Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Проста диета – 15 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Проста диета – 15 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

В помощ за по-добро възприемане

116. Едва ли е имало друго време, когато е било необходимо храната да бъде толкова проста.
2 С, с. 352, 1869 г.

117. Бог иска хората да придобият сила на характера. Просто вървящите по течението няма да бъдат сред хората, които един ден ще получат голямата награда. Бог желае работещите за Неговата идея да бъдат хора с остър ум и да възприемат бързо. Да бъдат умерени в яденето; мазна и изискана храна не бива да намира място на трапезата им. Трябва да ядат ограничено дори от простата храна, в случай че мозъкът се натоварва постоянно, а не се правят физически упражнения. Бистрият ум на Даниил, твърдостта на характера, способността на интелекта му да възприема нови знания се дължаха до голяма степен на простотата в неговото хранене, както и на молитвения му живот. [Проста храна, избрана от Даниил – т. 33, 34, 241, 242]
4 С, с. 515, 516,1880г.

118. Скъпи приятели, вместо да се борите с болестта, вие я галите и отстъпвате пред силата й. Трябва да избягвате употребата на лекарства* и внимателно да спазвате здравните закони. Ако сте загрижени за живота си, трябва да ядете храна, приготвена по възможно най-простия начин, и да правите повече физически упражнения. Всеки член на семейството се нуждае от благословенията на здравната реформа. Но упояването трябва да бъде изоставено, защото не само че не лекува болестите, но отслабва тялото и го прави неустойчиво на заболяване.
5 С, с. 311, 1885 г.

Спестяване на много страдания

119. Необходимо е да прилагате здравната реформа в живота си, а така също да се ограничавате и да ядете и да пиете за слава на Бога. Въздържайте се от плътски страсти, които воюват против душата. Трябва да практикувате въздържание във всичко. Ето един кръст, който се опитвате да избегнете. Задачата ви е да се придържате към проста храна, която ще ви запази във възможно най-добро здравословно състояние. Ако живеехте според светлината, с която небето е озарило пътя ви, вашето семейство би си спестило много страдания. Начинът ви на действие докара неизбежните последици. Докато продължавате с това поведение, Бог няма да дойде в семейството ви, няма да ви благослови и да извърши чудото на избавление от страдания. Естествена храна без подправки, месо и каквато и да е животинска мазнина ще бъде голямо благословение за вас и ще спести на съпругата ти много страдания, мъки и отчаяние…
Стимул за прост начин на живот

За да отдадете на Бога съвършена служба, трябва да имате ясна представа за Неговите заповеди. Необходимо е да използвате най-обикновената храна, приготвена по най-прост начин, така че най-фините нерви на мозъка да не бъдат отслабени и функциите им затруднени или парализирани, правейки ви неспособни да различавате святите неща и да цените изкуплението и очистващата Христова кръв. “Не знаете ли, че които тичат на игрището,всички тичат, а само един получава наградата? Така тичайте, щото да я получите. И всеки, който се подвизава, се въздържа от всичко. Те вършат това, за да получат тленен венец, а ние – нетленен. И тъй, аз така тичам, не като към нещо неизвестно; така удрям, не като че бия въздуха; но уморявам тялото си и го поробвам, да не би, като съм проповядвал на другите, сам аз да стана неодобрен.”
Ако има хора, предавали се на въздържание във всичко единствено за повяхващ венец като награда за амбициите си, колко по-себеотрицателни трябва да са всички, устремили се не само към короната на безсмъртна слава, но и към живот, вечен като трона на Йехова, към вечни богатства, неувяхваща почит и “вечна тежина на слава”.
Няма ли наградата на тичащите в християнското състезание да ги доведе до практикуване на себеотрицание и въздържание във всичко, като държат в подчинение животинските си наклонности и контролират тялото, апетита и плътските страсти? Могат да станат участници в Божественото естество едва след като са избягнали покварата, дошла на света чрез сладострастието.
2 С, с. 45, 46, 1868 г.

Награда за упоритостта

120. Хората, привикнали с мазна и силно възбуждаща храна, имат неестествен вкус и не могат веднага да се насладят на обикновената храна. Необходимо е време, за да се придобие вкус към естественото и стомахът да се възстанови от претърпените злоупотреби. Но упорито употребяващите здравословна храна, след известно време ще я намерят за вкусна. Нейният фин и хубав аромат ще бъде оценен и тогава ще бъде консумирана с по-голяма наслада в сравнение с нездравословните деликатеси, а здравият и ненатоварен стомах ще може да функционира без затруднение.
СВЛ, с. 298, 299,1905г.

Нека напредваме

121. Реформата в храненето ще спести разходи и труд. Нуждите на семейството могат да бъдат задоволени лесно с проста, здравословна диета. Тлъстата храна руши здравите органи в тялото и влияе на ума.
ДД, т.4, с. 132, 1864г.

122. Всички трябва да знаем, че не бива да има разточителство в нищо. Необходимо е да се задоволяваме с чиста, естествена храна, приготвена по съвсем прост начин. Такава трябва да е храната и на високопоставени, и на низшестоящи. Неестествените храни* трябва да се избягват. Ние се подготвяме за бъдещия безсмъртен живот в небесното царство. Очакваме да извършим нашето дело в светлината и в силата на великия, могъщ Лекар. От нас се изисква да бъдем себеотрицателни.
Писмо 309, 1905 г.

123. Мнозина са ме запитвали какво да правят, за да запазят здравето си. Отговорът ми е: “Престанете да нарушавате законите на тялото си; престанете да угаждате на неестествен апетит, яжте обикновена храна, обличайте се здравословно, за което се изисква скромност и простота, работете добре и няма да бъдете болни”.
ЗР, август 1866 г.