Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Спазвай това и живей – Семинар върху пророчествата – Лекция 20 – Сега това е ясно – Ясно представяне на пророческите истини – Лио Скривън

Едно от най-прекрасните неща у Бога е това, че Той се интересува от теб! Независимо дали си богат или беден, черен или бял, образован или необразован, Бог те познава и се интересува от теб лично! Той показа тази Своя любов и грижа на Голгота. Исус каза: “И тъй, ако вие – които сте зли – знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, Който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него!” (Мат. 7:11)
Докато Бог има неизразимото желание да ни види спасени от този свят, едновременно с това Той се интересува и от живота ни тук – на земята. Желае и тук да имаме добър и изобилен живот! Йоан 10:10 – “Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби. Аз дойдох, за да имат живот; и да го имат изобилно.” Дяволът иска да ви ограби, убие и унищожи. А Бог иска да имате изобилен живот! Удивително е, че толкова много хора избират начина на живот, предложен от дявола! Бог е заинтересован не само от вашето спасение, но и от физическото ви здраве. 3Йоан 2 – “Възлюбений, молитствувам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти.” Точно колкото е важно духовното ви здраве, толкова е важно и физическото. Бог е обещал на Своя народ, че ако Му се покорява и следва Неговите пътища, Той ще му подари благословението на здравето и живота. Изх. 15:26 – “Ако прилежно слушаш гласа на Господа своя Бог и вършиш онова, което Му е угодно; и слушаш заповедите Му; и пазиш всичките Му повеления, то не ще ти нанеса ни една от болестите, които нанесох върху египтяните. Защото Аз съм Господ, Който те изцелявам.”
Очевидно е, че изпълнението на това обещание е свързано с подчинението на определени закони. Каквото посееш – това ще пожънеш! Ако един вярващ и един невярващ човек тръгнат с колите си на червено, Господ няма да отмени закона за движението на телата, за да предпази вярващия от катастрофа, а да остави невярващия да се блъсне! Всички ние трябва да пожънем онова, което сме посяли! Няма полза да се сърдите на Бога, че новата ви кола е била смачкана, ако сте минали на червено! Само че, днес има много хора, които не желаят да следват Божиите принципи на здравето, а когато се разболеят и изнемощеят, обвиняват Бога. Те казват: “О, защо Бог разрешава да умра от рак на белите дробове?” А са пушили като комини в продължение на 30 години! Бог не е виновен! Бог е честен. Той казва: “Ако се покоряваш, ще успяваш и ще бъдеш в добро здраве. Ако не се покоряваш, ще се разболяваш и ще умреш.” Нека илюстрираме това по следния начин:
Когато във фирмата “Даймлер” произведат един нов Мерцедес, те го подлагат на стотици тестове. Когато излязат всички резултати, ги публикуват в една малка книжка, озаглавена “Ръководство за експлоатация”. В нея се казва какво масло и какъв вид гориво да наливате в колата, както и всичката необходима ви информация, за да можете да поддържате вашия Мерцедес в перфектна форма.
Да кажем, че сте си купили един прекрасен Мерцедес 300 SD, турбодизел. Един ден, както си карате, решавате да налеете бензин вместо дизелово гориво – все пак е с по-високо октаново число, по-мощно е… Напълвате го догоре и потегляте. След малко внезапно забелязвате, че сякаш колата ви се е “разболяла” – започва да се тресе, температурата й се покачва, започва да забавя скоростта и не след дълго главата на двигателя й гръмва. Закъсвате на магистралата. Скоро една “линейка за автомобили” откарва вашия Мерцедес в “болницата за автомобили”, за да го “оперират”. След като е висял “между живота и смъртта” няколко дни, ви го връщат поправен, но вече не така мощен и с огромна сметка за ремонта. Монтьорът ви информира: “Ръководството за експлоатация ви съветва да наливате дизелово гориво, а не бензин. Прочетете си го!” И така, вече сте научили един много скъпо струващ ви урок.
Знаете ли, приятели, днес се случва същото. Бог е написал едно “Ръководство за експлоатация”. Той е създал човешкото тяло и Той знае кое е най-доброто за него. Само че “ръководството” за неговата експлоатация (Библията) е било пренебрегвано и в резултат на това болниците са пълни. Днес хората са по-болни от всякога. Сега вече знаете защо.
