Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

СПЕШНИ СЪВЕТИ ЗА САМОТНИ РОДИТЕЛИ – ПАРИТЕ НИКОГА НЕ СТИГАТ – Част 3 – Джанет Джонсън

Ако не сте забелязали досега, за повечето самотни родители парите са застрашен от изчезване, ако не и вече изчезнал вид! В началото след развода стандартът на живот на бившата съпруга като попечител над децата спада със 73 %, докато този на бившия съпруг непопечител се покачва с 42 %. Шейсет процента от разведените мъже не финансират децата си, а 49 % не са виждали децата си през последната година. Ако сега сте 25-годишна жена, има 30 % вероятност да се превърнете в разорена самотна майка. Според проучване на американската комисия за човешките права, цели 54 % от семействата с един родител са живели под границата на бедността през 1983 г., сравнено с 18 % за всички семейства с деца. Когато глава на семейството е жена, числото е 47,2 %, а когато това е мъж 19,7 %. Жените оглавяват почти 90 % от семействата с един родител. Броят на бащите, отглеждащи децата си сами, се е увеличил двойно от 1970 г. Те пък имат отделни проблеми. Дори да получават прилична заплата, установяват, че почти всички пари отиват за отглеждането на детето, за медицинска застраховка, храна, дрехи и други несъществени неща. Към това се добавя и фактът, че в повечето случаи от липсващата майка не се изисква да плаща издръжка.
1. Съставете си бюджет и се придържайте към него! Парите си приличат с времето по това, че и по отношение на тях използваме всичко, с което разполагаме. Ако не се погрижим да планираме разходите си, всичките ни пари ще се стопят. Бюджетът не увеличава онова, което внасяте вкъщи, но има значение за това, колко неща ще можете да си позволите с тези пари. На следващата страница е представена проста бюджетна таблица, от която може да ви хрумнат някои идеи за по-ефективно оползотворяване на средствата ви.
2. Включете децата си в балансирането на бюджета. Не очаквайте от тях да заместят липсващия ви партьнор, но им дайте нещо повече от право на глас. Нака бъдат членове на вашия борд и главни съветници във вземането на решения. Важно е да осъзнават, че са отговорни за съдбата на пренастроеното семейство. От това сътрудничество ще се родят не само някои чудесни предложения и идеи, но то ще обогати децата с практически опит в управлявнето на парите. Така те разбират смисъла на разходите спрямо доходите. По този начин и пазаруването на щанда за закуски няма да е толкова потискащо. Вече ще знаят, че ако вместо някой скъп снакс купят обикновен зрънчо, ще могат да спестят пари за фитнес.

БЮДЖЕТ
Седмица

РАЗХОДИ:
Десятък/Дарби Наем
Разходи за колата

Телефон Ток Вода
Потребности на децата

Хранителни стоки

Бензин Домакинство
Дрехи/Тоалетни артикули

Медицински Джобни Спестявания

ОБЩО ПРИХОД
Заплата
Издръжка на децата

ОБЩО

3. Дайте възможност на децата да изкарат свои собствени пари. Вярно е, че рядко се намира работа за деца под 16 г. и затова се налага да проявите изобретателност. Отплатата си заслужава усилията. Трябва от самото начало да разберете, че да обучавате детето си да работи не е много по-различно от това, да го научите да чете, да кара велосипед или да прави сладки вашето участие в този процес е изключително голямо. Когато големият ми син бе на 11 години, толкова се ентусиазира от един бизнес с хартия, че включи в работата си и другите двама. Той отдели част от дейностите по сгъване и опаковане за брат си и сестра си срещу малка (те я нарекоха скъперническа) сума, но дори така работеха по няколко часа, докато свършат цялата работа. През летните месеци не беше чак толкова лошо, но не беше никак забавно, когато нагазвахме в снега до колене. Той научаваше важния урок да бъде отговорен и да си гледа работата и в хубави, и в лоши моменти, а аз се опитвах да не мисля за топлия огън, за неизпълнените поръчки или за внезапни пневмонии, докато минавах зад него с още материали.
4. Как да свършите домакинската работа срещу почти нищожни разходи?! Едно от проклятията на самотните родители е да свършат всички домакински задачи, които сякаш се размножават като зайци. След много опити и грешки, с децата измислихме начин как да изкарват джобните си пари, като им се дава възможност за избор на работата, която да свършат. По този начин ми отпадна званието кончето на къщата. В началото на всяка седмица сядахме със списък от всички задачи, които трябваше да се свършат из къщата, и ги оценявахме по точкова система. (Бяхме се договорили,че една точка отговаря на един цент.) Точковата система ми даваше възможност да следя за качеството на извършената работа. Ако работата беше свършена небрежно, детето не получаваше цялата сума. Обратно, за повишено старание и обръщане на внимание на детайлите се получаваше премия. Всяко дете избираше коя работа иска да върши през седмицата и получаваше таблица, в която да отбелязва дейността си. В края на седмицата сумирахме точките и уреждахме сметките. На следващата страница е представена примерна таблица:

ТОЧКИ
Ден 1 Ден 2 Ден 3 Ден 4 Ден 5 Ден 6

ЛИЧНИ ДЕЙНОСТИ: Измиване на зъбите Почистване на стаята Оправяне на леглото
Измиване на ръцете/лицето

ПОЧИСТВАНЕ НА: Гаража Терасата Стълбите Двора БЪРСАНЕ НА ПРАХ ОТ: Спалните Всекидневната Трапезарията КУХНЯ: Слагане на масата Почистване на масаИзмиване на чиниите ГРИЖИ ЗА БЛИЗКИТЕ:
Хранене на кучето/котката

Почистване на обувките
Приготвяне на вечерята
Гледане на малката сестра

ОБЩО: