Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

РАЗОБЛИЧАВАНЕ НА ЗАБЛУДАТА ЗА ИЗРАИЛ СТИЙВ УОЛБЪРГ, ВЪВЕДЕНИЕ

Когато 1 януари 2000 настъпи най-после, стана ясно, че пророчеството за второто пришествие през т. нар. “Y2K” не се сбъдна. Предсказанията за повсеместен компютърен хаос, за сривове в електрическа и банковата система, за безредици на стоковите борси, за изстрелване на ядрени оръжия, с което ще се предизвика повсеместен ужас, се оказаха фалшиви.
Възможно ли е общоприетите пророчества за Израил за последното време също да бъдат погрешни?
През 1999 г. в навечерието на Нова година в Ерусалим се събраха рекорден брой израелски полицаи. Те трябваше да опазят мира сред нарастващата загриженост за тероризъм и възможни бомбени атентати на религиозни фанатици. Стотици хиляди поклонници се трупаха край Стената на плача и хълма на храма. Журналисти от цял свят очакваха новото хилядолетие, апокалиптичният интерес беше във връхната си точка. Много хора мислеха: „Ако настъпването на 2000-ата година има връзка с края на света, то със сигурност Ерусалим е най-важното място за това!“
Да, обаче нищо не се случи.
Защо очите на толкова много хора са насочени към Ерусалим? Има много причини за това, но една е съвсем ясна. Истината е, че буквално милиони християни, които се интересуват от библейските пророчества, вярват, че последните събития на земята ще се въртят около Близкия изток, Ерусалим и евреите. Според общоприетото мнение това, което се случва на Израел, съвсем определено е свързано с последната битка в Армагедон, със завръщането на Исус Христос и с края на света.
Списанието „Нюзуик“ от 1 ноември 1999 г. пише за интереса на християните към Y2K: „…преобладаващата част от християнските пророчества се отнасят за завръщането на евреите в Святата земя и възстановяването на храма в Ерусалим…“1
Днес многоуважавани християнски учени, като Хол Линдси, Джак Лан Импи, Дейв Хърт, Питър Лалонди, Ървин Бекстър и Тим Лахей изтъкват значението на Израел във пророчествата. Многозначителният християнски филм „Left Behind: The Movie“ започва с изненадваща атака на руснаците над Израел. Той продължава тенденцията да се свързват пророчествата от Откровение за края на времето с възстановяването на еврейския храм на хълма на храма.
Въпреки че има различни мнения сред християнските учени, които изследват библейските пророчества, повечето от тях твърдо вярват, че следните пет събития са били ясно предсказани от Бога, че ще се случат преди второто пришествие на Исус Христос: (1) възраждане на държавата Израел през 1948 г, (2) последващи скоро след това „Седем години на големи скърби“, (3) изграждане на трети еврейски храм върху хълма на храма вътре в град Ерусалим, (4) издигане на тайнствения човек Антихрист, който ще влезе във възстановения еврейски храм и ще се провъзгласи за Бог, (5) последна война срещу еврейската нация, която ще започне с битката в Армагедон от Близкия изток.
На някои може да им се стори богохулно, но целта на тази книга е да провери отново верността на тези популярни учения в светлината на Писанието.
Преди да продължим позволете ми да се представя. Аз съм евреин и обичам еврейския народ. Вярвам също, че Исус Христос е моят Месия. „Христос умря за нашите грехове“ от любов към човешката раса (1 Коринтяни 15:3). Той възкръсна от мъртвите и се възнесе на небето. Един ден Той ще се върне на земята, както е обещал, и всичко, което е предсказано в Библията, ще се сбъдне. Битка в Армагедон ще има. Да, ще има „край на света“ (Матей 24:14).
Достигнах до твърде страшно заключение. Убеден съм, че има действително гигантски грешки сред днешните пророчески учения за края на света, които не са в хармония с думите на Исус Христос или с истинското значение на книгата Откровение. Учителят ни предупреждава: „Пазете се да не ви заблуди някой“ (Матей 24:4). Аз съм приел това предупреждение съвсем сериозно.

Пророчеството за Y2K не се сбъдна.
В навечерието на новото хилядолетие в Ерусалим нямаше никакви терористични акции.
Предстои ви да откриете убедителни новозаветни доказателства, че много християнски предсказания за Израел също няма да се сбъднат.
Целта на тази книга е да разобличи тези фалшиви пророчества преди да е станало твърде късно.
Моля ви да я четете с молитвен дух.
Нейната вест може да спаси живота ви.

1 Kenneth L. Woodward, The Way the World Ends, Newsweek, 1 Nov. 1999, р. 73.

„И събраха ги на мястото, което по еврейски се нарича Армагедон.
И седмият ангел изля чашата си във въздуха; и из храма излезе силен глас от престола, и каза: Сбъдна се.
И произлязоха светкавици и гласове и гърмове и стана силен трус, небивал откак съществуват човеците на земята, такъв трус, толкова силен.
И великият град се раздели на три части, и градовете на народите паднаха; и Бог си спомни за великия Вавилон, да му даде чашата с виното от яростния Си гняв.
И всеки остров побягна и планините не се намериха“
(Откровение 16:16-20)