Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

НЮ ЕЙДЖ СРЕЩУ ЕВАНГЕЛИЕТО ИЛИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО – ГЛАВА 6 – СИТУАЦИЯТА В АМЕРИКА „НЮ ЕЙДЖ“ – ЧУМАТА НА ОКУЛТИЗМА В САЩ – ДЕЙВИД МАРШАЛ

„Ню Ейдж се е сформирало като масово движение в Америка примерно между 1978 и 1984 г. Проведеното от института Галап допитване открило, че през 1978 г. 40% от американците са се увличали по астрология. Допитването през 1984 г. вече показвало, че тази цифра е нарастнала на 59%.
Допитванията, проведени скоро от института Галап и университета в Северн Илинойс, показват размаха, който получили в Америка и други лъжливи идеи, господстващи в „Ню Ейдж“, а също и тяхното приложение в живота. През 1989 г., 42% от американците, според собствените им признания, са имали контакти с умрели, (което е с 27% повече от резултатите от допитването през 1978 г.). 67% от всички пълнолетни американци (седемдесет милиона души) били по някакъв начин свързани с окултизма. Неотдавна проведеното допитване показало, че 58% от участващите в него американци вярват в превъплъщението, а мирогледа на 60% е заразен с отделните аспекти на източната религия. Трийсет и четири милиона американци са обезпокоени от своя „вътрешен ръст“ – в смисъла, в който го разбира „Ню Ейдж“. 14% от всички американци одобряват дейността на медиумите – спиритисти и „контактьорите“ от „Ню Ейдж“. Примерно половината от населението на Америка счита, че Земята е посещавана от извънземни същества. Две хиляди младежки центрове в Америка предлагат заниманията на йога и „почти две трети от всички университети включват обучение по йога в учебната програма“. Според изследванията на сериозни изследователи, числеността на последователите на движението „Ню Ейдж“ в Америка достига „възможно, повече от шейсет милион души, което примерно съставя една четвърта част от населението“.
Кой ли би помислил, че безименното движение, чието начало наблюдавах в британските университети през 60-те и началото на 70-те години, ще придобие такива мащаби във водещата индустриална държава в света?
В края на века „Ню Ейдж“, вероятно ще достигне своя апогей в САЩ. Средствата за масова информация, надпреварвайки се, бързат да съобщят в киното и по телевизията за сеансите на контактьорите – трансченелинг (сеанс на спиритическите медиуми), за изцеленията с помощта на кристала, за техниката на медитация, за левитацията, за провежданите от екстрасенси хирургически операции и за появата на НЛО.

