Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Разнообразявайте менюто – 46 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Разнообразявайте менюто – 46 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

320. Съветваме те да промениш навиците на живот, но те предупреждаваме да правиш това с разбиране. Познавам семейства, преминали от месна на оскъдна диета. Храната им е лошо приготвена, така че стомахът се отвращава от нея и после тези хора ми казват, че здравната реформа не им понася и че физическата им сила намалява. Диетата им е повече от бедна. Храната се приготвя без никакво старание и това води до продължително еднообразие. Не трябва да има много блюда на едно хранене, но не е редно и всички хранения да се състоят от едни и съща блюда без разнообразие. Храната трябва да бъде проста, но все пак добра, така че да възбужда апетита. Не слагайте животинска мазнина в храната си. Тя разваля всеки вид храна, която приготвяте. Яжте плодове и зеленчуци в голямо количество.
2 С, с. 63, 1868 г.

321. Мнозина тълкуват неправилно здравната реформа или са възприели погрешни идеи за правилно живеене. Някои искрено вярват, че добрата диета се състои предимно от каша. Яденето на каша в големи количества няма да донесе здраве на храносмилателните органи, тъй като тя прилича прекалено много на течност.
Сп. МС, 31 май 1894 г.

Съобразяване с индивидуалните нужди

322. Ти грешиш и мислиш, че гордостта е подтикнала съпругата ти да иска нещата около нея да бъдат по-добри. Била е пестелива и строго надзиравана от тебе. Необходима й е щадяща диета, по-голямо изобилие на трапезата. В дома си тя се нуждае всичко да бъде удобно толкова, колкото ти можеш да го направиш – предимно улесняващи я в работата й неща. Ти обаче гледаш на тях от погрешна гледна точка. Мислиш, че почти всичко, което може да бъде изядено, е достатъчно добро, стига да поддържа живота и да запазва силите. Пред слабата си съпруга изтъкваш необходимостта от оскъдна диета. Но тя не може да получи добра кръв и плът от храната, от която ти ядеш и процъфтяваш. Някои хора не могат да живеят с храната, която е добра за други, макар приготвена по един и същ начин.
Има опасност да станеш прекалено краен. Тялото ти е в състояние да превърне грубата и оскъдна храна в качествена кръв. Кръвотворните ти органи са в добро състояние. Съпругата ти обаче се нуждае от по-грижливо подбрана диета. Не я оставяй да яде същата храна, която твоето тяло може да превърне в качествена кръв, а нейното не може да възприеме. Липсва й жизненост и затова се нуждае от изобилна и силна храна. Би трябвало да си осигурява много плодове и да не се придържа към едни и същи ястия ден след ден. Едва се държи за живота. Болна е и нуждите на тялото й са много по-различни от нуждите на здрав човек.
2 С, с. 254, 1869 г.

Диетата да не причинява злини

323. Видях, че имате погрешни представи за вредните за телата ви неща и се лишавате от питателна храна. Това е повод за някои хора от църквата да мислят, че Бог е наистина с вас, тъй като в противен случай не бихте се отричали от апетита и не бихте жертвали толкова много. Видях обаче, че нито едно от тези лишения няма да ви направят по святи. Езичниците правят същото, но не получават награда за извършеното. Разкаян и смирен дух пред Бога има голяма стойност в очите Му. Видях, че възгледите ви по тези въпроси са погрешни и че наблюдавате църквата и църковните членове, като забелязвате дребните неща, макар че вниманието ви трябва да е насочено към интересите на собствените ви души. Бог не ви е натоварил с грижата за Неговото стадо. Мислите, че църковните членове изостават, защото не виждат нещата така, както ги виждате вие и защото не следват същия строг начин на действие, който мислите, че се изисква от вас да следвате. Видях, че се лъжете за собствените си задължения и за задълженията на другите. Някои отиват до крайности в храненето. Те са стриктни и живеят толкова просто, че здравето им се е увредило, болестта се е настанила в тялото и “Божият храм” е станал по-слаб…
Видях, че Бог не иска от никой да започне живот на такава строга икономия, че да отслаби или повреди “Божия храм”. Има задължения и изисквания в Неговото Слово, призоваващи църковните членове да се покаят и да смирят душите си, затова няма нужда да се кръстим и да си изработваме задължения, с които да умъчним тялото, за да го смирим. Всичко това е извън пределите на Божието слово.
Предстои ни времето на скръбта. Тогава по необходимост Божият народ ще трябва да прояви себеотрицание и да се храни толкова, колкото да поддържа живота; но Бог ще ни подготви за това време. В тези ужасни часове Бог ще използва нашите нужди да ни даде Своята крепителна сила и да поддържа народа Си…
Онези, които работят с ръце, трябва да укрепват силата си, за да се справят с работата. Онези, които работят със слово и поучение, също трябва да се укрепват, защото Сатана и злите му ангели воюват срещу тях и се стремят да ги обезсилят. Те трябва да се стремят, когато е възможно, тялото и умът им да отпочиват от изморителния труд, а също така да ядат питателна, добра храна, за да укрепват силите си, защото от тях ще се изисква да отдават всичко, на което са способни. Видях, че Бог не бива прославян, когато някои от Неговия народ си създават сами време на скръб. Времето на скръб за Божиите люде предстои и Той ще ги подготви за този ужасен конфликт.
1 С, с. 205, 206, 1859 г.

