Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Постепенна реформа в адвентните здравни заведения – 106 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Постепенна реформа в адвентните здравни заведения – 106 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

[Забележка: Записано е, че в началото адвентните здравни заведения са давали повече или по-малко месо на своите пациенти и служители. Реформата в този етап на здравословно живеене е била постепенна. След дълга борба в по-старите заведения месото е било премахнато от масите. В случая със санаториума в Батъл Крийк тази стъпка е била предприета през 1898 г. до голяма степен като отговор на съвета на Е. Вайт, записан в тази глава (т. 722). В санаториума “Света Елена” промяната е била осъществена през 1903 г. По това време просветата по въпроса за безмесната храна е била широко разпространена и месото било премахнато от храната на пациентите с много по-малко трудности, отколкото, ако това бе станало по-рано. Управителите на по-старите здравни заведения били радостни, когато разбрали, че в откритите нови заведения не се сервира месо на пациентите.
Съветите по въпросите за месната храна няма да бъдат цялостни, ако борбата за отказване от месото в нашите здравни заведения не се опише така, както е описана от госпожа Вайт, и ако не се представят напътствията за постепенна реформа в диетата. Важно е, когато читателят изучава фазата на проблема за здравната реформа, да има предвид посочените факти, както и времето на писане на някои от изказванията.]
От съставителите

Апели за преминаване към безмесна храна в нашите първи здравни заведения (1884)

