Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Плодове и зеленчуци – 26 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Плодове и зеленчуци – 26 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

188. Не трябва да има голямо разнообразие от ястия на едно хранене, защото това подбужда преяждането и предизвиква лошо храносмилане.
Не е добре да се ядат плодове и зеленчуци на едно ядене. Ако храносмилането е отслабнало, едновременното приемане на плодове и зеленчуци често предизвиква у хората изтощеност и неспособност за умствени усилия. Добре е да се ядат плодове на едно ядене, а зеленчуци – на друго.
Ястията трябва да бъдат разнообразни. Едни и същи и приготвени по един и същи начин блюда не бива да се поставят на масата ден след ден. Разнообразните ястия се приемат с по-голяма наслада и тялото се храни по-добре.
СВЛ, с. 299, 300,1905г.

Десерти и зеленчуци

189. Пудинги, кремове с яйца, торти и зеленчуци, сервирани на едно ядене, причиняват смущения в стомаха.
Писмо 142, 1900 г.

190. Важно е в домовете си да имате всичко необходимо за приготвяне на храната. През нощта пастор… се почувства зле и опитен лекар ти каза: “Забелязах каква е храната ти. Ядеш прекалено много храни на едно ядене. Едновременното приемане на плодове и зеленчуци създава киселинност в стомаха, вследствие на което кръвта се замърсява и поради лошото храносмилане умът се замъглява.” Необходимо е да разберете, че трябва да се грижим за всеки орган от телата си. Помислете малко повече за начина си на хранене.
Писмо 312, 1900 г.

Захар и мляко

191. Обикновено в храната се използва прекалено много захар. Тортите, сладките пудинги, пастите, желетата и конфитюрите са сред основните причинители на лошото храносмилане. Особено вредни са кремовете и пудингите, в които млякото, яйцата и захарта са основни съставки. Трябва да се избягва прекомерната употреба на мляко, подсладено със захар.
СВЛ, с. 302, 1905 г.

192. Някои използват мляко и голямо количество захар в кашата, като мислят, че провеждат здравна реформа. Подсладеното със захар мляко причинява ферментация в стомаха и следователно е вредно. [Виж мляко и захар – т. 533-536.]
[ХВБХ, с. 57]; ЗС, с. 154, 1890г.

193. Колкото по-малко подправки и десерти се поставят на трапезите ни, толкова по-добре ще бъде за онези, които сядат да се хранят. Всички смесени и сложни храни са вредни за човешкото здраве. Безсловесните животни никога не биха яли такива смеси, каквито често влизат в човешкия стомах…
Тлъстата храна и сложните комбинации разрушават здравето. [Неподходящи за лагерни събрания храни – т. 74; комбинация от месо с подправки, тежки торти и пироги – т. 673; виж Раздел 19 – “Десерти”]
Писмо 72, 1896 г.