Кога здравната реформация става здравна деформация

324. Искам да кажа нещо по отношение на крайните възгледи за здравната реформа. Здравната реформация се превръща в здравна деформация и руши здравето, когато се стигне до крайности. Няма да имате успех в санаториумите, където лекувате болни, ако им предписвате същата диета, която използвате със съпругата си. Уверявам ви, че вашите идеи не са препоръчителни за диетата на болните. Промяната е прекалено голяма. Аз бих отхвърлила месото като вредно, но вместо него може да се използва нещо по-малко нежелателно, например яйца. Не отстранявай млякото от трапезата и не забранявай използването му в приготвянето на храна. Млякото трябва да се доставя от здрави крави и да се стерилизира.
Онези, които застават на крайни позиции по здравната реформа, винаги готвят безвкусни ястия. Те са толкова блудкави, че стомахът отказва да ги приеме. Храната на болните трябва да бъде разнообразна, е не постоянно да им се дават едни и същи ястия…
Казах ви каквото имах да ви кажа, защото получих светлина, че увреждате телата си с крайно оскъдна диета. Няма да бъде добре, ако продължавате да обучавате студентите по здравни въпроси така, както сте правили досега, тъй като идеите ви относно отхвърлянето на различни храни няма да бъдат полезни за онези, които се нуждаят от помощ.
Братко и сестро …, вярвам ви и силно желая да сте физически здрави, за да имате и съвършен духовен живот. Липсата на подходяща храна ти е причинила толкова големи страдания. Не си приемал необходимите продукти за крехката ти физика. Не бива да се лишаваш от добра, здравословна храна.
Веднъж доктор … се опита да научи семейството ни да готви според здравната реформа, така както той я възприемаше – без сол или каквото и да била друго, което би предало вкус на храната. Реших да пробвам, но силата ми така намаля, че трябваше да направя промяна. Започнахме да готвим по различен начин и имахме добър успех. Казвам ви това, защото зная, че сте в опасност. Храната трябва да бъде приготвяна така, че да бъде питателна. Не бива да й отнемате необходимото за тялото.
Господ призовава брат и сестра … да се реформират и да имат периоди на почивка. Не е правилно да поемате такова бреме, както правехте в миналото. Ако не внимавате, ще пожертвате този живот, който е толкова ценен в Божиите очи. “Вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии.”
Не бъдете крайни по отношение на здравната реформа. Има много небрежни наши хора, но тъй като някои са толкова изостанали, вие не ставайте крайни, за да им бъдете пример. Не бива да се лишавате от този вид храна, който прави доброкачествената кръв. Посвещаването на истинските принципи ви води до приемане на диета, резултатът от която не препоръчва здравната реформа. Това е опасно за вас. Когато видите, че отслабвате физически, необходимо е веднага да направите промяна. Включете в диетата си нещо, което сте пропуснали. Длъжни сте да направите това. Снабдявайте се с яйца от здрави птици. Използвайте ги сготвени или сурови. Прибавяйте ги сурови в най-доброто неферментирало вино*, което можете да намерите. Това ще даде необходимото за телата ви. Нито за момент не мислете, че тук има нещо нередно…
Ние ценим опита ти като лекар и все пак твърдя, че млякото и яйцата трябва да бъдат част от диетата ти. Засега те не бива да се отхвърлят и да се преподава учението, според което трябва да бъдат изоставени.
В опасност си да заемеш прекалено крайно становище по здравната реформа и да си предпишеш диета, с която няма да можеш да живееш…
Надявам се, че ще се вслушаш в думите ми. Беше ми показано, че няма да упражняваш добро влияние за здравната реформа, ако не станеш в някои неща по-либерален към себе си и към другите. Ще дойде време, когато няма да можем да използваме млякото така свободно, както го използваме сега, но в момента не трябва да го отхвърляме. Яйцата пък съдържат вещества, които действат срещу отровите. Макар че някои семейства, където децата са пристрастени към тях и са затънали във вредни навици, бяха предупредени срещу употребата им, все пак не трябва да смятаме това за повод да отричаме по принцип използването на яйца от кокошки, гледани добре и хранени подходящо…
