Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Необходимостта от здравно възпитание – 114 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Необходимостта от здравно възпитание – 114 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

759. Сега повече от всякога преди има голяма нужда от възпитаване в здравните принципи. Въпреки чудния прогрес в толкова много области, свързани с житейските удобства и дори със здравните въпроси и с лечението на болести, упадъкът на физическата сила и издръжливостта става все по-обезпокоителен. Това трябва да привлече вниманието на всички, искрено загрижени за доброто състояние на своите ближни.
Нашата изкуствена цивилизация подстрекава злините, разрушаващи здравите принципи. Обичаите и модата са във война с природата. Налаганите от тях навици и подхранваните желания постепенно намаляват физическата и умствената сила и стоварват върху човечеството непоносимо бреме. Навсякъде се наблюдават невъздържание и престъпления, болести и окаяност.
Много хора нарушават законите на здравето от невежество и лично те имат нужда от обучение. Мнозина обаче знаят много повече, отколкото прилагат на практика. Трябва да бъдат убедени във важността да превърнат познанията си в житейски пътеводител.
СВЛ, с. 125, 126, 1905г.

760. Голяма е нуждата от напътствия относно диетичната реформа. Погрешните навици в храненето и в яденето на нездравословна храна са не по-малко важни фактори за невъздържанието, престъпността и окаяността, които са проклятие за света.
СВЛ, с. 146, 1905 г.

761. Ако искаме да издигнем моралния стандарт на която и да е страна, където бихме били повикани да отидем, трябва да започнем с промяна на навиците на хората във всекидневния живот. Добродетелният характер зависи от доброто действие на умствените и физическите сили.
ЗС, с. 505

Мнозина ще бъдат просветени

762. Господ ми показа, че много хора ще бъдат спасени от физическа, умствена и морална дегенерация чрез практическото влияние на здравната реформа. Ще се изнасят здравни беседи, изданията ще се умножават. Принципите на здравната реформа ще бъдат приемани с желание и много хора ще бъдат просветени. Влиянието на здравната реформа ще я препоръча на всички, които искат просветление, и те ще напредват стъпка по стъпка в приемането на особените истини за сегашното време. Така истината и правдата ще се срещнат…
Евангелието и медицинската мисионерска работа трябва да напредват заедно. Евангелието трябва да бъде свързано с принципите на истинската здравна реформа. Необходимо е християнството да бъде приложено в практическия живот. Трябва да се извърши всеобхватно реформаторско дело. Истинската библейска религия се състои в изливането на Божията любов към падналия човек. Божиите люде трябва да вървят напред без компромиси, за да повлияят върху сърцата на онези, които търсят истината и желаят да живеят правилно в сегашната изключително важна епоха. Ние трябва да представяме пред хората принципите на здравната реформа, като вършим всичко по силите си, за да ги доведем до осъзнаване на необходимостта от тези принципи и до практикуването им.
6 С, 378, 379, 1900 г.

Първи усилия в проповядването на принципите на здравната реформа

763. Когато в Батъл Крийк се състоя панаирът на щата [1864 г.], нашите хора занесоха три или четири готварски печки и показаха колко хубави ястия могат да се приготвят без месо. Казаха ни, че сме показали най-хубавата трапеза на панаира. На големи събирания ви се открива възможността да измисляте планове, чрез които да предоставите на присъстващите здравословна храна, а също и да ги осъществявате с възпитателна цел.
Господ ни даде благоразположението на хората и ние имахме много чудни възможности да покажем какво може да се направи чрез принципите на здравната реформа, за да се възстанови здравето на обявените за безнадеждни…
На лагерни събрания и от дом в дом

Трябва да положим повече усилия да научим хората на принципите на здравната реформа. На всяко лагерно събрание да се опитваме да демонстрираме как може да се приготвят апетитни и здравословни ястия от зърнени храни, плодове, ядки и зеленчуци. Навсякъде, където нови групи хора приемат истината, трябва да се изнасят беседи върху науката за приготвяне на здравословна храна. Необходимо е да се изберат работници, способни да вършат образователна дейност от дом в дом.
Ръкопис 27, 1906 г.

Медицинска палатка на мястото за лагерни събрания

764. С наближаването на края на времето ние трябва да издигаме все по-високо гласа си по въпросите за здравната реформа и християнското въздържание и да ги представяме по-решително и положително. Необходимо е непрестанно да обучаваме хората не само с думите, но и с делата си. Единството между предписания и практика има изключително голямо влияние.
На лагерните събрания трябва да се изнасят беседи на здравни теми. На събранията ни в Австралия това се правеше всеки ден и интересът у хората се събуди значително. В лагера имаше палатка за лекари и сестри, където се даваха безплатни медицински съвети, и мнозина я посетиха. Хиляди хора идваха на беседите и в края на лагерното събрание не искаха да останат само с това, което вече бяха научили. В няколко града, където се проведоха лагерни събрания, някои от видните граждани настояха да се построи санаториум, като обещаха и своята помощ.
6 С, с. 112, 113, 1900г.

