Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Простите десерти не са забранени – 80 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Простите десерти не са забранени – 80 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

547. Обикновеният прост пай може да служи за десерт, но когато човек изяде две или три парчета просто за да задоволи неумерения апетит, става негоден за служба на Бога. Някои, след като се нахранят изобилно, изяждат десерта не защото се нуждаят от него, а защото е вкусен. Ако бъдат поканени да си вземат второ парче, изкушението е прекалено силно, за да устоят и добавят още две-три парчета към товара, влязъл вече в изтощения стомах. Този, който постъпва така, никога не се е учил на въздържание. Жертвата на апетита е така привикнала с начина си на живот, че не може да види каква голяма вреда си нанася.
Писмо 17, 1895 г.

548. После, когато се нуждаеше от допълнително облекло и проста и питателна храна, бе й отказвано. Организмът й имаше нужда от материал, който да превърне в кръв, но той не й го даде. Умерено количество мляко и захар, малко сол, бял хляб с мая, брашно грахам, употребено по различен начин, но от друг, а не от нея, обикновен кейк със стафиди, оризов пудинг със стафиди, понякога сини сливи и смокини, както и много други блюда, които бих могла да спомена, ще отговорят на изискванията на апетита.
2 С, с. 383, 384, 1870 г.

549. Предлаганата на пациентите храна трябва да им прави добро впечатление. Яйцата могат да се приготвят по различни начини. Не бива да се забраняват лимоновите пироги. [Лимоновите пироги – използвани от Е. Вайт, Приложение I:22.]
Писмо 127, 1904 г.

550. Десертите трябва да се сервират на масата заедно с останалата храна, защото много често се донасят, след като на стомаха е било дадено всичко, от което се нуждае, и това е прекалено много.
Писмо 53, 1898 г.