Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Път към пиянството – 29 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Път към пиянството – 29 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

203. Често невъздържаността започва в дома. Чрез ядене на тлъсти, нездравословни храни органите на храносмилането отслабват и се поражда желание за още по-възбуждаща храна. Така апетитът привиква непрекъснато да иска нещо по-силно. Това желание се появява все по-често и все по-трудно става да му се устоява. В по-голяма или в по-малка степен тялото се изпълва с отрови и колкото повече отслабва, толкова повече се засилва желанието. Една стъпка в погрешна насока приготвя пътя за следващата. Мнозина, които не искат да съгрешават, като поставят на масата си вино или какъвто и да е вид спиртно питие, я отрупват с храна, предизвикваща такава жажда, че е почти невъзможно да се устои на изкушението. Лошите навици в храненето и разрушават здравето и подготвят пътя към пиянството.
ЗС, с. 334, 1905 г.

Заболяване на черния дроб в резултат на погрешно хранене

204. Миналата събота, когато говорех, видях ясно бледите ви лица, както ми бяха показани по рано (във видение – бел. прев.). Видях здравословното ви състояние и болестите, от които страдате толкова дълго. Показано ми бе, че не живеете здравословно. Апетитът ви е нездрав и вие задоволявате вкусовете си за сметка на стомаха. Поемате храни, които е невъзможно да бъдат превърнати в пълноценна кръв. Това обременява черния дроб, тъй като храносмилателните органи са в лошо състояние. И двамата имате болен черен дроб. Здравната реформа ще ви бъде от голяма полза, ако я провеждате стриктно. Досега не сте направили това. Апетитът ви е нездрав и тъй като не изпитвате удоволствие от простата диета, съставена от непресято брашно, зеленчуци и плодове, приготвени без подправки и без животинска мазнина, непрекъснато нарушавате установените от Бога закони, за тялото. Докато правите това, ще страдате от последиците, защото за всяко нарушение има и наказание. Въпреки всичко се чудите защо от дълго време сте с лошо здраве. Бъдете сигурни, че Бог няма да извърши чудо, за да ви спаси от последствията, причинени от погрешните ви действия…
Тлъстите храни и болестното състояние

Никое лечение няма да облекчи сегашните ви страдания, докато продължавате да ядете и пиете по същия начин. Сами можете да направите за себе си много повече и от най-опитния лекар. Регулирайте храненето си. За да задоволите вкуса, често обременявате жестоко храносмилателните органи, като поглъщате храна, не само нездравословна, но понякога и в големи количества. Това изтощава стомаха и той става неспособен да приеме дори здравословна храна. Храната ви е прекалено тлъста. Не я приготвяте по прост и естествен начин, а я правите съвсем негодна за стомаха, тъй като целта ви е била да задоволите вкуса си. Тялото се обременява и се опитва да се противопостави на усилията ви да го осакатите. Настинки и болестни състояния са резултатът от опитите му да се освободи от положеното бреме. Трябва да страдате за нарушените природни закони. Бог е установил закони в телата ви, които не можете да нарушите, без да понесете наказание. Допитвате се до вкуса си, без да имате предвид здравето. Направили сте някои промени, но това са само първите стъпки към обновената диета. Бог изисква от нас въздържание във всичко: “И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава”.
Обвиняване на Провидението

От всички познати семейства никое друго не се нуждае толкова от здравната реформа, колкото вие. Стенете от болките на болестите, за които не можете да си дадете обяснение. Опитвате се да търпите доколкото можете, като мислите, че страданието е вашата участ, наредена от Провидението. Ако можеха да ви се отворят очите и да видите какво сте направили в живота си, за да стигнете до сегашното състояние на лошо здраве, бихте се удивили от слепотата и неспособността си да разберете истинските причини. Създали сте си неестествен апетит и не изпитвате дори половината от насладата на храната, която бихте имали, ако не бяхте злоупотребявали с апетита. Покварили сте се и сега страдате от последиците, а страданията са наистина болезнени.
Цената на “доброто ядене”

Природата изтърпява злоупотребите, докато може да им се противопоставя. После се надига и прави значително усилие да се освободи от натоварванията и лошото отношение. След това идват главоболието, настинките, треската, нервността, сковаността и други, твърде много на брой злини, за да бъдат изброявани. Лошите навици в яденето и пиенето унищожават здравето, а заедно с него и сладостта от живота. Колко често сте си купували това, което наричате “добро ядене”, и резултатът е бил възбуда, загуба на апетит и сън. Неспособност да се наслаждавате на храната, безсънна нощ, часове на страдание – и всичко заради едно задоволяващо апетита ястие!
Хиляди хора угаждат на неестествения си апетит, ядат “добро ядене”, както го наричат, и резултатът е треска или някаква друга остра болест, а понякога и смърт. Това е забавление, купено на прекалено висока цена. Мнозина са постъпвали така, а после самоубийците се възхваляват от приятелите и от проповедника и се казва, че след смъртта си са отишли направо на небето. Каква глупост! Лакомници на небето! Не, не, такива хора никога няма да престъпят перлените порти на златния Божи град. Те никога няма да бъдат издигнати до десницата на Исус, скъпия Спасител, Страдалеца от Голгота, Чийто живот се характеризираше със себеотричане и пожертвувателност. За тях има отредено място сред недостойните, които нямат дял в бъдния живот и безсмъртното наследство.
2 С, с. 67-70, 1868 г.

Неправилното хранене влияе на характера

205. Мнозина развалят нрава си, като се хранят неправилно. Трябва така внимателно да научим уроците на здравната реформа, както съвършено се подготвяме в учението, защото навиците придобиваните навици ни помагат да формираме характерите си за бъдещия живот. Възможно е някой да помрачи духовния си живот, като злоупотреби със стомаха.
Писмо 274, 1908 г.