Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Религиозно гостоприемство – 114 – Вести към младите – Елена Вайт (Елън Уайт)

Религиозно гостоприемство – 114 – Вести към младите – Елена Вайт (Елън Уайт)

Бихме били много по-щастливи и много по-полезни, ако домашният ни живот и социално общуване бъдеха управлявани от Христовата кротост и простота. Вместо да се трудим за показ, да възбудим възхищението или завистта на гостите, трябва да се стремим да ощастливяваме всички около нас с нашето добро настроение, съчувствие и любов. Нека гостите ни виждат, че се стремим да се съобразяваме с Христовата воля. Нека виждат в нас, даже и обстановката ни да е скромна, дух на задоволство и благодарност. Самата атмосфера на истинския християнски дом е атмосфера на мир и спокойствие. Такъв пример не може да не остави последици…
В старанието си да създадем удобство на гостите си и да ги направим по-щастливи нека не занемаряваме задълженията си към Бога. Часът на молитва не трябва да бъде пренебрегван поради каквото и да било съображение. Не говорете и не се забавлявайте толкова, че да се уморите твърде много и да не можете да се наслаждавате на времето за посвещение. В противен случай бихте представили на Бога куца жертва. Трябва да представяме молбите си и да издигаме гласовете си в радостно, благодарствено хваление рано вечер, когато можем да се помолим не набързо и активното участие на ума се.
Нека всички гостуващи ни християни да виждат, че часът за молитва е най-скъпоценният, най-светият и най-щастливият час на деня. Тези моменти на посвещение влияят пречистващо и възвисяват участващите в тях. Донасят мир и приятна почивка на душата (“Ривю енд Хералд”, 29 ноември 1887 г.).