С пример и с наставление

765. Големите ни събрания дават чудесна възможност принципите на здравната реформа да се представят нагледно. Преди няколко години на тях много се говореше за здравната реформа и за ползата от вегетарианската диета, като в същото време в използваната за столова палатка се сервираше месо, а в лавката се продаваха различни видове нездравословни храни. Вяра без дела е мъртва. Беседите върху здравната реформа, неподкрепени от практически действия, не правеха голямо впечатление. На следващите лагерни събрания поучавах и с пример, и с думи отговорниците за организацията. В палатката за храна не се сервираше месо, а се доставяха в изобилие плодове, зърнени храни и зеленчуци. Когато посетителите зададат въпроси относно липсата на месо, ясно се обяснява, че то не е най-полезната храна. [Продаване на бонбони, сладолед и други храни залъгалки по време на лагерните събрания – т. 529, 530.]
6 С, с. 112, 1900 г.

В нашите санаториуми

766. Според дадената ми светлина трябва да се основават санаториуми, където да се премахне употребата на лекарства, а за лекуването на болестите да се използват прости и рационални методи. В тези здравни заведения хората трябва да бъдат учени как да се обличат, как да дишат и да се хранят правилно, т.е. как да се предпазват от болести чрез правилни житейски навици. [Виж също т. 458.]
Писмо 79, 1905 г.

767. Нашите санаториуми трябва да бъдат средство за просвещаване на хората, които отиват там за лечение. На пациентите трябва да бъде показано как могат да живеят, като се хранят със зърнени храни, плодове, ядки и други произведения на земята. Дадено ми е наставление, че в нашите санаториуми трябва редовно да се изнасят лекции на здравни теми. Хората трябва да бъдат учени да се отказват от храните, отслабващи здравето и силата на съществата, за които Христос даде живота Си. Необходимо е да се изтъква вредният ефект от чая и кафето. Пациентите трябва да бъдат учени как да се откажат от храните, увреждащи храносмилателните органи… Ако пациентите искат да си възстановят здравето, да им се посочва необходимостта от практикуването на принципите на здравната реформа. На болните да се показва как могат да се възстановят чрез въздържателно хранене и чрез редовни физически упражнения на открито… Страданията трябва да бъдат облекчавани и здравето да се възстановява посредством дейността на нашите санаториуми. Нужно е хората да бъдат учени как чрез повече разум в яденето и пиенето могат да се чувстват добре… Въздържането от месо ще бъде полезно за всички, които го практикуват. Въпросът за храненето е обект на жив интерес… Нашите санаториуми са основани с определена цел – да учат хората, че не живеем, за да ядем, а ядем, за да живеем.
Писмо 233, 1905 г.

Учете пациентите на домашно лекуване

768. Дръжте пациентите колкото се може повече на открито, а в столовата организирайте жизнерадостни, весели разговори, съчетани с прости четива и библейски уроци, лесни за разбиране и окуражителни за душите. Говорете за здравната реформа и не ставай, братко мой, изпълнител на толкова много задачи, че да не можеш да преподаваш простите й уроци. Всички, които напускат санаториума трябва да бъдат толкова добре обучени, че да могат да учат и други на методите за лечение на техните семейства.
Има опасност да харчим прекалено много пари за машини и уреди, които пациентите никога няма да могат да използват в уроците, които ще дават у дома. По-скоро трябва да бъдат учени как да регулират храненето си така, че живата “машина” да работи хармонично.
Писмо 204, 1906 г.

Да се дават наставления във връзка с въздържанието

769. В нашите медицински заведения трябва да се дават ясни указания по въпроса за въздържанието. Важно е на пациентите да се показват злините от опияняващите питиета и благословението от пълното въздържание. Те трябва да бъдат помолени да ги изоставят и да ги заместят с изобилие от плодове. Могат да се купят портокали, лимони, сини сливи, праскови и много други плодове. Божият свят ражда много продукти, стига да се правят упорити усилия.
Писмо 145, 1904 г.

770. Хората, които се борят със силата на апетита, трябва да бъдат учени на принципите на здравословното живеене. Би трябвало да им се покаже, че нарушаването на здравните закони – причина за болестни състояния и неестествени желания, е основа на алкохолното пристрастяване. Само с живот, послушен на здравните принципи, могат да се надяват да бъдат освободени от желанието за неестествени стимулиращи вещества. Тъй като разчитат на Божествена сила, за да разкъсат оковите на апетита, те трябва да сътрудничат на Бога и да бъдат послушни на Неговите закони – морални и физически.
СВЛ, с. 176, 177, 1905г.