Щастлив съм да ви кажа, че не във всички църкви е така. В средата на ХІХ век, когато Библията започва да се отпечатва в големи количества, много християни осъзнават великата Библейска изстина за здравето. В тройната ангелска вест, която обикаля света (Откр. 14:7), е казано: “Въздайте слава на Бога”. Как можем да отдадем слава на Бога – мислели те. Един от отговорите, които открили бил в спазването на Божиите заповеди, но те търсили повече и открили още един начин. 1Кор. 10:31 – “И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите – всичко вършете за Божията слава.” Прославете Бога, като ядете и пиете правилно. В 1Кор. 6:19,20 се казва защо – “Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? Защото сте били с цена купени. Затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии.” Бог желае да обитава във вас, но Той не може да направи това в едно осквернено тяло. Това тяло не е наше – то е Божие и трябва да се използва за Негова прослава. Бог е изключително категоричен по този въпрос. 1Кор. 3:16,17 – “Не знаете ли, че сте храм на Бога и, че Божият Дух живее във вас? Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали. Защото Божият храм е свят – който храм сте вие.” Бог казва, че ако умишлено разрушаваме тялото си, Бог ще развали нас!
И преди да навлезем в същността на тази тема, Бог желае да обърне вниманието ни върху две неща: първо – да не ядем и да не пием за Божия слава – това може да стане причина за нашето погубление; и второ – ако правим това, можем да бъдем изпълнени със Святия Дух, който буквално ще обитава в нас!

Една от християнските църкви, която открила в Библията принципите на здравето, е била Адвентната църква. След като нейните членове започнали да ги спазват още в началото, днес ние сме свидетели на резултатите от това. Адвентистите са едни от най-здравите хора! Обърнете внимание на следните цитати от някои американски списания и бюлетини –
“Сатърдей ивнинг поуст” –
“Адвентистите от седмия ден са най-здравата общност от хора
Адвентистите изненадаха света с някои доста впечатляващи медицински статистики: Мъжете адвентисти живеят средно с 6,2 години повече от останалите мъже. А жените – средно с 3,1 години повече.
Както показват изследванията, мъжете над 55г., които ядат месо шест пъти седмично, са два пъти по-застрашени да умрат от инфаркт, отколкото адвентистите-вегетарианци сред мъжете.
Адвентистите не само са по-малко застрашени от инфаркт, но и при тях има 50% по-малко случаи на рак отколкото при останалите хора. При тях случаите на рак на белите дробове са само 21% от общия брой при останалите хора, а на рак на дебелото черво – 60%.
Медицинската просвета, както и цялостното обучение са силно подкрепяни от адвентистите. Между техните членове има средно три пъти повече хора завършили висше образование, отколкото при останалите.”
Ето ви още един цитат от радиопрограма, коментираща изследване, направено от Обществената Здравна Служба на САЩ в Калифорния:
“Съдейки от записките, Адвентистите от седмия ден живеят средно с 5 до 6 години повече от останалите калифорнийци. 75% по-малко адвентисти умират от всички видове рак; 68% по-малко – от респираторни заболявания; 88% по-малко – от туберкулоза и 85% по-малко от белодробен емфизем. … Вероятно като резултат от пълното въздържание от алкохол, адвентистите правят с около 2/3 по-малко автомобилни катастрофи.”
Това е наистина чудесно! Статистиките доказват, че Божият път е най-добрият път. Така че, нека отидем по-нататък и видим какво препоръчва Божията Книга да слагаме или да не слагаме в телата си, така че да се радваме на здраве и на живот свободен от болести.
Един ден на д-р Ричард Уолдън от Калифорния му омръзнало всеки ден да чува от своите пациенти: “Докторе, дай ми някакво друго хапче за болките и болестите ми!”, докато същевременно упорито продължавали с вредните си навици. Затова лекарят решил да напечата една кратка брошура, озаглавена “Как да умреш по-млад” и да я постави в чакалнята на кабинета си.
Първото указание в брошурата на д-р Уолдън било: “Ако искаш да умреш млад, пуши здраво!” Какво ще кажете за пушенето? Хората се оправдават: “В Библията не е казано – Не пуши!” Това е вярно. Освен това, Библията не казва и: “Не си инжектирай хероин!” или “Не смъркай кокаин!” Само че, ние трябва да разберем принципа. Бог е казал: “Ако някой разруши храма на тялото, Аз ще разруша него.”
Не е нужно да сте много образовани и интелигентни, за да знаете, че пушенето е един от най-разрушаващите ума и тялото навици в този свят. Обикновено, на всяка кутия цигари има предупреждние за това. В тютюна има 18 активни отрови, най-известната от които, е никотинът. Половин капка чист никотин, капната върху гърба на заек, го убива. Всяка цигара съдържа капка и половина никотин. Ако тялото не го усвояваше бавно, човек би умрял от една цигара. Но рано или късно, и това се случва. От 1933г. насам броят на починалите от рак на белите дробове в САЩ се е учетворил – в същото съотношение с нарастването на консумацията на цигари. Тъжно, но факт – 700 000 души годишно умират от свързаните с пушенето болести, като 100 000 от тях ще умрат от рак на белите дробове. Бог не желае да пушим! Как да се отървете от този навик? Следвайте 5-минутния план на Бога за победа!

