Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Свинското е отречено изцяло – 101 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Свинското е отречено изцяло – 101 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

693. Бог ви е дал светлина и познание. Твърдото ви убеждение е, че те идват директно от Него и ви наставляват да ограничавате апетита си. Знаете, че употребата на свинско месо е против ясната Му заповед, дадена не защото е искал да покаже Своята власт, а защото е вредно за всички, които го ядат. Консумирането му прави кръвта нечиста, така че скрофулоза и други болести увреждат организма и цялото тяло страда. Най-вече отслабват и се замъгляват фините, чувствителни нерви на мозъка и така святите неща не могат да бъдат разбирани, а се принизяват до равнището на прозаичното.
2 С, с. 96, 1868 г.

694. Тъканите на свинята гъмжат от паразити. Бог е казал: Свинята “е нечиста за вас; от месото на тия да не ядете и до мършата им да не се допирате”. Тази заповед бе дадена, защото свинското месо е негодно за храна. Свинете се хранят с отпадъци и това е било единственото им предназначение. Никога, при никакви обстоятелства не е било разрешавано месото им да се яде от човешките същества.
СВЛ, с. 313, 314, 1905г.

695. Свинското месо, въпреки че е една от най-широко разпространените храни, е също и една от най-вредните храни. Бог не забрани на евреите да го ядат просто за да им покаже Своята власт, а защото не е добра храна за човека. Това месо изпълва организма със скрофула, а особено в по-топлите климатични зони предизвиква проказа и различни други болести. Влиянието му върху организма в този климат е далеч по-вредно, отколкото в студения климат, но Бог никога не е разрешавал свинското да се яде при каквито и да е обстоятелства. Езичниците използвали свинското за храна, а сега и американците го използват в големи количества като важна съставка от диетата. Свинското месо не би било приятно за естествения вкус. То става апетитно чрез силни подправки, които още повече влошават положението. В много по-голяма степен от останалите меса прави кръвта лоша. Хората, които често ядат свинско, не може да не са болни. Изразходващите значителна енергия на открито усещат много по-слабо лошия ефект от свинското, отколкото онези, чийто живот е между четири стени, водят заседнал начин на живот и трудът им е умствен.
Но от яденето на месо се уврежда не само физическото здраве. Умът се влияе и най-фините усещания се притъпяват от употребата на тази отвратителна храна. Не е възможно да е здраво месото на живо създание, чиято естествена среда е мръсотията и се храни с всякакви противни неща. Месото на свинята се състои от това, което тя яде. Ако човешки същества го консумират, кръвта и плътта им ще се замърсят от предаваната чрез свинята нечистота.
Когато се яде, свинското месо причинява скрофулоза, проказа и канцерови флуиди. То продължава да причинява големи страдания на човечеството. [Oтношението на Даниил към яденето на свинско – т. 34.]
КЖ, гл. 1, с. 58, 1865г.