Необходимо е реформата да бъде всеобхватна

771. Какво е особеното дело, което сме призовани да извършим в нашите здравни заведения? Вместо да учите хората да задоволяват опорочен апетит с думи и с пример, възпитавайте ги в обратното. Издигнете образеца на реформата във всяко отношение. Апостол Павел изрича думите: “И тъй, моля ви братя, поради Божиите милости да представите телата си в жертва жива, свята, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение. И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновявянето на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля – това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.”
Нашите здравни заведения са основани да представят живите принципи на една чиста, здравословна диета. Трябва да се пропагандират знания по въпроса за себеотрицанието и самоконтрола. Исус, Който е създал и е изкупил човека, трябва да бъде изявяван на всички хора, идващи тук. Знания за начина на живот, за мира и здравето трябва да бъдат представяни “заповед след заповед, правило след правило”, та пациентите да осъзнаят нуждата от реформа. Те трябва да бъдат убедени да изоставят покваряващите навици и обичаи, съществували в Содом и в предпотопния свят, унищожени от Бога поради беззаконието им. (Матей 24:37-39)…
Всички посетители на здравните заведения трябва да бъдат обучавани. Спасителният план е необходимо да бъде обясняван на всички – и висшестоящи, и хора с ниско положение, богати и бедни. Трябва да се дават добре подготвени наставления за това, че отдаването на модерната за наше време невъздържаност в яденето и пиенето е причина за болести, страдания и лоши навици. [Как да осъществим реформа в храненето – т. 426.]
Ръкопис 1, 1888 г.

Листа от дървото на живота

772. Беше ми показано, че не бива да се бавим да вършим делото на здравната реформа, което трябва да бъде извършено. Чрез него ние трябва да стигнем до душите по пътища и кръстопътища. Беше ми дадена специална светлина, че в нашите санаториуми много души ще приемат и ще се подчинят на истината за сегашното време. В тях хората трябва да бъдат учени как да се грижат за телата си и същевременно как да станат твърди във вярата. Нужно е да бъдат учени какво означава да се яде плътта и да се пие кръвта на Божия Син. Христос каза: “Думите, които съм ви говорил, дух са и живот са” (Йоан 6:63).
Санаториумите ни трябва да бъдат училища, в които да се дават съвети в духа на медицинската мисионерска дейност. Те трябва да носят на болните от греха души листа от дървото на живота, които ще им възстановят мира, надеждата и вярата в Христос Исус.
9 С, с. 168, 1909 г.

Подготовка за молитва и излекуване

773. Загуба на време е, ако хората бъдат учени да гледат на Бога като на лечител на техните немощи, а заедно с това не бъдат учени да изоставят вредните привички. За да получат Неговите благословения в отговор на молитвите си, те трябва да престанат да вършат зло и да се научат да вършат добро. Обкръжението им трябва да е здравословно, а житейските навици – правилни. Трябва да живеят в хармония с Божиите закони – природни и духовни.
СВЛ, с. 227, 228, 1905г.

Отговорността на лекаря за просвещаване на пациентите

774. Здравните институти за болни са най-добрите места за обучаване на страдащите да живеят в хармония с природните закони и да прекратят разрушаващите здравето привички в храненето и обличането, съобразени със светските навици и обичаи, но противоречащи на Божия ред. Те вършат добра работа за просвещаване на нашия свят…
Сега има определена нужда дори лекарите реформатори в лекуването на болести да направят по-големи усилия, за да придвижат напред и да издигнат делото, както и да се заинтересуват от обучаването на онези, които поради медицинските им умения ги търсят, за да открият причината за болестите си. Те би трябвало по особен начин да привличат пациентите към установените от Бога закони, които не могат да бъдат нарушавани безнаказано. Работят много за лекуване на болестите, но общо взето не събуждат вниманието към законите, които трябва да бъдат изпълнявани със святост и с разбиране, за да предпазват от заболявания. Особено ако лекарят не е бил прецизен в диетичните си принципи, ако собственият му апетит не е бил ограничен до задоволяване с проста, здравословна храна и не се е отказал до голяма степен от яденето на месо от мъртва плът, той започва да се пристрастява към месото и да си създава вкус към нездравословна храна. Идеите му са тесногръди и скоро ще започне да възпитава и да култивира вкуса и апетита на пациентите си към любимите нему храни, вместо да им представя добрите принципи на здравната реформа. Ще им предписва месо, въпреки че това е най-лошата храна за тях; то стимулира, но не дава сила. Тези лекари не изследват предишните навици за ядене и пиене на своите пациенти, нито пък вземат под внимание привичките им, които в продължение на много години са полагали основата на болестта.
Съвестните лекари би трябвало да са готови да просвещават невежите, а така също с мъдрост да дават предписания, забраняващи храните, за които знаят, че са вредни. Те трябва ясно да посочват кои храни смятат за противни на здравните закони и да оставят страдащите сами да направят необходимото за себе си, за да заемат правилно отношение към законите на живота и здравето. [Задължение на лекарите и помощния персонал да възпитават собствения си вкус – т. 720; отговорността на лекаря да обучава с перо и с думи и да насърчава здравословния начин на готвене – т. 382; пациентите в здравния институт да бъдат учени да изоставят месната храна – т. 720.]
Ръкопис 22, 1887 г.