БОЖИЯТ 5-МИНУТЕН ПЛАН ЗА ПОБЕДА НАД ПУШЕНЕТО

1. Трябва да пожелаете да разрешите на Бога да ви даде победа и съзнателно да изберете да се откажете. След това се облегнете на следните три обещания:
2. 1Кор. 15:57 – “Благодарение Богу, Който ни дава победата чрез нашия Господ Исус Христос.” Бог ви е дал победата. Вземете я – тя е факт. Няма нужда да се притеснявате за нея или да се борите да се откажете – Бог вече ви е дал победата.
3. Римл. 6:11 – “Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса.” Считайте се за мъртви към пушенето. Вярвайте, че сте мъртви за това и тъй като Бог го е казал, значи то е факт. Ако някой е мъртъв, той не може да пуши. Що се отнася до пушенето, вие вече сте мъртви.
4. Римл. 13:14 – “Но облечете се в Господа Исуса Христа и не промишлявайте за страстите на плътта.” Вашият дял е да не промишлявате за плътта. Не си скътвайте нито една цигара, изхвърлете всичко! Тогава Бог може да извърши чудото!
Спомнете си Петър. (Мат. 14:22-29) Исус му каза: “Дойди при Мене по водата.” По човешки това е невъзможно! Но Петър повярва в това, което му каза Бог и тогава Исус направи чудото – Петър наистина ходи по водата!
Отказването на цигарите е нещо по човешки невъзможно за много хора, затова остави Исус да направи чудо, вярвай и то ще стане.

ПРАКТИЧЕСКА ПОМОЩ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ПОБЕДАТА

• Оставете и кафето – кофеинът и никотинът са свързани отрови.
• Пийте много течности (особено плодови сокове).
• Поемайте много свеж въздух като се разхождате и дишате дълбоко.
• Вземайте вана сутрин и вечер през първите четири дни.
• Дъвчете дъвка или смучете някакви бонбони – това дава възможност на устата да прави нещо.

Второто указание, което д-р Уолдън написал в своята брошура, било: “Пий алкохол, дори и умерено.” Стряскащо е да осъзнаем колко е разпространено това зло в света и дори в християнските църкви днес! Преди сто години повечего християнски църкви изобщо не разрешаваха на своите членове да пият алкохол. А днес християните пият наравно с невярващите и алкохолът се е превърнал в наркотик №1 за целия свят. Алкохолизмът струва на американците 43 милиарда долара годишно само в загубена работа, медицински разходи и автомобилни катастрофи. 95 000 смъртни случая годишно в САЩ са непосредствен резултат от употребата на алкохол, 800 000 пътни катастрофи с 25 000 смъртни случая също са в следствие на шофиране в пияно състояние. Сега, кажете ми, може ли човек да пие за слава на Бога? Категорично не! Дори и само човешкият разум ни подсказва, че християнинът не може да има нищо общо с алкохола. Нека проследим няколко причини за това:
• Алкохолът влияе на самоконтрола и намалява задръжките.
• Алкохолът е смъртоносна отрова, която поразява и разрушава имунната система, ендокринната система, кръвообращението, храносмилателната система, централната нервна система, половата система – особено при жените.
• Парите, похарчени за алкохол са стопороцентово пропиляни.
• Алкохолът е водещата причина за повече от половината убийства ва Америка, една трета от самоубийствата, 50% от всички изнасилвания, 72% от случаите на физическо насилие, 70% от всички грабежи и половината от всички случаи на злоупотреба с деца.
• Алкохолът е лош пример за децата и подрастващите.
• Алкохолът е наркотик, който води до пристрастяване.
• Алкохолът пречи на духовното ви общуване с Бога.