720. Тази сутрин станах в 4 ч., за да ти напиша няколко реда. Напоследък мисля много за това, как ръководеното от тебе здравно заведение би могло да стане такова, каквото Бог го желае. Иска ми се да предложа някои неща. Ние сме здравни реформатори, стараещи се да се върнат колкото се може по-близо до първоначалния Божи план за спасение. Въздържанието не означава просто въздържане от алкохол и тютюн. То е много по-всеобхватно и регулира всичко, което ядем.
Всички вие сте запознати със светлината по въпроса за здравната реформа. Когато обаче посетя здравното заведение, виждам голямо отклонение от реформата – яде се месо. Убедена съм, че е нужна незабавна промяна. Храната ви се състои предимно от месо. Господ не ни води в тази посока. Лукавият се опитва да постави въпроса за здравната реформа на погрешна основа, като води ръководителите на здравното заведение към стремеж да приспособят диетата към вкуса на пациентите.
Когато Господ изведе израилтяните от Египет, реши да ги засели в Ханаан като един чист, щастлив и здрав народ. Нека изучаваме Божествения план, за да видим как можеше да се постигне това. Бог ограничи диетата им. До голяма степен премахна месото от храната, но те започнаха да копнеят за египетските котли с месо и Бог им даде месо. Дойдоха и последиците.
Здравното заведение бе основано с големи разходи и целта му е да лекува болните без лекарства. То трябва да функционира на принципите на хигиената. Лекарствата трябва да се намалят по възможност по-скоро, докато бъдат премахнати изцяло. Необходимо е да се изнасят лекции за правилната диета, за облеклото и за физическите упражнения. Как да живеят здравословно и според Божия ред трябва да бъдат обучавани не само нашите хора, но и онези, които не са получили светлината на здравната реформа. Ако самите ние нямаме определен стандарт в това отношение, защо е необходимо да правим толкова големи разходи за основаването на здравно заведение? Къде е тук мястото на реформата?
Не мога да твърдя, че се движим според Божия ред. Трябва да променим нещата, или да променим името “здравен институт”, защото е съвсем неподходящо. Господ ми показа, че здравният институт не трябва да бъде пригоден да задоволя апетита или отделни желания. Зная, че оправданието за сервирането на месо в института е недоволството на дошлите любители на удоволствия от някаква друга храна. Оставете ги да отидат там, където могат да получат желаната храна. Ако институтът не може да бъде ръководен според добрите принципи дори когато става въпрос за гости, тогава променете приетото име. Даваното досега извинение вече не съществува, тъй като спомоществователството от външни хора е незначително.
Продължителното ядене на месо нанася вреда на организма. За това няма извинение. Причината е поквареният, извратен апетит. Може би ще попитате: “Изцяло ли ще премахнете месото?” Отговорът ми е: След време и това ще стане, но точно в този момент не сме готови. След време използването на месо ще бъде премахнато. То няма да бъде част от нашата храна и ние ще гледаме на месарниците с погнуса…
Съставени сме от това, което ядем. Ще засилваме ли животинските си страсти, като ядем животинска храна? Вместо да се опитваме да свикнем с тежка храна, крайно време е да се научим да се храним с плодове, зърнени храни и зеленчуци. Това е делото, което трябва да се извърши от всички, свързани с нашите институции. Използвайте все по-малко месо, докато го премахнете напълно. Ако то бъде оставено, ако вкусът не се привиква към месна храна, ако се създаде апетит за плодове и зърнени храни, скоро нещата ще бъдат така, както Бог ги е определил в началото. Неговият народ няма да яде никакво месо.
Когато месото не се използва както преди, ще се научите да готвите по-добре и ще можете да замествате месото с нещо друго. Могат да се приготвят много на брой полезни ястия без животинска мазнина и без месо от мъртва плът. Разнообразие от прости, съвършено полезни и питателни блюда, може да се постигне и без да се прибягва до месото. Енергичните хора трябва да имат изобилие от зеленчуци, плодове и зърнени храни. Понякога малко месо може да се дава на външни хора, възпитали вкуса си така, че мислят: ако не ядат месо, няма да могат да поддържат силите си. Те обаче ще са по-издръжливи, ако се въздържат от месо, отколкото, ако се хранят предимно с него.
Единственото възражение на лекарите и на помощния персонал в здравното заведение срещу отхвърлянето на месото е, че те го искат, а след това настояват за него. Следователно поощряват употребата му. Но Бог не желае тези, които идват в здравното заведение да се учат да се хранят с месо. С разговори в столовата и чрез личен пример учете хората в друга насока, което означава, че за да приготвяте здравословна храна, е необходимо да имате голямо умение. Ще се изисква повече труд, но това трябва да бъде постепенно извършено, въпреки всичко. Използвайте по-малко месо. Нека готвачите и тези, които поемат отговорностите, възпитават собствените си навици на ядене в съответствие със законите на здравето.
Ние се връщаме към Египет, вместо да вървим към Ханаан. Не трябва ли да променим този начин на живот? Не трябва ли да поставяме на масите си обикновена, здравословна храна? Не трябва ли да се откажем от горещите бисквити, причиняващи диспепсия? Хората, които издигат духовния си стандарт възможно по-високо към Бога в съгласие с дадената им от Него светлина чрез Словото и свидетелствата на Духа Му, няма да променят начина си на действие, за да задоволят желанията на своите приятели или родители, независимо дали са един или двама, или цяла група – живеещи против Божиите мъдри указания. Ако действаме, движени от принципи, ако спазваме строги правила на хранене, ако, като християни възпитаваме вкуса си според Божия план, влиянието ни ще бъде угодно на Бога. Въпросът е: “Искаме ли да бъдем истински здравни реформатори?”
Важно е да се избягва продължителното еднообразие на храната. Апетитът ще бъде много по-добър, ако се направят промени в нея. Бъдете последовате лни. Не сервирайте няколко ястия на едно ядене и само едно на следващото. Изучавайте принципите на този подход. Нека хората се оплакват, щом искат. Оставете ги да намират грешки, ако няма достатъчно храна, която да им хареса. Израилтяните постоянно се оплакваха от Мойсей и от Бога. Задължението ви е да поддържате стандарта на здравната реформа. С болните хора може да се постигне повече чрез регулиране на диетата им, отколкото чрез всички бани, които можете да им предложите.
Нека сумата, изхарчвана за месо, бъде използвана за купуване на плодове. Покажете на хората добър начин на живот. Ако това беше направено отначало в здравното заведение в град …, Господ би бил доволен и би одобрил усилието…
За приготвянето на храна са нужни внимание и умение. Надявам се, че доктор … ще заеме определения й пост и ще дава съвети на готвача, за да бъде сервираната в здравното заведение храна в съответствие със здравната реформа. Ако някой е склонен да задоволява прищевките си, не бива да спори, че това е единственият начин на живот. Такъв човек не трябва да се опитва да оформи политиката на здравното заведение така, че да задоволява лични вкусове и навици. Отговарящите за заведението трябва често да се съветват. Би трябвало да работят в съвършена хармония.
Моля ви, не твърдете, че храненето с месо е правилно, защото този или онзи – роб на апетита, е казал, че не може да просъществува в заведението, без да яде месо. Храненето с мъртва плът е лош начин да се живее и като народ трябва да извършим промяна, реформа – да учим, че има здравословни храни, които ще им дадат повече сили и по-добро здраве, отколкото месото.
Грехът на този век е лакомията в яденето и пиенето. Задоволяването на апетита е богът, на когото мнозина се покланят. Хората, свързани със здравното заведение, би трябвало да дават добър пример. Те трябва да действат разумно, със страх от Бога, а не да бъдат контролирани от извратен вкус. Необходимо е да бъдат напълно просветени относно принципите на здравната реформа и при всички обстоятелства да стоят твърдо под нейното знаме.
Надявам се, доктор …, че ще се учиш все по-добре и по-добре да приготвяш здравословна храна. Доставяйте изобилие от добра, здравословна храна. Не бъдете пестеливи в това отношение. Ограничавайте средствата, харчени за месо, но доставяйте изобилие от хубави плодове и зеленчуци. Тогава с радост ще видите с какъв здрав апетит ще ядат всички от храните ви. Никога не мислете, че добрата, здравословна храна е нещо пропиляно. Тя ще създаде здрава кръв и здрави мускули и ще даде сила за изпълнение на всекидневните задължения. [Готвенето на месо да не се изучава в нашите училища – т. 817; лекари, които ядат месо, да не бъдат назначавани в нашите санаториуми – т. 433]
Писмо 3, 1884 г.

