, става за вас това, което беше Гетсиманската градина за Исус – едно свято място, мястото където Бог се среща с вас.

СЪЗДАЙТЕ ОСОБЕНА АТМОСФЕРА
Някои семейни двойки имат любим ресторант, където отиват при важни вечерни срещи. Те обичат атмосферата. Разговорите им вървят леко в онази обстановка и те с желание отиват там. Това е особено място в техните отношения.
Някои семейства имат редовно място за прекарване празнични и ваканционни дни, където се чувстват като във втори дом. Там се случват големи неща за семейството; създават се особени спомени. Семействата очакват това свое ваканционно време.
По подобен начин, когато си създадете едно тайно място където наистина можете да се молите, в определено време, ще очаквате отиването там. Ще ви станат близки обстановката, дори миризмата и вие все повече ще обиквате аурата на това място, където свободно можете да разговаряте с Бога.
Аз си създадох едно такова молитвено място близо до бюфета в един ъгъл на предишния си офис. В това молитвено място поставям една отворена Библия, един писмен девиз, който гласи: „Бог може“, една корона от тръни, която да ми напомня за страдащия Спасител и една овчарска тояга, която често държа когато отправям молби.
Този ъгъл в работния ми кабинет стана свято място за мен. Отивах там около шест часа сутринта, когато нямаше никого наоколо и телефонът не се очакваше да звъни и там общувах с Бога. Изливах сърцето си пред Него, покланях Му се молех се за членове на моята църква и получавах забележителни отговори на молитвите си.
Офисът ми след това претърпя преустройство и сега аз имам нов молитвен кът. Но пазя мили спомени за предишния, не защото самото това място имаше нещо свято в себе си, но поради това, което се случваше там. Всяка сутрин, в продължение на няколко години аз се срещах с Господа и Той вярно се срещаше с мен. Мисълта за онзи кът е като мисълта за дома.
Ако искате да се научите как да се молите, намерете си едно място свободно от смущения. Не е нужно да е капела. Може да бъде дневната стая, кухненския килер, хамбара (плевника), работния ви кабинет или предната седалка на вашия автомобил, доколкото обстановката е позната и спокойна. Идете там в най добрата част на деня си – сутрин, ако сте чучулига, късно през нощта, ако сте бухал или в което и да е време когато сте най-бодър. Срещайте се с Господа там редовно всеки ден.

ДА МИСЛИМ ТОВА, КОЕТО КАЗВАМЕ
Исус каза на учениците Си не само да се молят лично (в уединение), Той им каза също и да се молят искрено: „Не си служете с много думи“, внимавайте да не използвате клишета. Не изпадайте в навика да използвате повторения без смисъл.
Колко е лесно да се използва осветен жаргон в молитвата! Някои фрази звучат така подходящо, така духовно и набожно, че мнозина се научават да ги свързват заедно и наричат това молитва. Те дори и не помислят за смисъла на това, което казват.
Например, понякога аз слушам един възрастен християнин да казва настойчиво: „Мили Боже, моля Те, бъди с мен, когато отивам на това интервю в новата служба,“ или „Моля Те, бъди с мен когато предприемам това пътуване.“ Когато за пръв път я чуете тази молитва звучи свято. За нещастие тя няма смисъл. Често се изкушавам да запитам този, който се моли, „Защо искаш от Бога да направи това, което Той вече прави?“
В Матей 28:20 Исус казва: „Ето Аз съм с вас, до края на века.“ В Евреи 13:5 Бог казва: „Няма да ви оставя, няма да ви забравя.“ Исус казва на учениците Си в Йоан 14:8: „Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас.“ Едно от имената на Исус, Емануил, означава „Бог с нас.“ Няма нужда да молим Бога да бъде с нас, ако сме членове на Неговото семейство. Вместо това трябва да се молим да чувстваме Неговото присъствие, да имаме доверие в него. Молене Бога да бъде с нас, когато Той вече е с нас, е един вид празнословие.
Друг вид безсмислено повторение може често да се чуе на обедната маса. Някой сяда на масата пред едно меню, което е хранителен кошмар. Мазнината прави балони, солта лъщи, подсладеното със захар питие е готова да се разплиска навсякъде по покривката. „Мили Боже“, моли се човекът, „благослови тази храна за нашето тяло и подари ни сила и укрепване чрез нея за да можем да вършим волята Ти.“ Божията воля за този човек би могла да е да каже „Амин“, да стане от масата и да даде ястието на кучето – освен ако диетата на кучетата също има значение за Бога!
Апостол Павел ни казва, коя е Божията воля в 1 Коринтяни 6:20: „Прославете Бога с телата си.“ Това означава да се внасят подходящи неща във вашето тяло. Не искайте от Бога да благослови развалена храна и чудодейно да я превърне в пълноценна доброкачествена. Да се прави това е същото, което направил онзи петокласник, който като взел изпита си по география, се помолил: „Мили Боже, направи Детройт столица на Мичиган!“ Това не е начинът, по който Бог работи.

