Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

НЮ ЕЙДЖ СРЕЩУ ЕВАНГЕЛИЕТО ИЛИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО – ГЛАВА 5 – ВАШАТА СЪДБА Е В ЗВЕЗДИТЕ – ДЕЙВИД МАРШАЛ

В сегашно време астрологията придоби около милиард последователи в целия свят.
„Аз не вярвам на всички тези астрологически глупости. Ние, Девите, не сме толкова лековерни…“
Не гарантирам, че фразата е звучала точно така. Но тази шега стана широко известна. И тя дължи своята популярност на факта, че много точно предава двойнственото отношение на изкушения западен ум към чисто източната окултна форма на астрологичната псевдонаука.
Изследванията, потвърждаващи фактическите мащаби на разпространение на астрологията на Запад, били проведени след публикуването на книгата на Джоан Квигли „Какво говори Джоан Квигли „Какво говори Джоан“, напечатана след завършването на президентския мандат на Рейган от 1980 до 1988 година. Ще ви напомним, че Квигли е била личен астролог на Нанси Рейган. Книгата всъщност, представлява дневникът на Джоан, съдържащ записи на ежедневните телефонни консултации на съпругата на президента с нея.
От начало мнозина, включително и аз, просто се смяхме над откровенията на Квигли. В края на краищата, тя наистина представяше нещата така, че по време на 8-годишния мандат на Рейган тя едва ли не е управлявала цялата планета. Получава се така, че именно на нея дължим факта, че „рони“ е успял да се договори с Горбачов за проблемите на ядреното разоръжаване: „Меркурий на Рони беше много близо до Венера на Горбачов – поясняваше тя, – още повече, че по време на първата им среща и двамата са се намирали в съзвездието на Козирога…“ Ако вярваме на госпожа Квигли, то тя е помогнала на „Рони“ да спечели дебатите по време на президентската кампания, избирайки най-благоприятно време за тях. По нейни твърдения, тя е избрала датата за провеждането на операцията за премахване на раковия тумор, която, както е известно, преминала успешно за президента. Фактически, астроложката на Нанси претендирала едва ли не за главната роля в откриването на „Новата ера на всеобщия свят – нов световен ред“. Джордж Буш претендирал за подобна роля след успешното завършване на войната в Персийския залив. „Новият световен ред“ е термин от жаргона на „Ню Ейдж“ и е общата цел на това движение. Квигли е знаела за това, когато е говорил тези думи. А знаел ли е за това Буш?
Да се върнем към Квингли и Рейган. „Астрологията – писала Квигли, – показва, че нищо лошо няма да се случи на президента. Аз бях Тефлон до такава степен, че това време получи наименованието президентство на Тефлон. За съжаление, казва тя, нищо не беше направено със скандала Иран. През ноември, 1986 г. Уран и Сатурн едновременно се появили в хороскопа на Рони, а ако си имате работа с тези чудовищни съчетания, всичките ви усилия ще бъдат напразни.“
По време на президентския мандат на Рейган, циничните журналисти често задавали въпроса „Кой ли ни управлява?“ Само малцина допускали, че този човек може да се окаже астролог. Любопитна картинка: лидерът на свободния свят, едната ръка на когото е сложена върху ядрен бутон, а другата – върху кристално кълбо за гадаене. Може ли да се възприеме насериозно подобен сценарий?
Защо астрологията така процъфтява в наше време?
В астрологията са намесени много и всякакви неща. Но, може би, зад всичко това стои нещо разумно? Властта, силата – въпросът не е в наименованието, астрологията използва, за да манипулира човешкия живот. Може би това са някои от окултните сили, така изплашили групата от последователи на дзен-будизма и студентите-богослови, в общежитието ни? Тези, които реално се сблъскват с астрологията, я възприемат доста сериозно. Направо да кажем: днес професионалните астролози, съставящи хороскопи са повече от астрономите, използващи телескопи.
Например Роберт Кари, бивш борсов агент, а сега владетел на „Еквинокс“, астрологичен магазин, разположен на оживен булевард в луксозен район в Ковън Гардън. По негови собствени сметки, за десет години от своята кариера на астролог, той е съставил около 70 000 лични хороскопи. Всеки хороскоп, обвит в скъпа чанта със златисто-син цвят, съдържа два документа, по двайсет страници всеки. Още повече, че те наподобяват на изследване по маркетинг или на трактат по физика. Сред клиентите на Кари има и суперзвезди, и политици. „Случаят със семейството на Рейган съвсем не е изключение, – казва той. – Заедно с другите клиенти на „Еквинокс“ в списъка има няколко членове на различни кралски семейства… Голям интерес към астролозите проявяват членовете на кралското семейство на Великобритания. Диана се е консултирала минимум с трима астролози… Известно е, че принцеса Маргарет редовно се е консултирала с астролози… Първият в света хороскоп, отпечатан във вестник, бил публикуван веднага, след като през август 1930 г. се родила принцеса Маргарет.“
Но какво може да се каже за влиянието на астрологията над президента Рейган, например? Може ли да се доверим на зашеметяващите заявления на Квигли по този въпрос? Ето какво пише управителят на администрацията в Белия дом: „Практически всяка сериозна крачка и всяко сериозно решение, взимано от семейство Рейган, се е основавало на астрологическите съвети на Джоан Квигли.“ Широко рекламираната зависимост на двойката Рейган от астрологията, значително повишила нейната и без това вече достатъчно широка популярност. „Астролозите… са превъзнасяли признанието на астрологията от височайшо правителствено равнище на една от най-могъщите държави в света в качеството на потвърждаване на легитимността й. Рейгън не е бил единственият държавен глава, на когото астрологията е оказвала влияние.“
Астрологията е известна вече повече от три хиляди години. Обаче, увлечението по нея е достигнало наистина гигантски мащаби, през 1860-1870 г. Отчасти като реакция на нашето по-малко хуманно и материалистично общество, отчасти подражавайки на Рейгън, отчасти като следствие от оформянето на „Ню Ейдж“, като масово движение (никога „Ню Ейдж“ не е имал толкова много привърженици, колкото сега). В целия свят милиони хора под една или друга форма вярват в астрологията. В САЩ привържениците й наброяват 32 милиона, като 100 процента от тях са евангелски християни. А безкрайните астрологични колонки във вестници и списания, масовите разпродажби на книги по астрология, компютърните програми, съставящи астрологични прогнози – всичко това способства за привличането на „твърдоглавите“ европейци към астрологията.

