Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

ПЕТА СТЪПКА „ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ“ – ЧАСТ 6 – ПЕТ СТЪПКИ КЪМ УСПЕХА – ЛИО ХОЗЪР

„Чакай, малко – може би си мислите вие, – как така: ‘Забавлявай се?'“ След завладяващата проповед за достойнствата на труда? Лио Хозър изглежда бе последният човек, на света който цени приятното прекарване.“
Обзалагам се, вие мислите за мен, че съм някак болезнено пристрастен към усилието и болката. Ако боли – това е добре. Няма радост без болка. А цялата тази робска мания, която сигурно ви е добре известна? Е, приятелю, нищо не може да е по-далеч от истината. Защото аз не виждам противоречие между работата и удоволствията. Всъщност мисля, че двете са логически свързани.
Едно от най-големите наслаждения за мен е да се облегна назад, да съзерцавам своя напредък и перспективи и да се наслаждавам на постиженията си… Живея дотолкова, доколкото е дадено на човешките същества. Чувствам се като дете в магазин за бонбони или като куче в месарски магазин, когато виждам как се нареждат нещата в моя живот . Топката е у мен и това ме изпълва с радост. Вие също бихте могли да го почувствате.
Някога, много отдавна, аз наистина мислех, че успехът боли и е твърде жесток, ако е истински. Но по-късно открих, че ако обмисля нещата по-дълбоко, планирам действията си по-внимателно и работя малко повече, за да успея, отплатата е просто фантастична!
Същото ще се случи и с вас. Ще откриете, че животът ви коренно се е променил, щом като веднъж нещата започнат да стават, както вие искате. И ще ликувате вътрешно, когато най-голямата ви мечта стане реалност. То е като да си космонавт на път за луната. Вие сте въодушевен. Откривате, че най-сетне правите, това което сте искали да правите през целия си живот. Повярвайте ми, приятели, нищо не може да се сравни с това удоволствие! Мога да ви обещая.