Удивен съм да чуя как някои хора твърдя, че Исус е пиел алкохол. Това е поредната лъжа, изобретена от дявола, за да затвърди хората в техния грях. Нека прочетем какво казва Библията: Пр. 20:1 – “Виното е присмивател и спиртното питие – крамолник; и който се увлича по тях е неблагоразумен.” Това което трябва да споменем тук е, че в Библията думата “вино” има няколко значения. Има два вида “вино”. Ново вино – пресен гроздов сок и ферментирало вино – алкохол. И двете обикновено са наричани “вино” в Библията. Тук виждаме, че “спиртното питие” или алкохолът са осъдени. За ферментиралото вино четем отново в Пр. 23:29-32 – “Кому горко? Кому скръб? Кому каране? Кому оплакване? Кому удари без причина? Кому подпухнали очи? – На ония, които се бавят около виното, които отиват да вкусят подправено вино. Не гледай виното, че е червено, че показва цвета си в чашата, че се поглъща гладко. Защото после то хапе като змия и жили като ехидна.” Бог осъжда употребата на такова вино. Фактически, Господ казва, че щом чистият гроздов сок ферментира, не бива дори да го поглеждаме, нито да го пием. Като пастор мога да потвърдя единствено онова, което казва Библията. Домовете, които съм посещавал – в които има беди и страдания – са най-често домове, в които често се консумира алкохол. Най-тъжното нещо на света е да видиш мъж или жена, създадени по Божий образ, които вървят и си приказват сами като луди под влиянието на алкохола. Дяволът има една едничка цел – да ви унищожи – вас, вашето здраве, вашия дом и вашата вечна участ. Не му давайте тази възможност – ето затова Бог казва даже да не поглеждате към алкохола. Ис. 5:20-22 – “Горко на ония, които наричат злото добро, а доброто – зло; които турят тъмнина за виделина, а виделина – за тъмнина; които турят горчиво за сладко, а сладко – за горчиво! Горко на ония, които са мъдри в своите очи и които са разумни пред себе си! Горко на ония, които са юнаци да пият вино и силни – да подправят спиртно питие!” Бог изрича Своето “Горко!” над онези, които пият вино и спиртни напитки. Стих 24 отива дори още по-нататък и казва, че тези, които го правят, ще горят в ада! – “Затова – както огнен пламък пояжда плявата и както сламата се губи в пламъка, така и техният корен ще стане като гнилота и цветът им ще възлезе като прах. Защото отхвърлиха поуката на Господа на Силите и презряха думата на Святия Израилев.” Съвсем ясно, нали? Време е да се изправим и да последваме онова, което е казал Бог! Омръзнал ми е светът с неговата разпуснатост и проповедниците, които я защитават! Има толкова много чревоугодни, безгръбначни хора по амвоните, които не смеят да застанат срещу правещите непрекъснати компромиси със света църкви и да кажат: “Това е грях!”
Нека, сега, да запитаме: “Кое вино е одобрено от Бога?” За кое вино се казва в Библията, че е добро? Нека отново цитираме пророк Исая и ще видим. Ис. 65:8 – “Така казва Господ: Както думат, когато има мъст в грозда – не го повреждай, защото има благословия в него – така ще направя и Аз са слугите Си, за да не ги изтребя всички.” “Мъст” или “ново вино”, което се съдържа в грозда. Чистият гроздов сок – в него наистина има благословение! Спомняте ли си кои бяха едни от последните думи на Исус? Мат. 26:29 – “Но казвам ви, че отсега няма вече да пия от тоя плод на лозата до оня ден, когато ще го пия с вас нов в царството на Отца Си.” Ще го пия с вас нов. Само така има смисъл. Можете ли да си представите да отидете в небето и там да откриете, че до реката на живота има дестилатор и ангелите се занимават с произвидството на бира, вино и водка?! Няма начин! В небето ще влезе само онова, което е чисто. Хората днес прекрасно знаят, че дори и само едно питие води до увреждане на мозъчните клетки, разрушава черния дроб и води към пиянство. Трима от всеки десет души, които започват като “леки пиячи”, завършват като алкохолици. В 1Петр. 1:13 Петър ни предупреждава да бъдем “въздържни” – “Затова препашете се през чреслата на вашите помисли. Бъдете въздържни и имайте пълна надежда за благодатта, която ще ви се даде, когато се яви Исус Христос.” И в 1Петр. 5:8 той повтаря това. Вижте, едно питие няма да ви напие, но дори и само с едно питие, вие вече не сте “въздържни”. Нека изберем да се въздържаме от алкохола напълно и така телата ни ще могат да бъдат чисти, святи и неосквернени.
Докато все още сме на тази тема, нека споменем още едно разрушително вещество, което едва напоследък попадна на вниманието на обществото – кофеинът. Всяка година американците консумират 30 милиона килограма кофеин под формата на кафе, чай и кола. Употребата на кофеин е причина за много от съвременните болести. С кофеина са свързани редица вродени дефекти, болести на млечната жлеза и високото кръвно налягане. Той причинява много сърдечни заболявания, рак на пикочния мехур и панкреаса и около 20% загуба на паметта при онези, които го употребяват редовно.

Остава да обърнем внимание на още един обект и това е нашият хладилник! Какво да кажем за хранта, която ядем? При сътворението Бог даде на човека най-добрата диета. Бит. 1:29 – “И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод – те ще ви бъдат за храна.” Бог даде една проста диета от плодове, зърнени храни, ядки, а по-късно – и зеленчуци. След потопа човекът започна да яде месо. Само че, обърнете внимание на следните удивителни факти – първите осем поколения преди потопа, живяли по оригиналната диета на Бога, живяха дълго. Адам живя 930 години, Сит живя 912 години, Енос – 905, Кенан – 910, Маалалеил – 895, Яред – 962, а Матусал – 969.