„НЮ ЕЙДЖ“ И ХОЛИВУД
Въпросът, дали Холивуд е привлякъл вниманието на обществеността към „Ню Ейдж“ или обратното, остава открит. Но съвършено очевидно е, че от средата на 70-те години, концепциите, терминологията, феномените и идеите на „Ню Ейдж“ заемат централно място във всички филми на Холивуд. Споменаването на конкретни филми, поставени под влиянието на „Ню Ейдж“, предизвиква само скептични усмивки. Нормалните хора, а сред тях и милиони християни, са гледали филми по кината или на видео и не са забелязвали в тях нищо осъдително. Когато гледат филм, те дори не подозират за връзката му с идеите на „Ню Ейдж“, а затова и отричат въобще такава връзка. Зрителите дотолкова са свикнали да оценяват филмите изключително от гледна точка на показването на секс в тях, че не виждат явните симптоми на абсолютното зло. Уолтър Мартин, автор на книгата „Култът към „Ню Ейдж““ (1989) и Дейв Хант, един от най-известните критици на „Ню Ейдж“, са анализирали много филми по предмета на съдържащите се в тях идеи на „Ню Ейдж“. Най-силното влияние на „ню Ейдж“ (индуизма) било открито във филмите „Близки срещи“, „Полтъргайст“, „Ловци на духове 1 и 2“, „И Ти“, „Индиана Джоунс“, а също и във филмите „Замъкът на обречените“, „Завръщането на Джедай“, „Ганди“, „2001“ и „Междузвездни войни“. Доколкото последният от тези филми е вече не по-малко от 10-годишен, по-скоро данните на Мартин и Хант се нуждаят от подновяване.
Тел Брук показва в „Космическия кръг“, че Холивуд е главният канал, чрез който произлиза „енергично впръскване на източния мистицизъм в американската култура“. По негово мнение, филмът „Последното изкушение на Христос“, представлява един опит за разпространяване на възгледите на „Ню Ейдж“ относно Исус.
Исус е показан просто като добър Човек, но с природна склонност към грях (грешната природа, присъща на всички хора). „Всичко това е частица от Бога“, заявява изтезаваният Христос.
Дъглас Гритиус, изучаващ последствията от влиянието на окултизма, привежда сериозни документални свидетелства за това, че Чарл Менсън дълбоко координирал в движението принципа „един за всички“ („Ню Ейдж“), когато заповядал да се извърши убийството на актрисата Шарън Тайт и на други хора. „Според Менсън, съзнанието му се е намирало на стадий, когато е изгубило всякакъв нравствен контрол, затова той можел да убива свободно.“ В книгата на д-р Кенет Уейд за „Ню Ейдж“ става дума за това, че доколкото това движение е израснало от източната и други примитивни религии, в които човешкият живот никак не се цени, то, вероятно, чрез решителния принос на „Ню Ейдж“ в западната култура, може да липсва всякакво благоговение към човешкия живот и да има чисто рационален подход към проблема убийство. Уейд привежда убедителни примери за връзката между умонастроенията на „Ню Ейдж“ и конкретните (понякога масови) убийства.
Духовете-наставници се асоциират не само с отклонили се от здравия разум интелектуалци и хора с неустойчива психика. Шърли Маклейн, която заявява, че целият й живот, мисли и работа се намират под властта на духовете, е най-известната от плеядата на суперзвездите; Линда Иване, снимаща се във филма „Династия“ и Джон Де Вирт, неотдавна снимащ се във филма „Компанията на трима“, следват указанията на някакъв дух, на име Матю. Всред другите американски суперзвезди, намиращи се под силното влияние на „Ню Ейдж“, могат да се споменат актрисите Шарън Глес и Марша Мейсън, певиците Хелън Реди и Тина Търнър, музиканта Пол Хорн и конферансието Лайза Бонет. Привържениците на „Ню Ейдж“ в музиката и изящните изкуства не са рекламирали толкова активно възгледите си. Все пак, след като издигащият се британски цигулар Йегуди Менухин заявил, че в живота му „Ню Ейдж“ играе много по-голяма роля, отколкото дори музиката, веднага множество композитори, диригенти и изпълнители се обявили за привърженици на „Ню Ейдж“.

„НЮ ЕЙДЖ“ В УЧЕБНАТА АУДИТОРИЯ
Голяма тревога придизвиква влиянието на „Ню Ейдж“ върху системата на образование. Написаната от привърженика на „Ню Ейдж“ и специалиста по въпросите на образованието Бевърли Галеян книга „Всестранно образование“, е широко използвана в американските училища. Теологичната причина за тази книга е много интересна за християните. Авторът учи децата, че те са едновременно и съвършен, и божествени, значи, няма и проблем с греха, а следователно Христос и Неговата жертва на Голгота въобще не били нужни. Уолтър Мартин илюстрира влиянието на „ню Ейдж“ върху американското образование, привеждайки такъв пример: „В едно от средните държавни училища в Лос Анджелес 25 първокласници лежат неподвижно, а учителката казва, че те трябва да си въобразят, че са съвършени същества, в които е побран света и в които се съдържа цялата мъдрост на Вселената.“
В книгата си „Прелъстяването на децата ни“, Нил Андерсън изследва онези заплахи, които „Ню Ейдж“ носи на младото поколение американци. Сред тях той отбелязва влиянието на „Ню Ейдж“ върху идеологията на образование. Все пак, според него, това не е единствения начин за влиянието на „Ню Ейдж“ върху учебните аудитории: „Както много държавни институции, включвайки и армията на САЩ, нашето обществено образование попадна под влиянието на движение за приоритет на човешките възможности, популярно в 60-те години с използването на по-евтини и ефективни методи на обучение, повишаващи успеваемостта в класа. Като резултат, в много държавни училища се използват методи, чиито корени са основани на източния мистицизъм, върху идеите на „Ню Ейдж“ и окултизма. Към това число спадат и насочените образи, медитацията, използването на биоритмите, нейролингвистичното програмиране и различни други методи, предназначени за понижаване на стреса и концентрация на вниманието.“ В САЩ днес все по-остро стои проблема за отделяне на християнското образование от държавното.
Дейв Хант казва: „Особено огорчително е това, че из цяла Америка в училищата, където беше забранена християнската молитва, йогата, източната медитация, методите, отнасящи се към разряда индуистките молитви, не само са разрешени, но и активно се поощряват“.
Медитацията се обявява като средство за достигане на „космическото съзнание“, единение с всичко съществуващо“. Преподавания в учебните класове глобализъм, принцип на всеобхватността – пише д-р Мартин, – е опасен, защото се основава на монически светоглед, проповядващ единство не само на цялото човечество, но и на всички земни религии. Йогата в аудиторията представлява опасност, доколкото тя, както и всички видове йога, се основава на окултизма, даже хата-йогата, която често е представяна просто като система за физически упражнения.