УДОВОЛСТВИЕТО ОТ УСПЕХА
В това да успееш има и едно допълнително предимство. Успелите хора живеят по-дълго от другите. Медиците го твърдят с категоричност. И за него има няколко причини.
Успелите хора не страдат от страхова невроза и депресия все повече с всеки следващ ден. Те не се тровят с упойващи лекарства и алкохол, за да се скрият от работата, която не обичат или дори мисълта за нея. Те не хабят живота си в излишно напрежение, комплекси и страх.
Хентри Форд живял до 90 години. Грандма Мозис все още рисувала на 100 години. Алберт Швайцер на 89 години все още управлявал болница в Африка. Джордж Бърнс спечелил първия си Оскар на 80 години. А когато Д. Рокфелер починал на 93 години, той печелел по един милион долара на седмица. И това по времето, когато доларът беше долар.
Рокфелер беше толкова активен и деен човек, че обзалагам се – трябвало е да заковат ковчега му за по-сигурно. На мен, ако бях на негово място, също нямаше да ми се умира, особено, ако печелех такива пари. А на вас?
Марк Шагал, известният съвременен художник, отпразнува 95-тия си рожден ден на 7 юли 1982 г. Когато го запитали за личния му девиз за щастие и
дълъг живот, той отвърнал: „Работа, работа и пак работа“. По думите на жена му, Валентина, Шагал все още прекарвал по-голямата част от времето в ателието си, работейки върху своите картини, това, което най-много обичал да прави.
Успелите хора се въодушевяват от самия стремеж към успеха. Те толкова се развълнуват и увличат, че самият им метаболизъм се променя. От тях просто извират нови планове и идеи. По-късно у тях се развива истинска хармония между целите и самата им работа. И те започват да действуват на съвсем друг енергиен фон в сравнение с тълпата, която работи от 9 до 5 и в края на седмицата се благодари, че е петък. Успелите хора знаят от опит, че да правиш нещо и при това – да го правиш добре е вече достатъчно възнаграждение и удовлетворение.
Колкото по-голям успех постигате, толкова по-добре ще осъзнавате това. Ще откриете онова продължително чувство на радостна тръпка и наслада, което извира от етусиазма, с който подхождате към своята работа. А той ще дойде от вярата, че това, което правите е точно, което ви се иска да правите и в което сте неотразим. Без съмнения и несигурност и с ясни и смислени цели пред вашия талант и вродени заложби ще се открие простор за истински полет. И преди да сте разбрали, вие ще сте стигнали толкова високо в това, което правите като най-знаменитата спортна звезда, велик учен, известен художник, финансов магьосник, религиозен водач или преуспял фермер, който някога е живял.
Точно тук сигурно си мислите: „Все пак, много път има до успеха. Бих искал да имам време и за забавления, докато правя първия си милион.“ Чудесно! Тове е още една характерна черта на успяващите хора. Те са способни да възнагрладят себе си за напредъка, който са постигнали, независимо колко малък е той. Разбират, че всяка крачка напред е крачка към все по-голямо удовлетворение. И възнаграждават селе си по целия път.
Д-р Франсиз С. Търн, психоложка, която работи с разорени търговци, страдащи от стрес подчертава, че би трябвало повече да ценим себе си. Според нея добрата, упоритата, честна работа трябва да бъде възнаградена, ако искаме да бъде повторена. Ако човек продължава да върши все това, което върши най-добре, тойпросто е обречен да успее.
Тогава работата се превръща в игра, която толкова много ти харесва, че би я вършил дори ако не ти плащат. Този е един от ключовете към Успеха. Наслаждавай се на работата си и я гледай с удоволствие. Но не забравяй да си оставиш време за отпускане и развлечение. Ето например, ако сте си поставили цел за този ден или тази седмица и сте я изпълнили, с пълно право можете да се поотпуснете. А трябва да си позволите едно приятно развлечение. Направили сте нещо, с което можете да се гордеете – в такъв случай можете да се отдадете на хубавото си настроение. Купете си някакъв подарък или идете на кино.
Не пречете и на другите да ви поласкаят. Няма нищо по – недостойно от фалшивата скромност. Щом направите нещо хубаво, другите ще искат да ви кажат, че сте страхотен. Нека го направят. Не бъдете от хората, които отблъскват комплименти и пренебрегват добрите думи. Ако често го правите, накрая ще изгубите вяра, че наистина сте направили нещо добро и голямо. А тогава ще спрете да се опитвате, а това определено ще бъде сериозна грешка.
Когато другите ви кажат, че сте свършили чудесна работа, отговорете им: „Благодаря. Много ценя мнението ти…“ Вие заслужавате техните комплименти. А те ценят възможността да ви ги поднесат.
Сигурно ще има момент, когато ще направите нещо фантастично, а наоколо няма да има никой, който да го види. Неприятно, но какво пък. Въпреки всичко се възнаградете. Потупайте се мислено по гърба, купете си огромен сладолед и си кажете, колко е хубаво, че сте открили себе си и колко велико е да имаш значими цели и да ги достигнеш. Никой не може по-добре от вас да ви похвали и никой не го заслужава повече от вас в този момент.
Понякога ще ви се наложи да избягате от работата си, независимо колко удоволствие ви доставя. Има три причини, които налагат да си давате понякога време за активна почивка. И те са – здравето ви, вашата умствена свежест и щастието на близките ви. Впрочем тези са някои от факторите, за които д-р Махловиц казва, че щастливците, наречени работохолици много държат. За да останете здрави, за да поддържате творческите си сили свежи и да си осигурите непрестанната подкрепа на вашето семейство, вие трябва да знаете кога да спрете и помиришете цветята, така както и кога да се задълбочите отново в работата и да правите така, че нещата да стават, както по-рано.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ
Всеизвестен факт е, че успелите хора са здрави. Психологически те имат чудесно самочувствие. И не страдат от напрежение или стрес, защото правят това, което искат и в което ги бива. Това е защото успяващите хора имат силно чувство на самоуважение и вярват в нещата, които правят. Освен това се грижат за тялото си. Хранят се така, че не затлъстяват, тренират, за да поддържат формата си и работят, за да поддържат здравето си.
Вгледайте се в успелите хора около себе си, във вашия живот. Те осъзнават, че за да вземат максимума от живота, трябва да съхранят свежестта на ума си. Те се наслаждават на свободното си време и не пропускат забавленията, които животът им предлага. Те знаят, че за да си способен да се наслаждава на свободното си време и да преследваш целите и мечтите си, ти трябва да си физически и умствено пълноценен. Придържайте се към тази максима.
Отделяйте време да поддържате машината, която носи и подхранва вашия дух. Щом тя работи добре, вие също ще работите добре.

ЖИВЕЙТЕ ПО-ДЪЛГО
Здрав дух и здраво тяло са предимство за всеки. Но вие имате нужда и от още нещо. Това ми посочи веднъж дъщеря ми Либи, която гори от желание да стане лекар. Тя намери една статия в „Бостън глоуб“, в която един психолог на име Питър Брил подчертава важността на това какво работиш.
Д-р Брил твърди, че ключът към самоуважението и душевният комфорт е чувството, че си пълноценен. Той заключва, че ако се чувстваш на мястото си, това много повече благоприятства продължителността на живота, отколкото диетата, физическите упражнения или наследствеността. Така, че ако човек се чувства на мястото си, приложи ПЕТТЕ СТЪПКИ КЪМ УСПЕХА. И се грижи за себе си, той ще надживее дори Матусала.