КАК СТАВА ТОВА?
Чарлз Щромер в края на 60-те – в началото на 70-те бил публикуващ астролог. „Преди 50-60-те години едва ли е била необходима такава религия, каквато е науката астрология – пише той. – Рядко е можело да се срещне човек, който да я възприеме насериозно. Сега ситуацията се е променила… астрологията заема водещо място в т.нар. движение ‘Ню Ейдж'“.
По-нататък в опростена форма ще поясним същността на астрологичното „изкуство“, опирайки се на поясненията на самите астролози.
С хилядолетия, хората са виждали очертанията на екзотични фигури в разположението на звездите. Тези съзвездия получили имената на митическите персонажи: например, Орион („Ловец“), Голямата Мечка и Пегас („Крилат кон“). Всичко на всичко 88 съзвездия. Древните астролози забелязали, че пътя на слънцето през небесната сфера (астрономите го наричат зодиак) преминава през 12 такива съзвездия. „Знаците на зодиака“ са особено важни в астрологията. С времето, на всеки един от тези 12 знака била приписана богоподобна сила. Хората вярвали, че звездите действително управляват съдбата им. „Индивидуалната воля, – казвали астролозите в древността, – изпитва ту усилващо се, ту намаляващо се влияние на небесните тела, което може да се сравни с приливи и отливи. Нашите съдби са записани в звездите.“
Всичко, което е необходимо на един астролог за съставяне на хороскоп са име, място и дата на раждане на клиента. Но астрологическите книги са съставени по такъв начин, че изглеждат доста наукосъобразени. Все пак, както забелязал Щпомер, астролозите се интересуват не от самите планети, а от боговете, с чиито имена са наречени. На Сатурн, Юпитер, Венера, Марс, Меркурий и на останалите се приписват характеристиките на митическите божества на Гърция и Рим. Затова веднага след като астрологът с помощта на псевдононаучна информация определи планетата и състави карта, той се съсредоточава в изучаването на боговете. „Аспектите“ (ъглите) представляват геометрични съотношения между планетите (боговете) и, както се предполага, посочват различни влияния: неблагоприятни, благоприятни или неутрални. Смята се, че 12 „къщи“ управляват различни сфери на живот, например финанси, семейни дела, отношения и т.н.