Бог призовава тези, заради които Христос умря, да се грижат добре за себе си и да дават правилен пример на другите. Братко мой, не трябва да правиш въпроса за диетата изпит за Божия народ, защото когато ученията са доведени до крайност, доверието в тях ще се загуби. Господ иска народът Му да бъде твърд по всеки въпрос от здравната реформа, но не и да отива в крайности…
Причината за лошото здравословно състояние на доктор … е, че той тегли от банковия кредит на здравето си и после не може да върне изтегленето чрез здравословна, питателна, вкусна храна. Братко мой, посвети целия си живот на Този, Който бе разпънат за тебе, но не се ограничавай с оскъдна диета, защото така представяш погрешно здравната реформа.
Докато работим срещу лакомията и невъздържанието, трябва да помним средствата и практическите приложения на евангелската истина, които не противоречат на здравия разум. За да вършим работата си целенасочено и ясно, трябва да осъзнаем условията, на които е подложено човешкото семейство. Бог е дал дарове за живеещите в различни части на света. Хората, които искат да бъдат Божии съработници, трябва внимателно да размислят как проповядват здравната реформа в голямото Божие “лозе”. Необходимо е да действат внимателно, когато дават указания коя храна трябва да се яде и коя не трябва. Човешкият вестител трябва да се съедини с небесния Помощник в представянето на вестта на милост към множествата, които Бог иска да спаси.
Важно е да бъдем във връзка с широките маси. Ако здравната реформация им се проповядва в нейната най-крайна форма, това ще навреди много. Съветваме ги да оставят месото, силния чай и кафето. Това е добре. Но някои казват, че трябва да се откажат и от млякото. Към този въпрос трябва да бъдем внимателни. Има бедни семейства, чиято храна се състои от хляб и мляко и ако могат да си позволят – малко плодове. Месото трябва да бъде оставено, но зеленчуците би трябвало да бъдат правени вкусни с малко мляко или сметана, или нещо равностойно на тях. Когато здравната реформа бъде представена пред бедните, те казват: “Но какво ще ядем? Не можем да си позволим да купуваме ядки”. Проповядвайки евангелието пред тях, аз съм наставена да им кажа да ядат питателна храна. Не мога да заявя: Не бива да ядете яйца, мляко или сметана; не употребявайте масло в приготвянето на храна. Евангелието трябва да се проповядва на бедните и още не е дошло времето да предписваме най-строгата диета.
Ще дойде време, когато може би ще трябва да изоставим някои от използваните сега храни, например мляко, сметана и яйца; но вестта ми е да не си навличате предварително време на скръб и така да се увредите до смърт. Чакайте, докато Господ приготви пътя пред вас.
Реформите, доведени до най-големи крайности, може да са подходящи за известна категория хора, в състояние да си доставят всичко необходимо, за да заместят продуктите, от които са се отказали. Но тези хора са малцинство в сравнение с другите, за които подобни изпитания изглеждат ненужни. Има и други, които се опитват да се въздържат от всичко, обявено за вредно. Те не успяват да дадат на тялото си подходяща храна и в резултат на това стават слаби и неспособни да работят. Така здравната реформа се дискредитира. Опитваме се да изградим делото на здрава основа, а то се обърква от странни неща, които Бог никога не е изисквал. Енергията на църквата се пилее.
Но Господ ще се намеси да предотврати последиците от тези крайни идеи. Евангелието трябва да води грешното човечество до хармония. Трябва да довежда и богати, и бедни заедно до нозете на Исус…
Искам да кажа, че Бог ще разкрие времето, когато употребата на мляко, сметана, масло и яйца стане несигурна. Не бива да се поддържат никакви крайности в здравната реформа. Въпросът за употребата на мляко, масло и яйца ще се разреши от само себе си. Засега не трябва да се обременяваме с този проблем. Бъдете известни на хората с вашата умереност.
Писмо 37, 1901 г.

325. Миналата нощ в съня си говорих с доктор … Казах му: Все още е необходимо да бъдеш внимателен относно крайностите в диетата. Не трябва да отиваш в крайности нито по отношение на себе си, нито по отношение на служителите и пациентите в санаториума. Пациентите плащат добра цена за престоя си и трябва да имат изобилна храна. Някои могат да дойдат в санаториума в състояние, изискващо строго ограничаване на апетита и възможно най-проста храна, но когато здравето им се подобри, трябва да им се дава питателна храна в изобилие. [Санаториумите да избягват крайности в диетата – т. 427, 428, 429]
Писмо 37, 1904 г.