Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Наставлявайте хората – 22 Съкровищница от свидетелства Том 3 – Елена Вайт (Елън Уайт)

Навсякъде, където истината се проповядва, трябва да се дават наставления за приготвянето на здравословни храни. Господ желае хората Му да бъдат поучавани да използват разумно продуктите, които лесно могат да се добиват. Изкусни учители трябва да покажат на хората как най-добре да използват продуктите, които сами могат да произведат или получат в собствената страна. По този начин бедните, както и тези, които са по-добре материално, могат да се научат да живеят здравословно.
Още в началото на работата по здравословната реформа намирахме за нужно да поучаваме, поучаваме, поучаваме. Господ желае да продължим тази работа. Не трябва да я пренебрегваме от страх да не би да подейства някак на продажбата на храните, приготвяни в нашите фабрики. Това не е най-важно. Нашата работа е да покажем на хората как могат да получават и приготвят най-здравословната храна, как могат да работят заедно с Бога за възстановяване на Неговия нравствен образ в себе си…
Намерението на Господа е на всяко място мъжете и жените да бъдат насърчавани да развиват талантите си чрез приготвянето на здравословни храни от естествените продукти на страната им. Ако те гледат на Бога и упражняват своето изкуство и изобретателност под ръководството на Неговия дух, ще се научат как да приготвят от тези естествени продукти здравословни храни. Така ще научат бедните как да си набавят храни, които да заместят месните. Тези, които така биват подпомагани, могат сами да поучават други. Този вид дейност нека се извършва и с осветена ревност и енергия. Ако тя се беше извършвала по-рано, днес щеше да има много повече хора вярващи в истината и много повече, които да наставляват. Нека научим какъв е дългът ни и тогава нека го изпълняваме. Не трябва да бъдем зависими и безпомощни, чакайки други да свършат работата, която Господ ни е поверил.
При консумирането на храните трябва да показваме добро и здраво благоразумие. Когато видим, че известна храна не ни понася, да не пишем писма със запитвания за причината на разстройството. Променете диетата; яжте по-малко някои храни; опитайте друг начин на приготвяне. Скоро ще разберем как ни действат някои комбинации. Като разумни хора нека лично да изследваме принципите и да използваме опита и ума, когато решаваме кои храни са най-добри за нас.
Храната трябва да се съобразява с вида на работата и с климата, в който живеем. Някои хранителни продукти, които за една страна са подходящи, за друга не са.
На някои може да се помогне много повече с въздържане от храна един или два дена в седмицата, отколкото с разни процедури или лекарски предписания. Да гладуват един ден в седмицата би било от неоценима полза.
Бях поучена, че ореховите храни често не се употребяват правилно, че се яде голямо количество орехи, че някои орехи не са така пълноценни, както други. Бадемите и фъстъците са за предпочитане, но фъстъци в ограничено количество, смесени със зърнените храни, могат да се използват за приготвяне на здравословна и добре смилаема храна.
Маслините могат да се приготвят така, че да бъдат полезни във всяко ядене. Желаните предимства от употребата на масло могат да бъдат постигнати чрез храни от подходящо приготвени маслини. Мазнината на маслината лекува запека; за хора, болни от туберкулоза и с възпален и раздразнен стомах, зехтинът е по-добър, отколкото някакви медицински препарати. Като храна той е по-пълноценен от животинските мазнини.
За нас би било по-добре по-малко да готвим и повече да ядем сурови плодове. Нека учим хората да ядат изобилно прясно грозде, ябълки, праскови, круши, ягоди, малини, боровинки и всички други плодове. Нека бъдат консервирани и за зимата, като се използват по възможност стъклени съдове вместо тенекиени кутии.

Постепенно напредваща реформа в диетата
Да поучаваме хората да изоставят месната храна напълно. Яденето на месо възпрепятства най-доброто развитие на физическите, духовните и нравствените сили. Точно толкова ясно би трябвало да бъде и нашето свидетелство против пиенето на кафе и чай. Трябва да се избягват също така и богатите десерти. Да не се поставят на едно стъпало с месната храна млякото, яйцата и маслото. В някои случаи яйцата са полезни. Още не е дошло времето, когато ще съветваме да се изостави напълно яденето на мляко и яйца. Има бедни семейства, чиято храна е предимно хляб и мляко. Те имат много малко плодове и не могат да си купуват никакви орехови храни. При наставленията в здравната реформа, както и във всяка друга евангелска дейност, трябва да се съобразяваме с обстоятелствата, при които се намират хората. Докато не сме в състояние да им покажем как биха могли да си приготвят вкусна, хранителна и все пак не скъпа здравословна храна, не трябва да им поставяме най-високите изисквания за храненето.
Реформата в храненето да се развива постепенно. Поучавайте хората да приготвят ястия, без да ползват мляко и яйца. Казвайте им, че скоро е времето, когато яденето на яйца, мляко, сметана или масло няма да е сигурно поради болестите у животните, които ще нарастват, както злините между хората. Близо е времето, когато поради нечестието на падналото в грях човечество всички животни на творението ще пъшкат и стенат от болестите, тегнещи като проклятие над нашата земя.
Бог ще даде на децата Си способности и умения да си приготвят храни без употребата на тези продукти. Нашите сестри би трябвало да отбягват всички нездравословни рецепти. Да изучават здравословния начин на живот и да научат и други на него. Тези знания да се разпространяват, както се разпространява библейската истина. Те могат да научат хората как да запазят здравето си и да увеличат силите си, като избягват големи количества готвени ястия, напълнили света с хронични инвалиди. Чрез дадените ни наставления и пример нека изясняват, че храната, която Бог даде на Адам в неговото безгрешно състояние, е най-добрата за всички, желаещи да се върнат отново към безгрешното състояние…
Реформа, продължителна реформа трябва да се поддържа пред хората и чрез нашия пример трябва да доказваме учението си. Истинската религия и здравните закони вървят ръка за ръка. Невъзможно е да се работи за спасението на мъже и жени, без да им се представя нуждата да се откажат от всички грешни удоволствия, които унищожават здравето, унижават душата и пречат на Божествената истина да въздейства на ума. Мъже и жени трябва да се учат внимателно да изпитват всеки навик и веднага да отстранят нещата, които причиняват болестно състояние на тялото и по този начин помрачават ума. Господ иска носителите на светлината да имат всякога пред себе си възвишен образец. Чрез правило и пример да държат съвършения си образец над измамния образ на Сатана, който ако се последва, ще заведе до мизерия, болест, отпадане и смърт за тялото и душата. Тези, които са се научили как да ядат, пият и се обличат, за да запазят здравето, нека предадат това знание и на други. Евангелието на здравето нека се проповядва и на материално бедните, за да знаят как да се грижат правилно за тялото, което е храм на Святия Дух.