721. Мислех много за здравния институт в …. Мислех за много неща и искам да ти представя някои от тях.
Припомних си каква светлина за здравната реформа ми е дал Бог, а чрез мене тя е била предадена и на вас. Опитвали ли сте се някога с внимание и с молитва да разберете Божията воля по този въпрос? Представя се извинението, че външните хора биха искали месна храна, но дори да получават малко месо, зная, че с повече внимание и умение могат да се сготвят ястия, до голяма степен заместващи месото, и за кратко време пациентите да се научат да живеят, без да ядат месо от мъртва плът. Но ако готвачката разчита в приготовленията си изцяло на месото, може и ще насърчава яденето на месо, и поквареният апетит ще бъде причина за извинение, задето се дава този вид храна.
Когато видях накъде вървят нещата, че готвачката, ако няма месо за готвене, не знае с какво да го замести и че месото е основна част от храната, почувствах, че трябва да се направи незабавна промяна. Може да има туберкулозно болни, които искат месо, но да го получават в стаите си и да не изкушават опорочения вече апетит на хората, които не бива да го ядат… Може би си мислите, че не можете да работите, ако няма месо. И аз някога мислех така, но зная, че според първоначалния си план Бог не даде за храна на човека месо от мъртва плът. Само опошлен и извратен вкус може да приема такава храна… Фактът, че месото е до голяма степен заразено, би трябвало да ни накара да направим решителни усилия да го отхвърлим напълно. Сегашната ми позиция е в полза на пълно оставяне на месото. За някои ще е трудно да направят това, както за пияницата е трудно да остави чашката. Промяната обаче ще бъде за добро.
Писмо 2, 1884 г.

