Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Роби на апетита – 37 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Роби на апетита – 37 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

245. Има група хора, които твърдят, че вярват в истината, не употребяват тютюн, енфие, чай или кафе и все пак са виновни, че задоволяват апетита си по странен начин. Копнеят за богато подправени меса с мазни сосове и апетитът им така се изопачава, че не могат да го задоволят дори с месо, ако не е приготвено по най-вредния начин. Стомахът се бунтува, храносмилателните органи се претоварват, но въпреки това продължават да работят усилено, за да се отърват от тежкия товар. Справил се със задачата си, стомахът е вече изтощен, което причинява слабост. Мнозина се мамят, като мислят, че това усещане се предизвиква от необходимостта от храна и без да дадат на стомаха време за почивка, поемат още храна, която премахва умората за известно време. Колкото повече се задоволява апетитът, толкова повече ще бъдат позивите за ново задоволяване. Обикновено слабостта се поражда от яденето на месо и от честото и прекомерно хранене…
Тъй като модата е такава, а и нездравият апетит го изисква, стомахът бива тъпкан с тежки торти, пироги, пудинги и всички видове вредни храни. Масата трябва да бъде отрупана с голямо разнообразие от ястия, защото иначе извратеният апетит не може да бъде задоволен. Обикновено сутрин робите на апетита имат лош дъх и обложен език. Нямат добро здраве и се чудят защо страдат от болки, главоболие и различни болести. Мнозина ядат три пъти на ден и после още веднъж непосредствено преди лягане. За кратък период храносмилателните органи се износват, защото не им остава време за почивка. Тези хора започват да страдат от диспепсия и се чудят как ги е постигнало това. Начинът на живеене е предизвикал неизбежните последствия. Никога не трябва да се поглъща храна, преди стомахът да е имал време да си почине от смилането на предишното ядене. Ако човек въобще яде трети път, яденето трябва да е леко и поне няколко часа преди лягане.
Мнозина така са се отдали на невъздържанието, че при никакви обстоятелства не искат да се откажат от чревоугодническите навици. Предпочитат по-скоро да пожертват здравето си и да умрат преждевременно, отколкото да обуздаят невъздържания си апетит. Много хора са невежи по отношение на връзката между яденето и пиенето и здравето. Ако бяха просветени, щяха да имат моралната сила да се отрекат от апетита и да ядат по-ограничено, и то само здравословна храна. С начина си на живеене биха си спестили много страдания.
Възпитавайте апетита

Хората, свикнали да ядат в голямо количество месо, сосове със силни подправки и различни видове мазни торти и консерви, не могат веднага да изпитат удоволствие от простата, здравословна и питателна храна. Вкусът им е така опорочен, че нямат апетит за здравословната диета, състояща се от плодове, обикновен хляб и зеленчуци. Не могат да очакват още отначало да им хареса храна, толкова различна от тази, която са си позволявали да ядат. Ако не успеят още отначало да изпитат удоволствие от простата храна, трябва да постят, докато успеят. По-полезен ще им бъде пост, отколкото лекарствата, защото увреденият стомах ще намери покоя, от който така дълго се е нуждаел, и истинският глад ще може да бъде задоволен с проста храна. Ще измине известно време, докато вкусът се възстанови от претърпените злоупотреби и възвърне своята естественост. Постоянството във въздържателния начин на ядене и пиене скоро ще го върне към простата, здравословна храна и към способността тя да се приема с по-голямо задоволство, отколкото епикуреецът приема богатите деликатеси.
Така стомахът няма да бъде възбуден и претоварен от месото, а ще бъде в добро здравословно състояние и ще може да изпълнява работата си без усилие. Реформата не бива да се бави. Необходимо е да се правят усилия, за да се запазят останалите жизнените сили, като се премахне бремето от стомаха. Той може никога да не се възстанови напълно, но подходяща диета ще го предпази от по-нататъшно изтощаване. Мнозина ще се възстановят до известна степен, освен ако не са отишли прекалено далеч в пътя на самоубийственото чревоугодие.
Хората, които допускат да се превръщат в роби на ненаситния апетит, често стигат още по-далеч и се опорочават, задоволявайки низките си страсти, възбудени от невъздържаността в яденето и пиенето. Отпускат юздите на покваряващите страсти дотогава, докато накрая здравето и интелектът бъдат силно увредени. Способността да се разсъждава бива унищожена до голяма степен от лошите навици.
ДД, т. 4, с. 129-131, 1864г.

Ефектът от себеугаждането върху физиката, ума и морала

246. Много студенти демонстрират удивително невежество и не знаят, че храненето силно влияе на здравето. Някои от тях никога не са правили решителни усилия да контролират апетита или да спазват добри правила в храненето. Те ядат прекалено много, а други ядат между две хранения всеки път, когато се яви някакво изкушение. Ако онези, които твърдят, че са християни, искат да разрешат един толкова труден за тях въпрос – защо умовете им са така невъзприемчиви и защо стремежът към духовните неща е така слаб – ще намерят отговора не другаде, а на трапезите си. Ето една причина, макар че е възможно да има и други.
Мнозина се отдалечават от Бога чрез прекомерното задоволяване на апетита. Този, Който вижда падането на врабчето и знае броя на космите на главите ни, отбелязва греховете на хората, които задоволят извратения си апетит и отслабват физическите си сили, замъгляват разума и притъпяват чувството си за морал.
ХВБХ, с. 83, 1890 г.