АСТРОЛОГИЯТА СЕ ОСНОВАВА ВЪРХУ ЛОША АСТРОНОМИЯ
Астрологията се основава на лоша астрономия. Нито едно създание не се намира там, където го поместват астролозите – даже знаците на зодиака! Земята леко се клатушка, въртейки се около оста си. Ако допуснем, даже, че тези клатушкания са незначителни, то липсата на поправки за последните 1800 години, когато астролозите за последен път коригирали своите астрономични данни (астрологията се основава върху системата на Птолемей, разработена през II век сл.Хр.), безнадеждно е изопачило всички сметки на астролозите. Това явление „клатене“ се отразява върху денонощното разместване на съзвездията. С времето, всекидневното разместване е довело до това, че всеки знак от зодиака се оказвал отместен на един пълен месец. Затова ако по хороскоп вие сте Близнаци, в действителност сте Телец, ако хороскопът ви казва, че сте Везни, то вие сте Дева!
Ако това не е достатъчно, ще добавим, че клатенията на Земята са изместили зодиака и сега той включва в себе си още едно съзвездие. С други думи, в сегашно време се наброяват не дванайсет, а тринайсет знаци на зодиака. Безполезно е да се търсят в хороскопа, отпечатан във вестник, някакви препоръки и съвети за онези, които са се родили под знака на Змееносеца.
Навярно, можеше да се прости на астрологията нейната научна несъстоятелност, ако поне даваше добри реални съвети. Но така ли е това?
Един физик проверил датите на раждане на няколко хиляди учени и политици, данни за които има в сборниците „Кой кой е“. Съгласно астрологията, родените под определен знак са по-склонни да се занимават с наука и политика. Той открил, че техните астрологически знаци са разположени толкова произволно, както и на всички останали хора.
Психологът на университетът в щата Мичиган изследвал данните на няколко стотин семейни двойки, които били женени и се развели. Той забелязал, че честотата на разводите на семейните двойки, родени под „съвместими“ знаци, е същата, както и при двойките с „несъвместими“.
Един френски статистик изследвал влиянието на звездите на зодиака, знаците на Луната, знаците на планетите и проебладаващите знаци над 150 000 души, преуспяващи в професията си. Резултатът? Корелацията между професията и астрологическто влияние се оказала равна на произволен избор.
Случайно съвпадение – това е ключът към повечето хороскопи. Повечето черти на характера, привеждани в тях, носят толкова общ характер, че почти всеки може да види в тях нещо свое. Споменатия руски статистик поместил във вестник обява за безплатни лични хороскопи. На обявата откликнали 150 души. Пращайки на всеки обадил се съвършено еднаква информация, след това той се поинтересувал, доколко успешно е съвпаднало даденото им описание. 94% от запитаните казали, че хороскопът съвпаднал с личния им живот – 94% от хората, получавайки хороскоп на опасен убиец!
И така, съвършено очевидно е, че астрологията е сбор от всякаква безсмислица и глупост.
Но защо тогава толкова много хора я възприемат насериозно?

ВЯРВАТ ЛИ В АСТРОЛОГИЯТА?
Отвръщайки на критиката, повечето хора, които вярват, че съдбата им се определя от „звездите“, отговарят просто: „Аз вярвам, че това е така“. А така ли е това?
Бившият астролог Чарлз Щромер прави разлика между „шарлатаните“, които пишат за списания и улични вестници, и „посветените астролози“. В течение на много години, той самият е бил „посветен“. Той твърди, че в редица случаи на „самоизобличение“, „самооткриването“ на основата на тълкуването на лични хороскопи се е оказвало вярно. Под „самооткриване“ се разбира информацията за човека и за неговото минало. „За астролога потвърждаването на истинността на изтълкуваното минало е вълнуващ момент, клиентът започва да „вярва“. И, чувайки малко или много точно описание на своето минало, човекът вече е настроен да приеме даденото от астролога предсказание за бъдещето му. Но тук Щромер категорично заявява: астролозите не могат да предсказват бъдещето.
Как става това „самооткриване“?
Астрологът, казва Щромер, се стреми да се концентрира върху онази част от хороскопа, което, по негова преценка, се отнася към някакъв конкретен детайл от живота на клиента. Хороскопът е подобен на линията на ръката или на кристала, той може, по думите на Щромер, да бъде „контактен материал“ между медиума и неговия „познат дух“.
На основата на многогодишни опити за изучаване на астрологичните методи, Щромер подчертава, че астрологът може да получи правилна информация, която да му предават тези лъжливи „духовни наставници“. Той смята, че тези „духовни наставници“ са „духове на бесове, вършещи чудеса“, бидейки ангели, присъединили се към сатана и изгонени заедно с него от небето още в началото на земната история. (Виж Откр. 12:7-9; 16:13,14.)