Да посрещнем проблема открито

722. Санаториумът върши добра работа. Вече стигнахме до спорния въпрос за месото. Не трябва ли на хората, които идват в санаториума, да им се сервира месо и да бъдат учени да го изоставят постепенно?… Преди години ми бе дадена светлина, че не трябва да се заема позиция за премахването на месото, тъй като в някои случаи то е по-добро от десертите и сладкишите. Тези въпроси наистина създават трудности. Разнообразието от храни и смесването на месо, зеленчуци, плодове, вина, чай, кафе, сладки кейкове и тежки пироги увреждат стомаха и поставят човешките същества в положението на инвалиди, като и характерът им бива повлиян от лошите последици на болестта…
Представям словото, получено от израилевия Бог. Поради грехопадението Божието проклятие тегне над земята, над добитъка и над всяка плът. Човешките същества страдат от последиците на живота си, далеч от Божиите заповеди.. Животните също страдат от проклятието.
Лекарите, които са от хората, разбиращи тези въпроси, не бива да предписват на болните ядене на месо. Болестите по добитъка правят месото опасно за консумиране. Господнето проклятие е върху земята, върху човека, върху животните и рибите в морето. Тъй като грехът се разпространява все повече, ще бъде допуснато проклятието да става толкова всеобхватно и силно, колкото и грехът. Яденето на месо причинява болести. Заразеното месо на тези трупове се продава на пазара и неизбежната последица е заболяване на хората.
Господ иска да доведе народа Си до разбирането да не докосва или вкусва месото на мъртви животни. Това да предписват всички лекари, запознати с истината за сегашното време. Няма сигурност в яденето на месо от мъртва плът и не след дълго кравето мляко също ще бъде изключено от храната на Божиите люде, спазващи заповедите. Всички, които приемат Бога и Неговото Слово и спазват заповедите Му с цяло сърце, ще бъдат благословени. Бог ще им бъде щит. Но с Господа не бива да се отнасяме лекомислено. Недоверието, неподчинението, отклоняването от Божията воля и пътища довеждат грешника до състояние, при което Господ не може да му даде Божествената си благосклонност…
Отново ще засегна въпроса за храненето. По отношение на яденето на месо сега не можем да постъпваме така, както сме постъпвали в миналото. То винаги е било нещо лошо за човешкото семейство, но сега това важи в още по-голяма степен поради проклятието на Бога над стадата в полето и поради човешките престъпления и грехове. По животните все повече се ширят болести и сега можем да бъдем в безопасност само ако напълно оставим месото. Днес са разпространени най-ужасни болести и последното, което просветени лекари биха направили, е да съветват пациентите да ядат месо. Именно поради яденето на толкова много месо в тази страна хората се деморализират, кръвта им се замърсява и болестите навлизат в организма. Мнозина умират, без да знаят причината. Ако истината се знаеше, тя щеше да свидетелства, че месото е предизвикало смъртта. Мисълта за хранене с мъртва плът е отвратителна, но има и още нещо. Когато ядем месо, ние поглъщаме мъртва плът и това посява семето на развалата в човешкия организъм.
Пиша ти, братко мой, в нашия санаториум в никакъв случай да не се предписва хранене с месо. Няма причина за това. Опасно е влиянието му и последиците върху човешкия ум. Нека бъдем здравни реформатори в истинския смисъл на думата. Нека съобщим в нашите институции, че вече няма да има маси с месо дори за пансионерите и че пропагандирането на безмесната храна не трябва да бъде само с думи, но и с дела. Не се безпокойте, ако спомоществователството намалее. Принципите ще имат много по-голяма стойност, когато бъдат разбирани и когато се знае, че не бива да се отнема животът на нито едно живо същество, за да се поддържа животът на християнина.
Писмо 59, 1898 г.

Второ писмо по въпроса за месото

723. Получих писмото ти и доколкото мога ще обясня въпроса за месото. Думите, които споменаваш, бяха адресирани в писмо до …, а други – до сестра …, която по това време беше в здравното заведение [т. 720]. Открих следите на тези писма. Някои са били преписани, други – не. Казах им да поставят датите, когато са правени тези изявления. По това време месната храна бе широко препоръчвана и използвана. Според дадената ми светлина доброто месо не трябваше да бъде премахнато изведнъж, а в столовата да се изнасят беседи срещу употребата на всякакъв вид мъртва плът, а така също, че приготвените добре плодове, зърнени храни и зеленчуци са всичко, от което се нуждае организмът, за да бъде в добро състояние. Но първо трябва да се посочва, че в места, където има изобилие от плодове, какъвто е случаят с Калифорния, няма нужда да се използва месо. В здравното заведение обаче не бяха готови да направят рязка промяна особено след като бяха употребявали месо в такова голямо количество. Би било необходимо отначало да го използват в малко количество, а след това да го отхвърлят напълно. Необходимо е да има само една маса, наречена “маса с месо за пациенти”. На другите маси не бива да се сервира такава храна…
Работех усърдно за премахване на месото, но този труден въпрос трябва да бъде разглеждан разумно, а не грубо, след като се е сервирало месо по три пъти на ден. Пациентите трябва да бъдат обучавани от здравна гледна точка.
Това е всичко, което мога да си спомня по този въпрос. Ние непрестанно сме озарявани от нова светлина, върху която трябва да размисляме. Животинският свят е болен и е трудно да определим колко са причинените на човека болести в резултат от яденето на месо. Всеки ден четем във вестниците за проверки на месото. Месарниците се прочистват непрестанно. Продаваното месо се обявява като негодно за употреба.
Даваната ми от много години светлина е, че месото не е добро за здравето и за морала. Странно е, че отново и отново трябва да се изправям пред този проблем. Имах много искрен и прям разговор с лекарите от здравното заведение. Те разискваха въпроса и брат и сестра … бяха строго смъмрени. На пациентите се даваше месо… В събота, когато бях на конференцията на Австралийския съюз, се почувствах подбудена от Божия Дух да се заема с въпроса за основания в Съмър Хил здравен дом, който е само на няколко спирки от Станмор.
Представих предимствата, които могат да се постигнат в санаториума. Изтъкнах, че като част от диетата на масите никога не трябва да се сервира месо и че когато за консумация се предлага мъртва плът, на олтара се жертва животът и здравето на хиляди хора. Никога не съм отправяла по-настоятелен и по-решителен апел. Заявих: Благодарни сме, че имаме здравно заведение, където на пациентите не се предписва да ядат месо от мъртва плът. Да се каже, че нито хапка месо няма да се слага на масите на лекарите, управителите, помощния персонал и пациентите. Имаме доверие в нашите лекари, че въпросът ще бъде разгледан от здравна гледна точка, тъй като труповете винаги трябва да се смятат за негодни като част от храната на християните.
Изобщо не се опитах да загладя нещата. Казах, че хората, които сервират в здравното заведение месо от мъртва плът, ще си заслужат Божието неодобрение. Те ще осквернят Божия храм и за тях заслужено ще бъдат изречени думите: “Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали”. Според дадената ми от Бога светлина Божието проклятие тегне над земята, морето, добитъка и другите животни. В скоро време ще бъде опасно човек да има стадо и черда. Земята залинява под Божието проклятие.
Писмо 84, 1898 г.