СЪХРАНИ СВЕЖЕСТТА НА УМА СИ
Независимо колко добре се справите това, което работите, вие бихте могли да го правите по-добре, ако не избягвате, а напротив – търсите интереси идеи извън непосредствената си ежедневна дейност. Ето как става това. Идеите, проблемите и решенията, които срещате ще осветят въображението ви и ще ви дадат идеи, които можете да приложете в собствената си работа от онези, които изучават решаването на проблеми и вземането на решения. Товя явление се нарича „решаване на проблеми по аналогия“. Първият балон с горещ въздух е бил направен от братята Монголфие, след като видели късчета овъглена хартия да летят от комина им. Леонардо да Винчи и братята Райт били осенени от идеята за аероплана като наблюдавали птиците в полет. Предполага се, че Нютон е развил теорията за гравитацията, след като видял една ябълка да пада.
Ключът към решаване на проблемите по аналогия лежи в това да видиш как решението работи в една среда, по-различна от тази, в която работиш ти, а след това да си зададеш въпроса: „Ами ако…?“ Много от нещата, които медиците знаят за човешкото тяло са резултат то този въпрос: „Ами ако…?“ „Ами ако кръвта тече в тялото както водата в аквадуктите на Рим?“ – се запитал Марчело Малпиги, италианският лекар, който впоследствие открил артериите и съдовете на кръвоносната система. „Ами ако нервната система работи като телефонна централа?“, запитал се някой друг. „Ами ако мозъкът работи като компютър? – запитал се трети.
Всеки от тези въпроси: „Ами ако…?“, довел до ново откритие. И до всеки
от въпросите се стигало, след като изследователите били изправени пред нещо непознато, част от един друг свят.
Забелязали ли сте някога начина, по който работи вашият ум? Той умее великолепно да решава проблеми, но вие ще откриете, че понякога той изключва, спира да мисли по трудни проблеми, отвлича се и прави нещо друго. Просто вие започвате да мислите за нещо съвсем различно и това дава възможност на вашия ум да работи над нерешения проблем без напрежението на онези фактори, които наистина го затормозяват.
Никога досега не ми се е случвало да съм в отпуск, и да не ми хрумне поне една (а понякога и няколко) супер-творчески, качествено нови, чудотворни идеи как да спечеля. Обикновенно ми отнема няколко дни да отпусна пружината и да спра да мисля за нещата, които е трябвало да си напиша и телефонните разговори, които е трябвало да проведа, преди да замина. Но след като веднъж тази мисъл е зад гърба ми, аз потъвам в дълбока, щедра, и богата творческа нирвана, която после ми се отплаща стократно.
Времето, което отделите за почивка и уж безцелно странстване на ума си не е загубено време. То е продуктивно време. Вие го предизвиквате към нови качествени обрати, които освежават и обогатяват мислите ви. И би трябвало да го правите всеки ден. Добре е постоянно да разширявате погледа си към света и да разгръщате областите на вашия интерес отвъд пряката работа.

ПРЕКАРВАЙТЕ ВРЕМЕТО СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ
Времето, прекарано със семейството поддържа вярната посока. То обновява и поддържа най-важното благо, което животът може да даде – да обичаме и да сме обичани.Толкова важен, колкото и вашата работа и толкова приятен, колкото е вероятно тя за вас, семейният живот е една от прекрасните трънки, един от най-ценните подтици в сложната вселена, в която живеем.
Работата ви може да е фантастична. Може да се окаже дори, че има огромен ефект върху цялото човечество. Хенри Форд, Айнщайн, Мадам Кюри, Едисън – всички те са водили живот, който е променил света. Но повечето от нас никога няма да стигнат до такива висоти, нито пък ще се стремим към това.
Така, че независимо колко искате да напреднете или да постигнете в живота си, това би било празна победа без разбирането и любовта на онези, които са най-близо до вас. Вие можете да спечелите битката, но дано тя бъде за кауза, за която си струва да се печели. Защото успехът не може да бъде за сметка на хората, които обичате.
Ала колкото и да е ведра, окуражаваща и важна, тяхната подкрепа никога няма да е напълно достъпна, за да поддържа ентусиазма ви. Любимите ви хора може да не се интересуват от вашата работа, а може и да не разбират, какво точно правите. Това обаче не е причина да не им отделите специално място във ваши живот.
Всеки от нас изживява само веднъж живота си и му се иска да не пропусне нищо от него. Не забравяйте да вземете със себе си и любимите си хора. Защото без тях животът няма да е пътуване, а постоянно препъване.

