Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Пироги,кейкове,пасти,пудинги – 79 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Пироги,кейкове,пасти,пудинги – 79 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

537. Повечето от десертите, чието приготвяне отнема толкова много време, са вредни за здравето.
[СС, октомври 1893 г.], ОХВ, с. 227

Изкушение за задоволяване на прищевките

538. На прекалено много маси, когато стомахът вече е получил всичко необходимо за подхранване на организма, се поднасят нови храни – пироги, пудинги и сосове със силни подправки… Повечето, макар и яли достатъчно, прехвърлят мярката и ядат от изкусителните десерти, които са всичко друго, но не и полезни… Ще бъде цяло благословение, ако се откажем от излишните ястия, дадени за десерт.
Писмо 73а, 1896 г.

539. Тъй като е модно и приятно за нездравия апетит, стомахът се тъпче с тлъсти кейкове, пироги, пудинги и всякакви вредни храни. Не бъде ли масата отрупана с голямо разнообразие от храни, извратеният апетит не може да се задоволи. Сутрин робите на апетита често имат лош дъх и обложен език. Те не са с добро здраве и се чудят защо страдат от болки, главоболие и различни болести.
ДД, т. 4, с. 130, 1864 г.

540. Човешкото семейство е култивирало все по-голям апетит към тлъсти храни, докато накрая е станало мода в стомаха да се тъпчат всички възможни видове деликатеси. Особено на местата за забавление апетитът се задоволява без ограничение. Изобилните обеди и късните вечери се състоят от месо със силни подправки, мазни сосове, тлъсти кейкове, пироги, сладолед и пр.
КЖ, гл. 1, с. 53, 1865 г.

541. Поради модата мнозина бедни и зависещи от дневната си надница хора правят за гостите големи разходи, като приготвят различни видове кейкове, туршии, пироги и разнообразие от модни храни, въпреки че те само вредят на хората, които ги ядат. В същото време домакините се нуждаят от изхарчените по този начин пари, за да купят дрехи за себе си и за децата. Времето, употребено за приготвяне на храна, угаждаща на апетита и вредна за стомаха, би трябвало да се посвети на моралното и религиозното възпитание на децата. [За контекста виж т. 128; тлъстите храни създават желание за стимуланти – т. 203.]
КЖ, гл. 1, с. 54, 1865 г.

Не са част от здравословната диета

542. Мнозина умеят да правят различни видове кейкове, но кейкът не е най-добрата храна за трапезата. Сладките кейкове, пудинги и кремове разстройват храносмилателните органи. Защо трябва да изкушаваме седналите около масата, като им ги сервираме?
МС, 31 май 1894 г.

543. Месото, кейковете и пирогите, приготвени с каквито и да е подправки, не са най-здравословната и питателна храна.
2 С, с. 400, 1870 г.

544. Десертните кремове причиняват повече зло, отколкото добро. Ако могат да бъдат намерени, плодовете са най-добрата храна.
Писмо 91, 1898 г.

545. В храната се използва много повече захар, отколкото би трябвало. Кейковете, сладките пудинги, пастите, желетата и конфитюрите влошатават храносмилането. Особено вредни са кремовете и пудингите, чиито основни съставки са млякото, яйцата и захарта. Прекомерната употреба на мляко със захар трябва да бъде избягвана.
СВЛ, с. 302, 1905 г.

546. Поддръжниците на здравната реформа да работят искрено, за да я направят такава, каквато твърдят, че е. Нека отхвърлят всичко вредно за здравето. Използвайте проста, здравословна храна. Плодовете са чудесна храна, спестяваща много приготовления. Откажете се от тлъстите пасти, кейкове, десерти и други блюда, направени да задоволяват апетита. На едно ядене яжте по-малко храни; яжте с благодарност.
Писмо 135, 1902 г.