Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Стомахът се нуждае от почивка – 40 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Стомахът се нуждае от почивка – 40 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

267. Със стомаха трябва да се отнасяме внимателно. Той не бива да работи без прекъсване. Дай мир, спокойствие и почивка на органа, с който така се злоупотребява. След като е свършил работата си, не го тъпчи с храна, преди да си му дал възможност да си почине и тялото да даде достатъчно количество стомашен сок, необходим за следващото хранене. Поне пет часа трябва да изминат между две хранения. Помни, че две хранения на ден са по-добри от три. Опитай и ще разбереш.
Писмо 73а, 1896 г.

На закуска се хранете изобилно

268. В обществото има обичай и ред да се закусва съвсем леко. Това обаче не е най-доброто отношение към стомаха. Сутрин той има много по-голяма възможност да се справи с храната, отколкото при второто или третото хранене. Погрешен е навикът да се яде малко на закуска и много на вечеря. Направи така, че закуската ти да бъде най-изобилното хранене за деня.
Писмо 3, 1884

Късна вечеря

269. Късната вечеря е особено вредна за хората със заседнал начин на живот. Създаденото смущение при тях е често началото на болест, завършваща със смърт.
В много случаи се чувства слабост, която поражда глад за още храна, тъй като храносмилателните органи са били прекалено много натоварени през деня. След като се освободят от нея, те се нуждаят от почивка. Между две хранения трябва да минат поне пет или шест часа. Повечето от хората, които опитат, ще открият, че две яденета на ден са по-добри от три.
СВЛ, с. 304, 1905 г.

270. Мнозина имат гибелния навик да се хранят непосредствено преди лягане. Може да са яли три пъти, но тъй като чувстват слабост сякаш са гладни, ядат за четвърти път. Удовлетворявайки я, тази лоша привичка се превръща в навик и те започват да мислят, че не могат да заспят, без да се нахранят преди лягане. В много случаи тази слабост се дължи на претовареността на храносмилателните органи през деня, стремили се да се освободят от натъпканото в стомаха огромно количество нездравословна храна. Претоварените храносмилателни органи се изморяват и се нуждаят от период на пълно отпочиване, за да възстановят изтощените си сили. Никога не трябва да се яде втори път, преди стомахът да е имал време да се отмори от смилането на храната от последното ядене. Ако въобще се яде трети път, яденето трябва да е леко, няколко часа преди лягане.
При мнозина обаче умореният стомах се оплаква напразно. В него се натъпква още храна, която отново задвижва храносмилателните органи и те започват да вършат обичайната си работа в часовете за спане. Такива хора обикновено имат неприятни сънища и сутринта се събуждат отпаднали. Чувстват се отпуснати и без апетит. Цялото тяло изпитва липса на енергия. Храносмилателните органи се изтощават за кратко време, защото нямат време за почивка. Тези хора започват да страдат от диспепсия и се чудят коя е причината. Неизбежните последствия са дошли. Ако този навик се поддържа дълго време, здравето ще се увреди сериозно. Кръвта се замърсява, кожата пожълтява и често се появяват обриви. Обикновено ще чуете такива хора да се оплакват от постоянни болки и неразположеност в областта на стомаха. Докато работят, стомахът се изморява така, че чувстват нужда да починат. Смущават се от това състояние, защото са очевидно здрави, ако не са болките.
Причина за чувството на празнота в стомаха и лечението му

Тези, които преминават от три на две хранения на ден, ще бъдат отначало повече или по-малко обезпокоени от слабост, особено във времето, когато според навика си са се хранили за трети път. Но ако са постоянни известно време, тази слабост ще изчезне.
Когато легнем за отмора, стомахът би трябвало вече да си е свършил работата, за да може да почива и той, както почиват другите части на тялото. Храносмилателните органи не бива да работят в часовете за сън. След като завърши работата си, претовареният стомах се изтощава и това причинява умора. Мнозина се заблуждават по този въпрос и мислят, че усещанията са предизвикани от липсата на храна. Без да дадат на стомаха време за почивка, те поглъщат още храна, която премахва умората за известно време. Колкото повече се задоволява апетитът, толкова повече ще бъдат исканията му. Обикновено слабостта е резултат от яденето на месо и от честото и обилно ядене. Стомахът се изморява от непрестанната работа да се освободи от храна, която никак не е здравословна. Тъй като нямат време за почивка, храносмилателните органи отслабват и оттук идва чувството за празнота и желанието за често ядене. Изходът за тези хора е да ядат по-рядко – два пъти или най-много три пъти на ден и не по толкова много, а да се задоволяват с проста храна. Стомахът трябва да има редовни интервали за труд и почивка, затова нередовното хранете между две яденета е изключително опасно нарушаване на здравните закони. Стомахът ще се възстанови постепенно чрез редовни навици и подходяща храна.
КЖ, гл. 1, с. 55-57, 1865 г.

271. Стомахът може да бъде привикнат да иска храна по осем пъти на ден и да се чувства зле, ако не я получи. Това обаче не е аргумент в полза на честото хранене. [Събуждане с нечист дъх и обложен език – т. 245]
РХ, 8 май 1883 г.