Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Сирене – 93 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Сирене – 93 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

С тази дума се обозначават всички видове сирена, получени в резултат на ферментация – бележка на съставителите]
Неподходящо за храна

632. В стомаха никога не бива да влиза сирене.
2 С, с. 68, 1868 г.

633. Млякото е по-малко вредно, когато се яде със студен хляб, отколкото, когато се използва за готвене. Но по правило е по-добре напълно да се откажем от него. Сиренето е още по-неприемливо; то е съвсем неподходящо за храна.
СВЛ, с. 302, 1905 г.

634. Много майки слагат маси, които са капан за техните семейства. И млади, и стари спокойно си вземат от месото, маслото, сиренето*, тлъстите пасти и храните с подправки. Всички те разстройват стомаха, възбуждат нервите и отслабват интелекта. Кръвотворните органи не могат да ги превърнат в качествена кръв. Сготвената с животинска мазнина храна става трудна за смилане. Сиренето има вреден ефект.
[ХВБХ, с. 46, 47]; ЗС, с. 114, 1890 г.

635. На децата се позволява да ядат месо, подправки, масло, сирене, свинско, тлъсти пасти. Позволява им се също да ядат вредна храна между две хранения. Тези нарушения вършат делото си – разстройват стомаха, възбуждат нервната система към една неестествена функция и отслабват интелекта. Родителите не осъзнават, че сеят семето, чийто плод са болест и смърт.
3С, с. 136, 1873 г.

636. Когато започнахме лагерното събрание в град Нора, щата Илинойс, почувствах, че съм длъжна да направя няколко забележки във връзка с начина на хранене. Разказах неприятните преживявания на някои от Марион и им казах, че според мене те се дължат на направените за събранието ненужни приготовления на храни, а също и на яденето на тези излишни храни. Някои си носеха и се хранеха със сирене. Макар и прясно, то е прекалено силно за стомаха и не бива да се яде.
РХ, 19 юли 1870 г.

637. На едно лагерно събрание бе решено да не се продава сирене на намиращите се в района на лагера хора. Но когато доктор Келог пристигна, откри за свое удивление, че голямо количество сирене е било купено, за да се продава в магазина. Той и някои други възразиха, но отговарящите за магазина казаха, че е купено със съгласието на брат … и че не могат да си позволят да загубят платените вече пари. Като чу това, доктор Келог попита за цената на сиренето и изкупи цялото количество. Той добре бе вникнал във въпроса и знаеше, че макар и смятани за здравословни, някои храни са изключително вредни. [Продаване на сирене по време на лагерни събрания – т. 529]
Писмо 40, 1893 г.

638. Навикът на госпожа Вайт
638. Що се отнася до сиренето, сигурна съм, че от много години не сме го купували или сервирали на масата си. Не мислим да правим сиренето част от нашата диета, а още по-малко пък да го купуваме. [Е. Вайт не използва сирене – Приложение I:21]
Писмо 1, 1875 г.

* Има се предвид чист, неферментирал гроздов сок – бел. ред.
* В англоезичните страни под думата сирене се разбира не само обикновеното бяло сирене, но и това, което ние наричаме кашкавал, както и всички останали видове сирена, получени в резултат на ферментация бел.прев.