Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Подхранване на невъздържани навици – 51 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Подхранване на невъздържани навици – 51 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

351. Много майки, недоволстващи от ширещата се невъздържаност, не се задълбочават да видят каква е причината. Всеки ден приготвят различни блюда и храни със силни подправки, изкушаващи апетита и насърчаващи преяждането. Трапезата на нашия американски народ обикновено се реди така, че прави хората пияници. Ръководният принцип за повечето от тях е апетитът. Всеки, който го задоволява, като яде твърде често или пък яде лоша, увреждаща здравето храна, колкото повече затвърждава погрешните си навици на хранене, толкова повече намалява устойчивостта си срещу апетита и страстите. Майките трябва да осъзнаят задължението си пред Бога и света да дадат на обществото деца с хармонично развити характери. Хората, които излизат на житейската сцена с твърди принципи, ще бъдат годни да останат неопетнени сред моралната нечистота на покварената епоха…
Всеки ден масите на мнозина така наречени християнки се отрупват с разнообразни блюда, дразнещи стомаха и причиняващи трескаво състояние на тялото. Месото е основна храна в много семейства. В резултат на това кръвта им се изпълва с канцерови и скрофулозни флуиди*. Връхлетят ли ги обаче страдания и болести, търсят причините в Провидението.
Повтаряме: Невъздържанието започва от трапезата. Угажда се на апетита, докато накрая това стане втора природа. Чрез употребата на чай и кафе вкусът се подготвя за тютюна, а това подбужда и желанието за алкохол.
3 С, с. 563, 1875 г.

352. Нека родителите започнат кръстоносен поход срещу невъздържанието край домашните си огнища, като възпитават у децата от най-ранна възраст следване на принципи. Само тогава могат да се надяват на успех.
СВЛ, с. 334, 1905 г.

353. Родителите трябва да си поставят задачата да се научат как правилно да се отнасят с децата си, така че да им помогнат да имат здрав дух в здраво тяло. Принципите на въздържанието би трябвало да се осъществяват до най-малките подробности в домашния живот. Още от най-ранна възраст децата трябва да бъдат учени и да им бъде налагана въздържаност. [Възбуждащи храни, причиняващи жажда, която не може да бъде утолена с вода – т. 558]
[ХВБХ, с. 46]; ЗС, с. 113

354. Много родители оформят вкуса и апетита на своите деца. Насърчават ги да ядат месо и да пият чай и кафе. Месото със силни подправки, както и предлаганите от майките чай и кафе, подготвят пътя към по-силните възбудители, например тютюна. Употребата на тютюн подтиква желанието за алкохол, а тютюнът и алкохолът неизбежно отслабват нервната система.
Ако с моралните си сетива християните могат да схванат въпроса за въздържанието във всичко, с примера си биха помогнали на слабите в самоконтрола и почти неспособни да устоят на желанията на апетита, като започнат още от своите трапези. Ако можехме да осъзнаем, че навиците, които формираме в живота, ще повлияят на вечната ни съдба и че вечният живот зависи от строгите въздържателни навици, бихме се постарали да станем стриктни и въздържани в яденето и пиенето.
С пример и лични усилия можем да бъдем средство за спасяване на много хора от деградиращото влияние на невъздържанието, както и от престъпността и смъртта. Нашите сестри могат да направят много във великото дело за спасяване на другите, сервирайки на масите си само здравословна и питателна храна. Могат да използват ценното си време да възпитават вкуса и апетита на децата си, да формират въздържателни навици във всичко и да подтикват към себеотрицание и развиване на положителни качества за доброто на другите.
Въпреки дадения ни от Христос образец в пустинята на изкушението, когато Той превъзмогна апетита и победи силата му, с примера си и с възпитанието, което дават, много майки християнки подготвят децата си за лакомници и пияници. Често им се разрешава да ядат каквото и когато си пожелаят, без оглед на здравето. Много деца са възпитани като лакомници още от бебешка възраст. Задоволяването на апетита става причина да се разболяват от диспепсия още от ранна възраст. Угаждането и невъздържаното хранене нарастват с растежа на децата и с увеличаването на силата им. Умствената и физическата енергия бива пожертвана в резултат на родителските прищевки. Формира се вкус към определени храни, от които няма никаква полза, а само вреда. Така храносмилателната система се натоварва и тялото се изтощава. [Основата на невъздържанието – т. 203]
3 С, с. 488, 489, 1875 г.

Научете децата да се отвращават от стимулантите

355. Научете децата да се отвращават от стимулантите. Колко много хора проявяват невежество, като подхранват у малките апетита им към тях! В Европа видях бавачки да поднасят чаша с вино или бира към устните на невинни бебета – по този начин създават у тях вкус към стимулантите. Колкото повече растат, толкова по-зависими стават от тях и стъпка по стъпка биват победени, преминават границата, отвъд която вече не може да им се помогне и накрая умират като пияници.
Но това не е единственият начин да се създаде извратен апетит и той да се превърне в гибелен капан. Често самата храна поражда желание за упойващи питиета. Пред децата се поднасят изискани ястия – храни със силни подправки, мазни сосове, кейкове и пасти. Силно подправената храна дразни стомаха и предизвиква желание за още по-силни стимуланти. Малките не само са изкушавани да ядат неподходящи храни колкото си искат, но също им се позволява да се хранят между две яденета и когато станат на 12 или на 14 години, често се установява, че са заболели от диспепсия.
Сигурно си представяте как изглежда стомахът на човек, пристрастен към алкохола. Подобно е състоянието му, причинено от дразненето на огнените подправки. При такъв стомах желанието да се задоволява апетитът с нещо по-силно е постоянно. След това на улицата наблюдавате синовете си да се учат да пушат.
ХВБХ, с. 17, 1890 г.