МОЛЕТЕ СЕ ОТ СЪРЦЕ
Бог не иска от нас да трупаме впечатляващи фрази. Той не иска да си служим с думи без да мислим за значението им. Той иска просто да Му говорим като на приятел или баща – истински, почтително, лично, настоятелно. Чух веднъж един човек да го прави, когато най-малко очаквах.
Присъствах на една конференция на която присъстваха редица християнски водители от висок ранг. Разговорът беше интензивен. Трябваше да се напрегна, за да следя теологичните и философски въпроси, които се разискваха. Дойде обяд и всички ние се събрахме в един близък ресторант. Един професор от семинария беше поканен да се помоли. Когато наведохме главите си, аз си помислих: „Молитвата ще прозвучи като в клас по теология.“
Теологът започна да се моли. „Татко“, каза той, „радвам се, че съм жив днес. Радвам се и затова, че седя заедно с братя в този ресторант, Хоул ин дъ Уол, че приемам тази добра храна и разговарям по въпросите на царството. Знам, че Ти си тук на тази трапеза и това ме радва. Искам да ти кажа пред всички тези братя, че Те обичам и ще направя за Теб всичко, което поискаш от мен.“
Той продължи да говори в този дух около минута или две. Когато каза „Амин“, моята мисъл беше, че имам още да раста. Неговата искрена молитва ми показа, колко често аз се моля автоматично. Но Бог не се интересува от износени, банални фрази. Псалм 62:8 казва: „Излей сърцето си пред Него“. Говори Му, кажи: „Господи, ето как се чувствам днес. Мислих върху това напоследък. Обезпокоен съм от това. Потиснат съм от него. Щастлив съм поради това.“ Говори на Бащата искрено.

МОЛЕТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЕНО
Освен да се молят насаме и искрено, Исус посъветва учениците Си да се молят определено. Той нагледно им показа това, което искаше да каже, като им даде една молитва-образец, която сме свикнали да наричаме Господна молитва.
Исусовата молитва започва с думите „Отче наш“. Никога не забравяйте, че ако сте Божие чадо чрез Исус Христос, вие се молите на един Баща, Който не би могъл да ви обича повече, отколкото вече ви обича.
Следващата фраза „Който си на небето“ е едно напомняне, че Бог е Господар, величествен и всесилен. За Него нищо не е твърде трудно. Той е Който премества планини; Той е по-голям от всеки проблем, който бихте могли да представите пред Него. Спрете очите си на Неговата способност, не на вашето достойнство.
„Да се свети името Ти“. Не оставяйте молитвите ви да се превърнат в списък с желания за дядо Коледа. Прекланяйте се пред Бога и го възхвалявайте, когато заставате пред Него в молитва.
„Да дойде царството Ти, да бъде волята Ти на земята, както е на небето.“ Подчинете волята си на Божията. Поставете на първо място в живота си Неговата воля, на първо място в брака, семейството, кариерата си, служенето, си, парите си, тялото си и църквата.
„Дай ни днес ежедневния хляб.“ Апостол Павел писа: „Във всяко нещо с молитва и моление, с благодарение, представяйте просбите си на Бога“ (Филипяни 4:6). Изложете пред Него всичките си безпокойства, били те големи или малки. Ако имате нужда от чудо, искайте го без да се дърпате назад.
„Прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници“. Уверете се, че вие не сте препятствието: изповядайте греховете си, приемете прощение и започнете да растете. Живейте с прощаващ дух спрямо другите.
„Не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия.“ Молете се за закрила от зло и за победа над изкушението.
„Защото е Твое царството и силата и славата завинаги.“ Привършете молитвата си с още обожание. Признайте, че всичко на небето и земята е Божие. Благодарете на Господа за грижите му за вас, за възможността, която ви дава да Му говорите чрез молитвата.
„Амин.“ Нека бъде така.
Молитвите, които прославят Бога не са просто, списъци за пазаруване. Те са повече от викове за помощ, сила, милост и чудеса. Истинската молитва трябва да включва обожание (преклонение): „Отче наш на небето, да се свети името Ти“ (Матей 6:9). Тя трябва да включва подчинение: „Да бъде волята Ти на земята, както е и на небето“ (ст. 10). Разбира се, молбите са подходящи: „Дай ни днес ежедневния хляб“ (ст. 11); както и изповедите: „Прости ни дълговете, както и ние сме простили на нашите длъжници“ (ст. 12).
Господната молитва е един превъзходен модел, но тя никога не е била предназначена да бъде магическо заклинание за привличане Божието внимание. Исус не даде тази молитва като параграф за рецитиране; в същност, Той току що беше предупредил против употребата на повтарящи се фрази. Напротив, Той я даде като модел, който да внуши разнообразието от елементи, които трябва да се включат, когато се молим.