Да останем верни на нашите принципи

724. Напоследък броят на пациентите в санаториума намалява поради независещи от нас обстоятелства. Мисля, че една от причините за липса на спомоществователство е позицията на ръководителя на заведението срещу сервирането на месо на пациентите. Месо в столовата се е сервирало още от откриването на санаториума. Решихме, че е дошло време да застанем решително срещу тази практика. Знаехме, че не е угодно на Бога да се поднася месо на пациентите.
Сега в санаториума не се предлагат чай, кафе и месо. Решени сме да живеем според принципите на здравната реформа и да вървим в пътя на истината и праведността. Няма да бъдем половинчати реформатори поради страха да не загубим финансови покровители. Заели сме нашата позиция и с Божията помощ ще я отстояваме. Даваната на пациентите храна е здравословна и вкусна. Диетата се състои от плодове, зърнени храни и ядки. Тук в Калифорния има изобилие от всички видове плодове.
Ако дойдат пациенти, които са свикнали с месо и мислят, че не могат да живеят без него, ще се опитаме да ги накараме да погледнат въпроса от гледна точка на здравия разум. Ако все пак решат да ядат храната, която разрушава здравето им, няма да им я откажем, стига това да става в стаите им и да поемат риска за последиците. Няма да насърчаваме техния начин на действие. Не се осмеляваме да хвърлим сянка върху нашето ръководство, като разрешаваме яденето на храна, замърсяваща кръвта и нанасяща болести. Ще бъдем неверни към Господа, ако вършим неща, за които знаем, че не са одобрени от Него.
Тази е заетата от нас позиция. Решени сме да бъдем верни на принципите на здравната реформа и молитвата ми е дано Бог да ни помогне.
Трябва да бъдат направени планове за увеличаване на спомоществователството. Но ще бъде ли правилно да се върнем към сервиране на месо, за да привлечем повече пациенти? Ще даваме ли на болните храната, която ги е разболяла и ще ги държи болни, ако продължават да я ядат? Не е ли по-добре да застанем на позицията на решените да осъществяват на практика принципите на здравната реформа? [Чай, кафе и месо, сервирани в стаите на пациентите – т. 437]
Ръкопис 3а, 1903 г.

725. Някои хора в нашите институции твърдят, че вярват в принципите на здравната реформа и въпреки това се хранят с месо и други блюда, за които знаят, че са вредни за здравето. Казвам им в името на Господа: Не заемайте някакви длъжности в нашите институции, докато отказвате да живеете според възприетите от тях принципи. Като постъпвате така, вие затруднявате двойно работата на учителите и ръководителите, опитващи се да вършат делото в правилна посока. Разчистете пътя на Царя. Престанете да поставяте пречки по пътя на вестта, която Той изпраща.
Беше ми показано, че дадените ни принципи в ранните дни от провъзгласяването на вестта днес трябва да бъдат смятани от нашите хора за толкова важни, колкото бяха тогава. Има някои, които никога не са следвали дадената по въпроса за храненето светлина. Сега е време да махнем шиника, закрил светлината, и да я оставим да свети с ярките си лъчи. [Да не се сервира месо в нашите санаториуми – т. 424, 431, 432; да не се сервира на персонала – т. 432, 444; прекомерното ядене на сладки неща е толкова вредно, колкото и яденето на незаразено месо – т. 533, 556, 722.]
Ръкопис 73, 1908 г.

* Една унция е равна на около 30 грама – бел.прев.
* Един американски паунд е равен на 0.454 кг – бел.прев.