„НЮ ЕЙДЖ“ И ИЗДАТЕЛСКОТО ДЕЛО
Преди известно време християните във Великобритания с безпокойство забелязали, че в книжарницата постепенно се разширяват полиците с рубрика „‘Ню Ейдж’ и окултизъм“ и се съкращава мястото за Библията и християнската литература. Преди 5 години в САЩ се е печатала литературата на „Ню Ейдж“, макар че съгласно дадените в професионалните списания интервюта, редакторите признават, че това е само едно „суеверие, носещо добър приход“.
Във всички западни страни, много здравомислещи и преуспяващи бизнесмени на средна възраст, изведнъж поголовно се устремяват към курсове, на които преподавателите открито практикуват спиритизъм за премахване на стреса, за обучаване как да станат богати и за подобряване на личните контакти и способности за общуване.

„НЮ ЕЙДЖ“ И ИКОНОМИКАТА
В САЩ, в няколко крупни корпорации, за пръв път били приложени методи на медитацията, използвани в йогата и „Ню Ейдж“, с цел „максимално повишаване на потенциалните възможности на човека“, да се усъвършенства метода на реализация на товара и да се помогне на ръководещите работници по-добре да се справят със стреса.
След като в Левитан изнесох пред голяма аудитория лекция, в която споменах за използването на методите на „Ню Ейдж“ за медитация в програмата по подготовка на мениджъри, при мен дойдоха много хора, с молбата да се срещна с тях отделно. Отделиха ни друга зала, където се преместихме. Обсъждането продължи около три часа. Повече от всичко събралите се млади хора бяха развълнувани от това че едва по време на моята лекция започнали да осъзнават, че вече им се е налагало да се сблъскват с някои от описваните от мене методи на медитацията. Като християни ги вълнуваше опасността, криеща се в метода, имащ за цел да прочисти разума им, да създаде „вакантно място“. След нашето обсъждане всички мои събеседници заявиха решението си да оставят такива курсове по мениджмънт, дори и ако това навреди на бъдещата кариера и им се наложи да сменят компанията си.
Списанието „Fotune“ показва, че половината от 500 водещи бизнесмени в Америка са въвлечени в движението за максимално използване на човешките ресурси, което се практикува от „Ню Ейдж“ и се възприема от християните като първа стъпка към окултизъм. Сред компаниите, разтворили вратите си, за „гуруто“ на „Ню Ейдж“, бяха „Пасифик Бел“ (изразходвала 137 милиона долара за обучаване на своите мениджъри за „курсове по усъвършенстване за „курсове по усъвършенстване на използването на човешки възможности“, с явни окултни начини на обучение), НАСА автомобилните фирми „Форд“ и „Дженерал мотърс“, „Ай Си Ей“, „Ай Би Ем“, „Боинг“, „Сингер“, Ар Си Ей“, „Бенк оф Америка“. Това създава плацдарм за окултните сили в американската икономика. Уолтър Мартин и Кирил Метрищан са обезпокоени също и от това, че аналогична методика се използва от лекари и стоматолози, а също в министерството на вътрешните работи, за опазване на околната среда, в митническата служба на САЩ, армията, военно-морския флот, военно-въздушните сили и силите за специално предназначение в САЩ. Това означава, че „НЕ“ може да окаже повсеместно въздействие и практически да влияе за промяна на политическия курс на Америка.

ПРИВЛЕКАТЕЛНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА ДВИЖЕНИЕТО „НЮ ЕЙДЖ“
Вече споменахме, че „Ню Ейдж“ има много различни фази, и тези, които се намират в началната фаза, могат и да не подозират за съществуването на явни форми на окултна дейност, с които са свързани другите привърженици на „Ню Ейдж“. Сред тези, които участват в първата фаза на „Ню Ейдж“, могат да се срещнат много привлекателни харизматични личности. Сред тях беше и Елизабет Кюблер-Рос, основателка на старчески домове и приюти за бедни. Кюблер Рос беше кантактьорка, и макар убежденията й да са абсолютно непроменливи за християните, нейната дейност по създаването на приюти напълно заслужава най-висока оценка от гледна точка на християнството. Друга ярка личност в движението „Ню Ейдж“ е видният американски физик Фритьоф Капре. От една страна, християнинът няма да приеме такива форми на алтернативна медицина, като „шиатсу“, изцелението с помощта на кристала, лечението с помощта на екстрасенси и акупунктура доколкото в тях вземат участие паранормални сили; от друга страна, такива области на алтернативната медицина, като хомеопатия и вегетарианството, които активно се пропагандират от „Ню Ейдж“, могат да се разглеждат само положително. Ако „Ню Ейдж“ просто би демонстрирал своите отблъскващи форми, това движение би било къде-къде по-малко опасно.
Повечето християни решително отхвърлят пантеистичните представи на „Ню Ейдж“, но в същото време са напълно солидарни с повечето му задачи, които са цел за партията на „зелените“ и „Гринпис“. Както твърди Марк Сатън в списанието „New Dgeblitics“, „“Гринпис“ наброяващ два и половина милиона привърженици по целия свят е свързан с „Ню Ейдж“… Най-висшата ни цел се състои в това, да… се помогне за осъществяването на коренна промяна в стереотипа на мислене, идвайки към общопланетарното съзнание“. Обаче, ако се остави на страна заинтересоваността на „ню Ейдж“ от проблемите за здравето, то „Гринпис“ следва да се разглежда като най-привлекателната и успешна фасада на „Ню Ейдж“. Наивно би било да се внася в движението „Ню Ейдж“ само лошото.

ДЖ. З. НАЙТ
Друга интересна личност в движението „Ню Ейдж“ в САЩ е суперзвездата – контактьор Дж. З. Найт от щата Вашингтон. Тя припечелила многомилионно състояние от своята дейност в „Ню Ейдж“. „Тайм“ я е нарекъл „гуруто на висшата категория“.
По думите на Дж. Найт, тя служи като канал за Рамтата, 35 000 годишен „възнесъл се наставник“ от изчезналия град Атлантида. От началото на 90-те години хиляди хора са се преселили с имуществото си в селскостопанските райони на северо-западна Америка, за да избегнат унищожението, което по думите на Рамтата, ще предшества смяната на хилядолетието. Найт твърди, че за първи път Рамта й се явил през 1977 г., когато тя пробвала да направи в къщи хартиени пирамиди. Както и другите последователи на „Ню Ейдж“, тя заявява, че не нейните пръсти, а духът на Рамтата е движел ръката й, когато тя написала: „Аз съм Рамта“. Една консултация с Найт струва 400 долара, и хиляди хора влагат тази сума. В резултат на това Найт e владетелка на разкошен дворец и на един от най-големите конни заводи в Америка. Обаче, участвайки в шоуто на Мерв Гриффин, тя се появява на екрана като привлекателна във всяко отношение личност. Християните-фундаменталистите, без подбиране на хвърлящи се върху всеки последовател на „Ню Ейдж“, оказват лоша услуга на своята Църква. Именно на фона на тези груби нападки суперзвездата на „Ню Ейдж“ изглежда самото олицетворение на вежливост и доброжелателност.
Дяволът винаги поднася своята горчива отвара в сладко опаковка. Онова дърво, което в началото „донесе такъв упадък на човечеството“, не е било дървото за „познаване на злото“. То е било дървото за „познаване на доброто и злото“.
Но отчитайки всички фази и проявления на „Ню Ейдж“ – в това число и привлекателните остава един въпрос, който сме длъжни да зададем на движението „Ню Ейдж“. „Накъде води то?“ Накъде отива то с всичкото многообразие, с размитите граници, променящите се сфери на дейност и променящ се състав на действащите лица?
След отварянето на втория фронт в Нормандия, по времето на Втората Световна война, войската на съюзниците се придвижи в различни посоки: британските и канадските войски бяха под командването на Монгомъри, а американските – от генералите Бредли, Паттон и Айзенхауер, и към края на 1944 г. всичките се оказали на съвсем различни места. Но значение имало само едно: „къде се отправяли, каква е била целта на предвижването им?
Така стои въпросът и с „Ню Ейдж“.
Неговите последователи се намират по най-различни места, и не всички тези места са лоши.
Но общата посока си остава една и съща. И този курс е доста опасен.