АСТРОЛОГИЯТА И БИБЛИЯТА
Библията отхвърля астрологията поради следните причини:
1) Астрологията е безсмислена и безполезна;
2) Тя завлича във връзка с окултните сили;
3) Тя е една от формите на идолопоклонство, (заменящи Бога на небесата). „Съвършено очевидно е, че астрологията не е способна да спаси човека от греха, напротив, тя отваря път, чрез който дяволът да измами човека.“
Дългият списък от библейски стихове, осъждащи астрологията, поклонението на езически богове и всякакъв род предсказания, свързани с астрологията, са доста впечатляващи.
Съгласно Библията, източникът, от който „истинските“ астролози черпят информация – са паднали ангели, превърнали се в бесове. Оттук произлизат както слабите, така и силните страни на астрологията. Бесовете знаят миналото и могат да подхвърлят убедителни данни за откриване на настоящето, но за бъдещето те знаят много малко или съвсем нищо. Когато астролозите преминават към конкретни случаи, т.е. правят конкретни предсказания, те бъркат в 95 от 100 случая! Във всеки случай, такъв е резултатът от всестранно изследване на конкретни предсказания, направени от астролози в продължение на години, което е било проведено от Ралф Блоджет и публикувано в американското списание „Vibrant Life“.
Къде тук е опасността? Чарлз Щромер говори за това, основавайки се на собствения си опит. По негови твърдения, контактът между духа и онзи, чрез когото говори той, е безкрайно опасен за последния. „Контактьорството“ е само една прелюдия към по-дълбока връзка с тези духове, наречена завладяване. Но независимо от дълбочината на контактите със задгробните сили, близостта с духовете нанася голяма вреда на този, който продължава да се съветва с тях. Тези духове ще го свалят по своето абсолютно порочно състояние.
Има ли някаква опасност за „клиента“? С помощта на силите, стоящи зад нея, астрологията завлича човека встрани от християнството и го тегли в пътя на магьосничеството, спиритизма, магията, чародейството и сатанизма.

ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА ХИТЛЕР
Рон и Нанси Рейган са играли опасни игри. В същността си, това са същите онези игри, които е играл и Адолф Хитлер. В бункера на Хитлер, цяла стена била заета от астрологична таблица. Както и другите нацистки лидери, той бил твърд привърженик на астрологията. В своята книга „Последните дни на Хитлер“, Хю Тревор-Ропер описва начина, по който нацистите възприели смъртта на президента Ф. Л. Рузвелт.
Гибълс позвънил по личния телефон на Хитлер и му съобщил следното: „Мой фюрере, аз ви поздравявам! Рузвелт е мъртъв! Звездите казват, че през втората половина на април за вас ще настъпи повратен момент. Днес сме 13 април. Ето го и повратния момент!“
Преминавала 1945 година и Червената Армия била само на няколко километра от сградата на райхсканцеларията. Но Хитлер бил в екстаз. Гибълс и Химлер влагали цялата си вяра в астрологията. А много години преди това, те заедно с Хитлер, са съставяли сложни астрологични таблици. И досега им вярвали. Навярно, една от причините, поради която Хитлер продължавал да вярва, когато нямало вече почти никаква надежда, била вярата му в съдбата на нацизма, предсказана в астрологичните прогнози. Та нали много от това, което било „начертано на звездите“, действително се сбъднало. Гибълс бил все още уверен, че в бъдеще го чака славна „съдба“ – тя била предсказана от всички хороскопи… Астрологичният опиум поддържал Хитлер чак до неговото самоубийство. Но неговите чудовищни, поддържани от окултизма мечти не умрели заедно с него. Намерили се и други, които да подхванат мечтата му, и тези мечти станали кошмар за света.
Ние можем снизходително да се подсмиваме на ексцентричността на семейство Рейган. Но те са си играли със силите на тъмнината.
Ако под астрология се подразбират контактите със задгробните сили, то американците имат сериозни основания за тревога.