Сега погледнете поколенията след потопа – след като започнаха да ядат месо. Сим живя само 600 години, Фалек – 239 и само осем поколения след него Нахор живя 148 години. Толкова бърза деградация! Оригиналнят път на Бога е най-добрият път. Много хора днес са вегетарианци и статистиките доказват, че си струва. Американската асоциация по сърдечни заболявания, институтите, занимаващи се с проблемите на рака и огромното мнозинство от експертите по хранене насърчават към практикуването на диета богата на плодове, зърнени храни и зеленчуци без месо или със съвсем малко месо. Удивително е, че едва в края на ХХ век човечеството научи онова, което Бог го е учил винаги!
Нека, обаче, бъдем честни и кажем, че Библията не забранява яденето на месо. Има месо, което Бог създаде добро за храна и което трябва да бъде приемано с благодарност. Само че, с всичките тези болести по животните днес, мнозина откриват, че оригиналната диета на Бога е най-добрата. Онези, които решат да станат вегетарианци, трябва да осъществят промяната в диетата си постепенно.
Въпреки това, Бог има закони, които казват месото на кои животни не бива да се яде. Най-общо казано, те се оформят в една група.-“Боклукчиите” на земята или онези сухоземни и морски животни, които са нещо като живи “кошчета за боклук”. Да се върнем на Бит. 7:1,2 – “Тогава Господ рече на Ной: Влез ти и целият ти дом в ковчега, защото в това поколение тебе видях праведен пред Мене. Вземи си по седем от всички чисти животни – мъжки и женските им, а от нечистите животни – по две – мъжки и женските им.” Както Бог предвидя, след разрушението на земята вследствие на потопа, в началото нямаше да има растителност; затова Той подсигури на Ной месо за храна. Но, забележете, имаше чисти и нечисти животни. Забележете, също, че това беше така много преди Мойсеевия закон и появата на евреите. Може би, ще кажете: “Как можем да разпознаем чистите от нечистите животни?” Левит 11:2-8 ни казва това – “Говорете на израилтяните, казвайки: Ето животните, които можете да ядете измужду всичките животни, които са по земята:
Измежду животните – всяко, що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя – него да ядете. Обаче от ония, които преживят или от ония, които имат раздвоени копита, да не ядете следните: камилата, защото преживя, но няма раздвоени копита – тя е нечиста за вас; питомния заек, защото преживя, но няма раздвоени копита – той е нечист за вас; дивия заек, защото преживя, но няма раздвоени копита – той е нечист за вас и свинята, защото има раздвоени копита и е с разцепени копита, но не преживя – тя е нечиста за вас. От тяхното месо да не ядете и до мършата им да не се допирате – те са нечисти за вас.” Животните трябва да имат раздвоени копита и да преживят, за да са чисти. Това включва: едър рогат добитък, елен, овца, коза и т.н. Но не включва свинята! Вижте, свинята наистина е “боклукчия”, храни се с отпадъци. Дори днешният медицински свят потвърждава, че свинското месо не е подходящо за храна.
Забележете какво са установили медицинските изследвания за свинското месо. Този цитат е взет от статия в сп. “Рийдърс дайджест”, озаглавена “Безопасно ли е нашето свинско месо?” – “Една единствена порция заразено свинско месо – дори една еднствена хапка могат да убият човек или да го осакатят, или увредят до живот. За тази уникална болест – трихинелозата – няма лечение. Никакви лекарства не могат да я спрат, червеите могат да преминат през мускулната тъкан по цялото тяло на човека. След това – в зависимост от интензитета на инфекцията – могат да се случат едно от двете неща: или настъпва смърт, или природата прави успешен опит да изгради “ограда” или киста около всеки от безбройните паразити, които остават в латентно състояние, но живи в продължение на години… Не обвинявайте своя лекар. Най-доброто, което той може да направи, е да съхрани естествените съпротивителни сили на пациента и да се опита да облекчи болезнените симптоми, когтосе появят. А какви са тези симптоми – по-добре лаикът да не се интересува. В някаква степен трихинелозата може да прилича на която и да е друга болест. Лекарите са обърквали трихинелозата с около 50 други заболявания като се започне от коремен тиф и се свърши с остра форма на алкохолизъм. Болката, която ви мъчи в крака или ръката, може да бъде артрит или ревматизъм, но може да е и трихинелоза; болката в гърба може да е от жлъчката, но може да е и трихинелоза.”
Аутопсиите показват, че една шеста от американците носят живи трихинелозни паразити в своите мускули. Министерството на здравеопазването на САЩ докладват за 24 случая на трихинелоза, 22 от които са резултат от консумацията на свинско. Според една статия в Илиной Хелт Месинджър, в един от всеки пет продукта от свинско месо на пазара, съдържа живи трихинелозни паразити. Значи – библейското правило е: ако животното е с раздвоени копита и преживя, месото му е добро за храна. Ако не, тогава е мерзост. Разбира се, когато купувате свинско, ви казват да го сготвите добре. Всъщност, това означава, вмето живи паразити, да ядете умрели! Уф! Всичко, което свинята яде – всички мръсотии по земята – влиза в тялото ви като храна “втора употреба”. Бог наистина знае какво говори.
Какво да кажем сега за рибата и морските храни? Стиховете в Библията продължават: Левит 11:9-12 – “Измежду всичките, които са във водите, да ядете следните: всички във водите, които имат перки и люспи – в моретата и в реките – тях да ядете. А измежду всичко, което се движи във водите и измежду всяко одушевено животно, което е във водите – всички в моретата и в реките – които нямат перки и люспи, те са отвратителни за вас. Непременно да бъдат отвратителни за вас – от месото им да не ядете и от мършата им да се отвращавате. Всичко във водите, което няма перки и люспи, да бъде отвратително за вас.” Водните животни трябва да имат перки и люспи. Това представлява едно изключително разнообразие от риби като: пъстърва, костур, сьомга и т.н. Ами сомът? Той има перки, но няма люспи. Значи е нечист.
Това правило елиминира една голяма част от морските храни, смятани за деликатес – раци, миди, стриди, скариди, омари и змиорки. Обърнете внимание на следната статия от сп. Привеншън Мегъзин, която потвърждава това, което Бог е казал: “Защо ракообразните са толкова опасни? Защото са с пъти по-замърсени от водите, които обитават. За съжаление, те избират да живеят и се размножават в районите на речни устия и по крайбрежията. Тези устия са практически местата, където се изливат каналните нечистотии и всякакви видове водоразтворими замърсители… но замърсените места, където живеят, е само едната страна на нещата. Фактът, че двучерупковите ракообразни (миди, стриди и др.) сами по себе си представляват пречиствателни филтри, допълва картината. Например стридите – поради начина, по който добиват и усвояват храната си – концентрират в себе си вирусите на полиомиелита на ниво 20 до 60 пъти по-високо от това на заобикалящата ги морска вода. Никое друго животно, което е включено в менюто на любимия ви ресторант, няма да ви бъде сервирано заедно с неговите изпражнения. Само че, това е точно така при морската храна. Морските животни се готвят цели – включително заедно с чревния им тракт.” Виждате, че Бог е създал тези нечисти ракообразни, за да служат за пречистване на океаните. Както при всички нечисти животни, кръвта им пренася всички заболявания до месото им, което (ако се яде), ги пренася, от своя страна, в телата ни. Колко благодарни трябва да бъдем, че Бог ни е открил тези неща в Библията!
Какво да кажем сега за птиците? Отново, по-голямата част от тях са “чистачи”, за които Бог казва, че са нечисти. В Левит 11:13-19 са изброени повечето от тях. Повечето от птиците, които ядем днес, са чисти – пуйката, пилето, пъдпъдъкът и т.н. Единствено грабливите птици са нечисти.
Сега, може би, си мислите: “Наистина ли Бог твърди сериозно, че тялото ми е Негов храм?” Ще откриете, че Бог наистина е много сериозен в Своя план за вас. В книгата Откровение четем, че в небето няма да влее нищо осквернено. Исая пояснява, че никой, който осквернява тялото си с нечисти неща, няма да влезе в небето. Ис. 66:15-17 – “Защото, ето – Господ ще дойде с огън и колесниците Му ще бъдат като вихрушка, за да излее гнева Си с ярост и изобличението Си с огнени пламъци. Защото с огън и с ножа Си ще се съди Господ с всяка твар и убитите от Господа ще бъдат много. Ония, които се освещават и очистват, за да отиват в градините след една ашера в средата, като ядат свинско месо и гнусотии, и мишки, те всички ще загинат – казва Господ.” Ясно, нали?
В заключение, нека прочетем 1Йоан 3:2,3 – “Възлюбени, сега сме Божии чада и още не е станало явно какво ще бъдем. Но, знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни Нему, защото ще Го видим както е. И всеки, който има тая надежда в Него, очиства себе си, както Той е чист.” Виждате, че Евангелието е сила за очистване и подготовка за небето. Всичко, което днес Бог иска от нас, е да се откажем от някои неща, които само ще ни разболеят и унищожат. Той иска ние да сме здрави, щастливи и свободни от болести. Затова, в Римл. 12:1,2 Той ни кани да Му предоставим нашите тела като жива жертва – “И тъй, моля ви, братя – поради Божиите милости – да представите телата си в жертва жива, свята, благоугодна на Бога – като ваше духовно служение. И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля – това, което е добро, благугодно Нему и съвършено.”