ЗАПИШЕТЕ ТОВА
ТУК Е КРАЯТ НА ПЕТАТА СТЪПКА. Тази част се получи кратка и симпатична. Ипитах се да я направя логична, както се и полага. Наградата и положителната подкрепа са много важна съставна част на по-нататъшния напредък на успеха.
Прекарайте пълноценно онази част от времето, когато си почивате, като мислите само за удоволствието, което може да ви достави всяка страна от вашия живот. После опишете това на следващите две работни страници и се отнасяйте към написаното със същото упование, както към записките от предишните упражнения. Това ще добави гориво във вашия резервоар.
НАПРАВИХ ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ СТЪПКИ ДОБРЕ. Сега ЗАСЛУЖАВАМ РАЗВЛЕЧЕНИЕ И ЩЕ СИ ГО СЪЗДАМ!

Бележки за това Как Си Почивам

И какво очаквам най-добре да ме развлече:

Лична почивка:

Професионална почивка:

Умствена почивка:

Физическа почивка:

Духовна почивка:

СТРЕЛЯЙ КЪМ ЛУНАТА
Е, приятелю, сега знаеш ПЕТТЕ СТЪПКИ КЪМ УСПЕХА. Наричам те приятел, защото преминахме заедно през всяка страница от тази книга. А това само по себе си значи, че ти вече наистина си мой приятел и човек, който също като мен е решен да изролзва до максимум своите заложби и способности, дадени му от Бога.
Нас, и хората като нас, аз разграничавам от категорията, която само пазарува или просто се мотае, вечно говори и изчаква, но няма куража, нито характера да направите необходимите стъпки, за които говорихме в тази книга.
След като си прочел тази книга и направил предложените упражнения, ти сега съвсем реално можеш да СТРЕЛЯШ КЪМ ЛУНАТА.

КАКЪВТО СЕ ВИЖДАШ, ТАКЪВ ЩЕ СТАНЕШ
Докато заостряш сетивата си и се приготвяш да стреляш към луната, моля те – не забравяй това. Какъвто се виждаш, такъв ще станеш.
Ако предвидиш успех, посредственост или провал в живота си – това и ще постигнеш. За да успееш, първо трябва да си се видиш успял! Би трябвало да прочистиш ума и очакванията си от всички минали разочарования, провали или ниско самочувствие, което може би някога си носил в себе си.
Ако си приел сериозно съдържанието и идеите в тази книга и си направил упражненията, тогава ти си вече по пътя си към едно щастливо бъдеще.
Знаеш, коя е най-силната ти страна и очакваш успешния резултат, който тя ще даде, след като изпълниш останалите пет стъпки. Значи съзнателно и подсъзнателно ти очакваш успеха.
Всеки един от нас има в ума си голям телевизионен екран, който работи двадесет и четири часа в денонощие – докато си на работа, докато си почиваш и дори докато спиш На този екран се върти една житейска сага и ние сме звездата в нея. И така, както си представяме себе си на този екран, в крайна сметка ще подредим и живота си. Не по-богати, не по-бедни, не по-щастливи, не по-нещастни. Защото, какъвто се видиш, такъв и ще станеш. И за да направиш от сагата, в която играеш и от реалния живот, който водиш най-доброто възможно представление, запиши като начало своите цели, мечти и желания. След това се опитай да си представиш, как изпълняваш тези лични, професионални, интелектуални, финансови, физически и духовни цели, които ще осигурят продължение и смисъл на твоя живот. После се хвърли цял в тази представа и ти гарантирам, че ще изпиташ по-голямо удоволствие от всякога.
Помни, че един ум, веднъж обогатен от мисли и идеи, не ще се свие никога в предишната черупка. Най-съкровеното ми желание е мислите и идеите, които споделих с вас в тази книга да разтворят хоризонт пред вашите мечти и надежди и да направят живота ви поне малко по-добър. Надявам се, че ПЕТТЕ СТЪПКИ КЪМ УСПЕХА ще ви помогнат много да постигнете онзи успех, който сте планирали и който заслужавате. Надявам се също, че тези пет стъпки ще ви помогнат много до постигнете онзи успех, който сте планирали и който заслужавате. Надявам се също, че тези пет стъпки ще ви помогнат да изградите за себе си един пълноценен живот, изпълнен с удовлетворение и радост, какъвто толкова много искате. Когато го попитали какъв иска да стане, когато порасне, Чарли Браун от Пинътс Фейм отговорил: „Искам да бъда невероятно щастлив!“
И така, използвайте наученото и ще бъдете невероятно щастливи. Желая ви един чудесен живот, вие го заслужавате. СТРЕЛЯЙТЕ КЪМ ЛУНАТА – ще я улучите. Или в най лошия случай – ще се видим някъде сред звездите!