РАЗМИШЛЯВАЙТЕ ВЪРХУ ВАШЕТО ВРЕМЕ С БОГА
Трудността с магическите заклинания е, че те са безсмислени. Твърде често ние вървим в живота без да мислим върху това, какво правим и какво означава всичко това. Ако подхождаме към молитвата без мисъл, не можем да очакваме силни резултати.
Бях за известно време капелан на тима на Чикаго Беарс. Всеки понеделник през това време водех един библейски курс в Халас Хол. Често идвах малко по-рано и присъствах на работата на треньорите с тима. Поразен бях от начинът по който Майкъл Дитка и другите треньори преиграваха всяко индивидуално положение от играта през предишния ден. Преди да започне подготовката си за следващата среща, тимът трябваше да размисли върху тази, която току що бяха изиграли.
По същото време четях християнски автори, които твърдяха, че ако христовите последователи не растат, то е защото не си създават навика да оценяват живота си. Тези автори описваха мен. Аз се движех бързо, винаги в крак с вървежа, но никога не се заглеждах дълбоко отвътре. Аз никога не практикувах онова размишление, което води до растеж. И си плащах цената – повтарях същите глупави грехове отново и отново, като живеех под тежестта на все същия товар на виновност.
Тогава взех едно трудно решение. Реших, че всеки ден ще се опитвам честно да оценявам душевното си състояние. Ще се вглеждам в себе си отвътре и ще си записвам това, което забелязвам. Чувствайки се неловко и объркан, аз взех една спирална тетрадка и започнах да пиша. „Боже, ето някои неща в моя живот, които ме разстройват. Те не си отиват, затова искам да ги огледам.“ Или: „Ето едно отношение, около което съм обезпокоен. То не е добро и аз не зная как да го подобря.“ Или: „Ето някои благословения, които си излял в живота ми.“ След написването на един или два параграфа, аз размишлявах върху написаното.

НАД ВСИЧКО, МОЛЕТЕ СЕ!
Изминали са около петнадесет години от тогава, когато започнах да записвам размислите си върху изминалия ден. Скоро започнах да написвам цялата си молитва и да я чета пред Бога. Бях благословен по много начини поради тази дисциплина. Тя ми помага да се съсредоточа. Не бях отишъл по-далеч от „Мили Боже“ и вече мислех за лицето, което трябва да срещна за обед, или за дневния ред в предстоящия съвет или какво ще прави семейството ми след обед. Когато движа писалката по хартията, много по-лесно ми е да се поддържам съсредоточен. Писането ме принуждава също да съм определен; общите идеи не изглеждат добре върху хартията. И това ми помага да видя, когато Бог отговаря на молитвите.
В края на всеки месец, аз препрочитам моя молитвен журнал и виждам къде Бог е извършил чудодейни неща. Винаги когато вярата ми отслабне, се обръщам към моя журнал и там намирам доказателство, че Бог отговаря на молитвите ми. Ако мога да запиша една поредица от отговори на определени молитви през Януари, се чувствам по-добре приготвен да се доверя на Бога през Февруари.
Написвам молитвите си всеки ден. Не съм могъл да раста в молитвения си живот по никой друг начин. Опитайте и вижте, кое ще бъде най-добре при вашият случай. Опитвайте се отначало да записвате молитвите си веднъж седмично. Ако го намерите за полезно, правете го и по-често. Ако сковава стила ви и ви създава чувство за неудобство, намерете друг начин, който е по-успешен за вас.
Каквито и да са избраните от вас дисциплини, практикувайте начинът по който Исус се молеше. Направете молитвите си редовни, лични, искрени и определени.
Помнете, че превъзходната сила на Бога се задвижва чрез молитва. Той се интересува от вас и вашите нужди. Той може да посрещне всяка нужда и ви е поканил да се молите. Неговият Син, Исус, Учителят по молитва, е дал указания да знаете точно, как да се молите.
За да започне в живота ни да действа чудото на молитвата, необходимо е накрая да направим само едно нещо: Трябва да се молим. Аз мога да пиша за молитвата и вие можете да четете за нея. Можете дори да заемете книгата ми на някой приятел. Но по-рано или по-късно, ние трябва да се молим. Тогава и само тогава ще започнем да живеем момент след момент в Божието присъствие.

ВЪПРОСИ ЗА РАЗМИШЛЕНИЕ И РАЗИСКВАНЕ
Към Глава 5: МОЛЕНЕ КАТО ИСУС
1. Какво предимство отдаде Исус на молитвата? Как узнаваме това?
2. Какво предимство отдаваш ти на молитвата? Как го показваш?
3. Какви предимства има намирането на едно уединено място за молитва?
4. Как създаването на особена атмосфера за ежедневното ти молитвено време може да подобри разговорите ти с Бога?
5. Каква полза можеш да извлечеш от написването на молитвите си?
6. Мислиш ли че една написана молитва има недостатъци? Обясни.
7. Колко искрен си в молитвите си? Каква част от твоя молитвен живот се състои от празни, плитки фрази?
8. Как можеш да избегнеш навика да употребяваш безсмислени повторения в молитвата?
9. По-лесно ли ти е да се молиш по общ начин,отколкото с определени прошения? Обясни.