ОБЯСНЕНИЕ НА НЯКОИ ВЪПРОСИ, КОИТО ОБИКНОВЕНО СЕ ЗАДАВАТ

Видението на Петър
Много хора цитират част от видението на Петър, записано в Деяния на апостолите, 10 глава в опита си да докажат, че на новозаветните християни е разрешено да ядат нечиста храна. Това е един класически пример на изваждане на текст от неговия контекст така, че той да внушава неща, които писателят изобщо не е имал предвид. Нека прочетем видението:
Деян. 10:9-17 – “А на следния ден, когато те пътуваха и наближаваха до града, около шестия час, Петър се качи на къщния покрив да се помоли. И като огладня, поиска да яде. Но, докато приготвяха, той дойде в изстъпление и видя небето отворено, и някакъв съд – като голяма плащеница – да слиза, спускан чрез четирите ъгъла към земята. В него имаше всякакви земни четвероноги и животни, и небесни птици. И дойде глас към него: Стани, Петре, заколи и яж!
А Петър рече: Никак, Господи, защото никога не съм ял нищо мръсно и нечисто.
И пак дойде към него втори път глас: Което Бог е очистил, ти за мръсно го не считай.
И това стана три пъти, след което съдът се вдигна веднага на небето. А докато Петър беше в недоумение какво значеше видението, което беше видял, ето – изпратените от Корнилия човеци, като бяха разпитали за Симоновата къща, застанаха пред портата.”
Повечето тълкуватели четат видението дотук, спират и си съчиняват собствено тълкуване. Но, това е само една човешка интерпретация. Колко по-добре е да оставим Библията сама да се разтълкува.
Най-напред, забележете, че това е видение, а не реално събитие. Петър не изяде буквално тези нечисти животни. Поскоро ги видя ВЪВ ВИДЕНИЕ. Второ, според стих 17, Петър НЕ разбра видението. НЕ разбра какво означава. Това, което ЗНАЕШЕ и, което НЕ Е СМИСЪЛЪТ на видението беше, че не може да се ядат нечисти животни. В онези дни на ранната църква повечето от обърналите се към християнството, бяха юдеи. В началото на никого не му е минавало и през ум, че евангелието трябва да се занесе и на хората от другите нации. Юдеите считаха всеки неюдеин за церемониално нечист. Те смятаха, че тези хора нямат право да получат благата вест. Първите християни все още робуваха на тези идеи.
Само че, Божието желание беше християнската църква да не е ограничена. Той не искаше те да мислят, че спасение има само за юдеите, че всички останали са нечисти и не могат да получат Евангелието и спасението. Затова Бог реши да даде на Петър това видение, за да научи народа си на големия урок, че НИКОЙ ЧОВЕК – БИЛО ЮДЕИН ИЛИ ЕЗИЧНИК не може да семята за нечист. Вижте как в стих 28 Петър разбира значението на видението – “И рече им: Вие знаете колко незаконно е за юдеин да има сношение или да дружи с иноплеменник. Бог, обаче, ми показа, че не бива да наричам никого мръсен или нечист.”
Ето, това е обяснението на видението. Те не биваше да наричат НИТО ЕДИН ЧОВЕК МРЪСЕН ИЛИ НЕЧИСТ. Когато даде видението на Петър, Бог изобщо нямаше предвид храната. Имаше предвид юдейския обичай да наричат всички неюдеи “нечисти”.
Това е библейското тълкуване на видението. Всяко друго тълкуване противоречи на ясното Писание. Опитите да се отнесе този текст към учението за нечистите храни, е голяма злоупотреба със Словото и е неубедително доказателство в защита на употребата на нечисто месо днес.

1ТИМ. 4:1-5
“А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата и ще слушат измамителни духове и бесовски учения чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла – които запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината. Защото всяко нещо, създадено от Бога е добро и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение, понеже се освещава чрез Божието Слово и молитва.”
Много хора, в опита си да оправдаят употребата на нечисти храни, цитират този текст само до стих 4 и след това правят заключението, че може да се яде всичко, стига да благодарим на Бога за него. Означава ли това, че можем да ядем мишки, котки, плъхове или прилепи? Такова заключение е неизбежно, ако приемем това тълкуване. Само че, обърнете внимание на последния, 5 стих. Казва ни се, че животните могат да бъдат приемани за храна с благодарност – именно онези, които Словото освещава и казва, че са добри за храна. Освещава ли Словото употребата на нечисти храни като свинско и ракообразни? Категорично не! Ето защо, този текст не може да бъде използван като оправдание за яденето на нечисти животни.
