Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Употребата на лечебни средства – 17 – По стъпките на Великия Лекар – Елена Вайт (Елън Уайт)

“Ние сме Божии сътрудници”
Болестта никога не идва без причина. Неспазването на здравните закони проправя пътя є и я довежда. Мнозина страдат вследствие прегрешенията на родителите си. Макар децата да не са отговорни за извършеното от най-близките им, все пак те трябва да различават кое е престъпване на здравните закони и кое не е. Трябва да избягват лошите навици на своите родители и да се опитват чрез природосъобразен и праведен живот да подобрят състоянието си.
Но по-голямата част от хората страдат вследствие собствения си погрешен начин на живот и действие. Те не обръщат внимание на здравните принципи при хранене, пиене, обличане, работа. Нарушаването на природните закони е сигурна причина за лоши последици. А когато ги нападне болест, приписват страданията си не на истинската причина, а роптаят срещу Бога заради сполетялото ги нещастие. Но Бог не е отговорен за страданията, последица от неспазването на природните закони.
Бог ни е надарил с определено количество жизнена сила. Дал ни е и органи, които са в състояние да изпълняват различните жизнени функции и е наредил да действат хармонично заедно. Ако пазим грижливо жизнената си енергия и поддържаме в ред деликатния механизъм на тялото, ще бъдем здрави. Изразходваме ли я обаче преждевременно, нервната система черпи от натрупаните резерви. А когато един орган се повреди, страдат всички. Организмът търпи известно време големите злоупотреби без видимо съпротивление; но после се насилва и прави решителни усилия да отстрани последиците от пораженията, които е претърпял. Усилията му да се справи с положението често се изразяват във висока температура и различни други болестни прояви.
Рационални лечебни средства
Когато със здравето се е злоупотребявало толкова много, че е налице изразена болест, заболелият често може да направи за себе си много повече, отколкото който и да е друг. Първото нещо е да се определи истинският характер на заболяването и чак след това да се действа разумно за отстраняването на причината. Когато хармоничната дейност на организма е нарушена поради претоварването му с работа, преяждане или други неправилни действия, нека не се правят опити да се премахнат затрудненията чрез допълнително натоварване с отровни лекарства.
Лечение чрез диета
Болестта често е последица от неправилно хранене и тогава преди всичко организмът трябва да бъде освободен от ненужния товар, който му е бил наложен. При много заболявания за пациента няма по-добро средство от това да пропусне едно-две хранения, за да могат претоварените храносмилателни органи да си починат. На хора, занимаващи се с умствен труд, често една неколкодневна плодова диета е донасяла голямо облекчение. Ако за кратко време болният се въздържи от хранене и след това приема умерено прости храни, често настъпва подобрение благодарение на естествените усилия на организма за възстановяване. Умерена диета в продължение на месец-два ще убеди много страдащи, че пътят на самоконтрола е път към здравето.
Почивката като целебно средство
Някои хора сами си причиняват заболявания чрез претоварване с работа. В такива случаи за възстановяване на здравето е необходима почивка, освобождаване от всякакви грижи и умерена диета. При преумора и изнервяне вследствие непрекъсната работа в затворени помещения най-добре би помогнало излизането сред природата, където човек би могъл да се почувства свободен от всекидневните грижи. Разходките из горите и ливадите, прекрасните цветя и птичите песни ще съдействат за оздравяването много повече, отколкото каквито и да било лекарства.
Употребата на вода
Както при цветущо здраве, така и при болест чистата вода е едно от най-големите благословения на Небето. Правилната є употреба укрепва организма. Водата е напитката, която Бог е предвидил за утоляване на жаждата на животните и на човека. Пийте вода, това подпомага функциите на организма и го подкрепя в усилията му да се справи с болестта.
Външната употреба на водата е едно от най-лесните и ефикасни средства за регулиране на кръвообращението. Студената или хладката баня е превъзходно средство за тонизиране. Топлите бани разтварят порите и съдействат за изхвърлянето на нечистотиите. Топлите и неутралните бани успокояват нервите и регулират кръвообращението.
Много хора никога не са опитвали благотворното въздействие на правилната употреба на водата и се боят от нея. Водолечението не се цени така, както би трябвало. Умелото му приложение изисква усилия, от които мнозина бягат. Никой обаче не бива да мисли, че незнанието или небрежността в това отношение го извиняват. Има различни начини, по които водата може да се прилага за облекчаване на болките и за ограничаване на заболяването. Всички трябва да са запознати с приложението на обикновените домашни лечения. Особено майките трябва да знаят как да се грижат за здравето на членовете на семейството си.
