Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Съчетаване на храните – 24 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Съчетаване на храните – 24 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

176. Познанието за правилното съчетаване на храните е от голяма полза и трябва да се приема като мъдрост от Бога.
Писмо 213, 1902 г.

177. Не сервирайте прекалено много ястия на едно хранене. Две или три са достатъчни. На следващото хранене можете да направите промяна. Домакинята трябва да използва цялата си изобретателност, за да разнообразява блюдата, които приготвя за трапезата. Стомахът не бива да бъде принуждаван да приема непрекъснато едно и също ястия.
РХ, 29 юли 1884 г.

178. Не бива да има много блюда на едно хранене. Те обаче не трябва да съдържат един и същи вид ястия, без разнообразие. Храната трябва да бъде приготвена просто и все пак да бъде приятна, за да възбужда апетита.
2 С, с. 63, 1868 г.

179. Много по-добре е на едно ядене да се ядат само два-три вида различни храни, отколкото стомахът да се натоварва с голямо разнообразие.
Писмо 73а, 1896 г.

180. Хората се разболяват като резултат от заболяване на апетита… Толкова много храни влизат в стомаха, че се получава ферментация. Тя причинява остри заболявания и често настъпва смърт.
Ръкопис 86, 1897 г.

181. Многото на брой ястия, приети на едно ядене, причиняват неприятни усещания и унищожават полезността на всеки продукт, който сам по себе си би бил полезен. Този навик причинява продължителни страдания и често смърт.
Писмо 54, 1896 г.

182. Ако работата ти е заседнала, всеки ден прави упражнения. На всяко хранене яж само два или три вида прости храни и не повече от необходимото за задоволяване на глада. [Други съвети към хората на заседналия труд – т. 225]
Писмо 73а, 1896 г.

183. От неподходящото комбиниране на храни се получават смущения; започва ферментация, кръвта се замърсява, а умът се помрачава.
Навикът да се преяжда или да се ядат много видове ястия на едно хранене често причинява диспепсия. Това уврежда сериозно деликатните храносмилателни органи. Стомахът напразно протестира и умолява мозъка да разсъди над причината и следствието. Голямото количество погълната храна или неправилното й комбиниране увреждат. Напразно лошите усещания се опитват да предупредят. Следват страдания. Болестта измества здравето.
7 С, с. 257, 1902 г.

Стомахът се бунтува

184. Друга причина за не доброто здраве и неспособността за труд е лошото храносмилане. Мозъкът не може да функционира добре, когато се злоупотребява с храносмилателните органи. Мнозина ядат бързо и много по вид храни, причиняващи бунт в стомаха и по този начин затрудняващи мозъка.
ЕР, с. 174, 1892 г.

185. Не е добре да се ядат по много храни на едно ядене. Когато в стомаха се натъпчат наведнъж плодове и хляб заедно с множество други храни, може ли да се получи друго освен смущение?
Ръкопис 3, 1897 г.

186. Мнозина ядат прекалено бързо. Други ядат храни, които не се съчетават добре. Ако хората никога не забравят колко много вредят на душата, когато увреждат стомаха и колко много обезславят Христос, когато злоупотребяват със стомаха, биха били по-решителни и въздържани и биха давали на стомаха възможност да се възстановява. Когато се храним, ние вършим медицинска дейност, като ядем и пием за Божия слава.
Ръкопис 93, 1901 г.