Нещо повече – вместо да се взема като проста подкрепа за яденето на свинско месо – текстът ни дава три условия, на които храните трябва да отговарят:
1. Да са създадени от Бога, “за да се употребяват с благодарение”. – стих 3.
2. Ние трябва “да вярваме и разбираме истината”. – стих 3
3. Трябва да се “освещава чрез Божието Слово и молитва”. – стих 5
Нечистите храни не отговарят на нито едно от тези условия. И отново, нека оставим Библията сама да тълкува себе си, вместо да се опитваме да четем някакви лични тълкувания на библейските текстове.

МАРКО 7:15-20

“Няма нищо извън човека, което – като влиза в него – може да го оскверни; но тия, неща, които излизат от него, те оскверняват човека. Ако има някой уши да слуша, нека слуша.
И като остави народа, и влезе в къщи, учениците Му Го попитаха за притчата. И каза им: Нима сте и вие тъй неразсъдливи? Не разбирате ли, че нищо, което влиза в човека отвън, не може да го оскверни? Защото не влиза в сърцето му, а в корема и излиза в захода.
Като каза това, Той направи всички ястия чисти. Каза още: Което излиза от човека, то осквернява човека.”
За да разберем правилно този текст, трябва внимателно да изследваме контекста на целия пасаж. Марко 7:1,2 посочват, че между фарисеите и някои от Исусовите ученици възникна препирня, тъй като учениците не преминаваха през всичи ритуални измивания на ръцете преди хранене. Юдеите по времето на Христос бяха добавили към Божиите заповеди забележително количество допълнителни правила, вкл. и всякакви видове ритуални измивания, които трябваше да бъдат изпълнявани преди хранене. Исусовите ученици не спазваха тези церемонии. Следователно – според юдейските закони – онова, което ядяха беше нечисто.
Моля ви, отбележете, че изобщо не ставаше дума за чистите и нечистите животни, описани в Левит 11 глава, а само за церемориалното измиване на ръцете, което очистваше церемониално и храната. Бог никога не беше го нареждал на народа Си, това си беше юдейска традиция. Марко 7:3-5 продължава с обяснение на нападките на юдейските водачи срещу учениците на Исус. Стихове 6-13 съдържат ужасното изобличение на Исус към фарисеите за това, че бяха отхвърлили Божия закон, а бяха толкова педантичини в спазването на собствените си традиции. Стих 8 специално отбелязва, че традициите, за които говори Исус, са церемониалните измивания. Исус категорично заяви, че ако хората се покланят на Бога чрез тези традиции, вместо чрез спазването на Неговия закон, то те му се покланят напразно.
И накрая, в стихове 15-20, Исус разглежда специално въпроса за храната и нейната нечистота, ако не е преминала през ритуално измиване. В стих 19 Той заявява, че е очистил всички ястия. Думата, преведена с “ястия” е гръцката дума “бромата”, което означава “храна”. Тя не се отнася само за месните ястия, а за всякаква храна. И не забравяйте контекста. Обвинението беше, че учениците ядат без да спазват всички церемониални измивания, предписани от юдеите. И затова, според юдейското мислене, онова, което ядяха, беше нечисто. И тук Исус категорично заяви, че дали ще се мине през тези сложни и претенциозни церемонии или не – това по никакъв начин не се отразява на храната. Това не прави храната нечиста тъй като тя просто попада в храносмилателната система и след това се изхвърля. Както казва Исус в стих 15, хората не могат да бъдат осквернени или направени нечисти само, защото не са минали през няколко ритуални измивания.
Исус обясняваше, че церемониалните измивания нямат нищо общо с храната – било тя чиста или нечиста. Този текст не може да бъде свързан по абсолютно никакъв начин с чистите и нечистите животни от Левит 11 глава. Въпросът се отнася просто до това дали Исус препоръчва или не на Своите последователи да спазват ритуалните измивания на юдеите преди хранене. Той само отговаря на обвинението, че учениците Му са церемониално нечисти, защото не са ги спазвали. Затова твърдеше, че ритуалните измивания по никакъв начин не се отразяват на това дали човек е чист или нечист или дали храната е чиста или нечиста.
Контекстът изобщо не се отнася за биологична нечистота, а за евентуално причинената от неспазването на ритуалните измивания нечистота. Вижте 15 стих. Храната, която учениците ядяха (стихове 2 и 5) дори не се споменава, а само начинът, по който я ядяха! С други думи, Исус противопоставя спазването на Божиите заповеди и човешките традиции. Да отнесем този текст към чистите и нечистите животни от Левит 11 глава, означава да пренебрегнем тотално значението на оригиналните гръцки думи и на контекста.