Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Свинска мас и мазнина – 87 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Свинска мас и мазнина – 87 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

593. Някои не смятат, че готвенето е задължение и затова не се опитват да го вършат добре. Може да се готви просто, здравословно и лесно, без да се употребява мас, масло или месо. Умението трябва да се съчетае със семплия начин на приготовление. За да постигнат това, жените трябва да четат, а после търпеливо да прилагат на практика. [Маста се отхвърля от принципни съображения – т. 317]
1 С, с. 681, 1868 г.

594. Най-здравословната диета са плодовете, зърнените храни и зеленчуците, приготвени просто, без подправки или каквато и да е животинска мазнина, но с мляко или сметана.
[ХВБХ, с. 47]; ЗС, с. 115, 1890 г.

595. Храната трябва да се приготвя просто, но със старание и така, че да привлича апетита. Не слагайте животинска мазнина в нея. Тя замърсява всички видове храна, която приготвяте.
2 С, с. 63, 1868 г.

596. Много майки сервират на масата храни “капан” за семействата им. Млади и стари ядат в големи количества месо, масло, сирене, тлъсти пасти, подправки. Те разстройват стомаха, възбуждат нервната система и отслабват интелекта. Кръвотворните органи не могат да ги превърнат в качествена кръв. Животинската мазнина в храната я прави трудна за смилане.
[ХВБХ, с. 46, 46]; ЗС, с. 114, 1890 г.

597. Не мислим, че пържените картофи са здравословни, тъй като за приготвянето им се използва повече или по-малко животинска мазнина или масло. Добре изпечените или сварени картофи и поднесени със сметана и малко сол са изключително полезни. Приготвените с малко сметана и сол и отново препечени, но не и пържени ирландски и сладки картофи, са чудесни.
Писмо 322, 1905 г.

598. Нека всички, които сядат на вашата трапеза, видят добре приготвена, здравословна, вкусна храна. Брат Б…, бъди много внимателен с яденето и пиенето, за да не продължаваш да боледуваш. Яж редовно, и то само храна без каквато и да е животинска мазнина.
Писмо 297, 1904 г.

599. Простата храна без подправки, месо и животинска мазнина ще бъде благословение за вас и ще спести на съпругата ти много страдания, мъка и отчаяние.
2 С, с. 45, 1868 г.

600. Зърнените храни и плодовете, приготвени без животинска мазнина и в колкото се може по-естествено състояние, трябва да бъдат диетата на всички, които твърдят, че се приготвят за грабване в небето.
2 С, с. 352, 1869 г.

[В дома на семейство Вайт не се използва мас – Приложение I:4; храната за лагерни събрания трябва да е лека и без животинска мазнина – т. 124; семейство Вайт не използва мазни смеси – Приложение I:21]