Ползата от физическата активност
Физическата активност е закон и необходимост за организма. Всеки орган на тялото има своята определена функция, от която зависи развитието и силата му. Нормалната дейност на всички органи дава сила и енергия, докато склонността към бездействие причинява упадък и смърт. Обвържете здравата си ръка в бинтове само за няколко седмици и когато я освободите, ще видите, че е станала много по-слаба от другата, с която през същото време сте си служили нормално. Примерът се отнася и за бездействието на всички останали мускули.
Обездвижването е причина за много болести. Упражненията подпомагат и регулират кръвообращението, но при недостатъчно движение кръвта не циркулира правилно и промените в нея, толкова необходими за живота и здравето, не настъпват. Кожата също става неактивна. Нечистотиите не се отделят, както при засилено чрез енергична дейност или гимнастика кръвообращение. Тогава кожата се поддържа в здраво състояние и дробовете се прочистват и изпълват изобилно с пресен въздух. Бездейното състояние на организма увеличава двойно товара на отделителните органи и предизвиква болестното състояние.
Даже инвалидите не бива да допускат заседнал живот. Ако някой сериозно се е претоварил в известно отношение, пълната почивка за определено време понякога може да предотврати сериозно заболяване. Но ако човек е от дълго време инвалид, би трябвало много рядко да преустановява физическата си активност.
Изморените вследствие на усилен умствен труд трябва да си починат от изтощителната мисловна дейност, но не бива да смятат, че е опасно изобщо да използват умствените си възможности.
Мнозина са склонни да смятат състоянието си за много по-лошо, отколкото то е в действителност. Подобни мисли се отразяват неблагоприятно на процеса на оздравяването и не бива да се насърчават.
Проповедници, учители, ученици и други работници на умствения труд често боледуват вследствие силна умствена преумора, която не е била отстранявана чрез физическа активност. Такива хора имат нужда от по-активен живот. Строго въздържание, съчетано с подходящи движения и упражнения, ще запази умствените и телесните им сили и ще ги направи по-издръжливи.
При физическо претоварване човек не бива да продължава да посвещава времето си само на физическата работа. За да се получат най-добри резултати, тя трябва да бъде системна и приятна. Препоръчва се движение на открито, така че отслабналите органи да укрепват чрез него. Физическият труд трябва да се върши с удоволствие и никога да не се изражда в мъчителен.
Когато вниманието и времето на болните не са ангажирани, мислите им се съсредоточават върху тях самите. Те стават мрачни и раздразнителни и започват да смятат, че са по-зле, отколкото са в действителност.
В подобни случаи едно правилно подбрано физическо натоварване би се оказало успешно целебно средство. Понякога то е крайно необходимо за възстановяването на здравето им. Трудът на ръцете калява волята ­ нещо, от което те особено се нуждаят. Когато волята отслабва, въображението се развихря и става трудно да се противостои на болестта.
Бездействието е най-голямото проклятие за повечето инвалиди. Занимания с лека полезна работа оказват благотворно влияние и върху тялото, и върху ума. Те укрепват мускулите, нормализират кръвообращението и създават самочувствие. С течение на времето силите ще се увеличават и съответно ­ и работоспособността.
Движението помага на страдащите от стомашни заболявания, като стимулира храносмилателните органи. Сериозните умствени занимания или усилени физически движения непосредствено след ядене пречат на храносмилането; докато една кратка разходка след ядене с изправени глава и рамене е много полезна.
Въпреки всичко казано и писано относно ползата от движението, все още много хора пренебрегват физическата активност. Някои напълняват значително, защото организмът им е претоварен и блокира; други заслабват видимо, тъй като жизнените им сили се изчерпват от изобилната храна, с която трябва да се преборват. Черният дроб се пренатоварва от усилията да освободи кръвта от нечистотиите и в резултат заболява.
Водещите заседнал начин на живот трябва, когато времето позволява, да излизат и да се движат на чист въздух ­ лете и зиме. Ходенето пеша е за предпочитане пред язденето или карането на колело, тъй като при него вземат участие повече мускули. Дробовете започват да функционират по-активно, защото е невъзможно да се върви бодро, без да се вдишва дълбоко.
Такова движение е много по-здравословно от каквото и да е лекарство. Често лекарите съветват своите пациенти да предприемат презокеански пътувания, да правят минерални бани или да променят климата, докато в повечето случаи чрез умерено хранене и приятни упражнения там, където са, те биха възстановили здравето си и биха спестили време и пари.