Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Под микроскоп – 112 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Под микроскоп – 112 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

756. Хората, наследили апетит към неестествени стимулиращи вещества, в никакъв случай не бива да имат пред погледа си или до себе си вино, бира или сидер, тъй като те ги изкушават постоянно. Що се отнася до сладкия сидер, смятан за безвреден, много хора нямат никакви скрупули и си го купуват свободно, но той остава сладък само за кратко време, след което ферментира. Придобитият стипчив вкус го прави още по-привлекателен за мнозина и консуматорът няма никакво желание да признае, че е станал силен, т.е. ферментирал.
Вредно е за здравето да се пие дори сладък сидер, какъвто обикновено се произвежда. Ако хора можеха да видят какво показва микроскопът за купения сидер, малко от тях биха пожелали да го пият. Често производителите му за пазара не внимават какви плодове използват. Изстискват сока от червиви и гнили ябълки. Хора, които никога не биха и помислили да ядат отровни гнили ябълки, пият получения от тях сидер и това наричат деликатес. Микроскопът обаче показва, че дори току-що излязло от пресата, приятното питие е съвсем негодно за употреба.
Опиянението може да се причини от виното, бирата и сидера така, както и от по-силните алкохолни питиета. Използването на такива напитки възбужда апетита към още по-силни питиета, докато накрая се създаде алкохолно пристрастяване. Умереното пиене е училището, в което хората се обучават за “кариерата” на пияницата. Толкова коварно е действието на тези по-слаби стимуланти, че по пътя към пиянството се тръгва, преди още жертвата да заподозре опасността.
СВЛ, с. 332, 333, 1905г.