Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

ОТКЪДЕ СЕ Е ПОЯВИЛ БОГ – ЧАСТ ПЪРВА – ОПИТАЙТЕ БОГА – ЩЕ ВИ ХАРЕСА – КАТИ ТОН

Откъде се е появил Бог? Имал ли е родители? Какви са били те? Винаги съм си задавал тези въпроси, но никога не съм питал когото и да било – мисля, че ще ми се смеят. Наистина искам да знам отговора.

Аз също съм си задавала подобни въпроси. Смущаваха ме. Но мисля, че опознах Бога по-добре. Сега знам, че не трябва да знам абсолютно всичко за Него, за да вярвам и да се уповавам на Него.
Спомнете си, че когато сте били малки, родителите ви са ви давали някаква игра. Помните ли колко развълнувани сте били? Заедно с приятелите си сте играли цели часове и дни, докато накрая тя ви е омръзнала. Поставили сте я в шкафа, защото вече сте открили всичко за нея. Станала ви е скучна.
Бог познава характера ни. Знае, че всеки път, когато открием всичко за дадено нещо, то ни доскучава и преминаваме на следващото. Ето защо има неща, които никога няма да разберем за Бога. Едно от тях е произходът Му.
Има обаче и много факти, които Бог желае да знаем. Факти за самия Него. Той ги е разкрил в Библията. Защо не я прочетете, за да видите дали си заслужава да Му се доверите?

Моля ви помогнете ми! Мисля, че има Бог, но не зная как да Го открия. Бих дал всичко на света, стига да получа душевен мир.

Прав си. Има Бог. И Той те обича. Откъде знам? Защото го е казал. В Свещеното писание е записано (1Йоаново 4:19), че Бог те е обикнал пръв. Казва ни се, че Той ни е обичал още когато сме били далече от Него (Ефесяни 2 гл.) Той те обича толкова много, че пожертва Сина Си (Йоан 3:16). Знам, че е трудно за разбиране, но е истина.
Сигурно понякога си мислиш, че Бог се открива на всички други, но не и на теб? Тук грешиш. Бог желае да бъде твой истински Приятел. Той е свръхестествена Личност. В живота ти може да направи това, което ти не можеш – стига да Го помолиш.
Бог никога не лъже. Всичко, което е казал, е истина. Ако ти е обещал мир, значи ще получиш мир. Той те уверява, че мирът Му е на твое разположение, ако Му позволиш да действа в теб и не отклоняваш погледа си от Исус (Исая 26:3,12).
Няма да имаш мир, докато гледаш към себе си. Вероятно си мислиш, че от теб не става нищо. Че нямаш стойност. Че не си заслужава да бъдеш спасен. Но Бог те обича толкова много, че даде Сина Си за теб! Това е истинска любов!
Никога няма да имаш мир, докато гледаш към света около теб, защото като че ли всичко се руши. Божието слово казва (1 Кор. 4:16-18), че няма да преминеш невредим през борбите на този живот, ако не се съсредоточиш върху невидимите неща.
Не можеш да видиш Бог – поне не физически. Но Словото Му е толкова реално, сякаш самият Той ти говори. Дори мен не можеш да видиш, но вярваш, че аз пиша за теб. Вярваш, че съм реална личност. Значи не е трудно да повярваш в някой, когото не виждаш.
Душевният мир идва от увереността, че Бог контролира всичко – дори живота ти – макар не винаги да разбираш защо се случват някои неща. Задаваш въпроси. Например: “Как е възможно Бог да контролира всичко, след като има толкова много войни и омраза?” Дават се различни отговори. Не винаги знаем истината. Това ни напомня, че Божиите пътища са по-различни от нашите. Спомняш си, че Той е свръхестествена Личност и не се ръководи от разбирането ни за Него. “Защото кой е познал ума на Господа или кой Му е бил съветник?” (Римляни 11:33-36).
Не трябва да плащаш каквото и да било, за да получиш душевен мир. Не е възможно да го спечелиш по какъвто и да е начин. Мирът е дар от Бога. Получаваш го, когато Му се довериш и приемеш Сина Му Исус Христос.
Когато станах християнка, получих Божия мир. И ти можеш да го получиш. Бог те обича и уважава толкова много, че няма да те кара насила да вървиш по пътя Му. Той е твой ПРИЯТЕЛ. Желае ти най-доброто, но няма да ти се наложи, защото уважава свободата ти. Това, което най-много желае, е твоята любов!
Знам, че ако помолиш Бога да влезе в живота ти сега, ще намериш мир, какъвто не си познавал преди. Неземен мир. Библията апелира към нас (Откровение 3:20) да помолим Исус да влезе в живота ни. Когато отговориш на този апел, ще повярваш, че това е истина, защото Бог не лъже. Знам, че не изглежда никак лесно, но на практика е!
Веднага след като помолиш Христос да стане част от живота ти, започва съвсем нов начин на съществуване. Виждаш неща, които преди не си виждал. Например, ако наблюдаваш малка птичка, започваш да осъзнаваш, че след като се грижи за нея, Бог ще се погрижи и за теб. Ще откриеш чувството на спокойствие, породено от увереността, че ще Той изпълни обещанията си и към теб. Ще намериш мир. Мир, идващ от познаването на Исус Христос.
Знам, че звучи лесно. Прекалено лесно. Но в известен смисъл за теб може да е най-трудното нещо на света да повярваш в Бога и да приемеш Словото Му. Това обаче е единственият начин да получиш Божия мир – просто да повярваш, че това, което казва, е вярно.
Когато пожела да вдъхне увереност на учениците Си, Исус им каза: “Мир ви оставям, Моя мир ви давам. Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои” (Йоан 14:27).
Вярвам в теб. И вярата е това, което Бог ще ти даде в живота.
Моля се за теб!