Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Физиология на храносмилането – 19 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Физиология на храносмилането – 19 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Награда от спазването на природните закони

153. Правилното отношение към стомаха ще бъде възнаградено с бистрота на мислите и сила на ума. Храносмилателните ви органи не бива да бъдат постоянно натоварвани и да свидетелстват против вас. Винаги трябва да показваме, че ценим дадената ни от Бога интелигентност, като се храним, учим и работим разумно. Наше свято задължение е да пазим тялото си в такова състояние, че да имаме сладък и чист дъх. Трябва да зачитаме дадената от Бога мъдрост по въпроса за здравната реформа, като с думи и дела пръскаме ясната светлина по този въпрос и на други.
Писмо 274, 1908 г.

Влиянието на преяждането върху физиката

154. Как влияе преяждането на стомаха? Той се изтощава, храносмилателните органи отслабват и в резултат на това идва болестта с всичките съпътстващи я последици. Ако човекът е бил болен отпреди, той увеличава затрудненията си и намалява живителната сила с всеки изминал ден от живота си. Всичките му жизнени сили се включват за смилане на храната, която е допуснал да влезе в стомаха.
2 С, с. 364, 1870 г.

155. Често пъти невъздържанието се усеща внезапно във вид на главоболие, лошо храносмилане и колики. Стомахът не може да се справи с влязлата в него тежест и в резултат се поражда чувството за потиснатост. Главата се върти, стомахът се бунтува. Тези резултати не винаги идват след преяждането. В някои случаи стомахът се парализира. Няма болка, а храносмилателните органи губят жизнената си сила. Постепенно основите на човешкото здраве се подкопават и животът става изключително неприятен.
Писмо 73а, 1896 г.

156. Съветвам те да се храниш по-въздържано. Като разумен християнски страж пази пътя към стомаха си. Не позволявай в устата ти да влезе нещо против здравето и живота. Бог те държи отговорен за дадената ти светлина за здравната реформа. Застоялата кръв в главата трябва да се отдръпне. В крайниците има големи кръвоносни съдове, чиято цел е да разпределят животодаващия поток към всички части на тялото. Огънят, който запалваш в стомаха си, превръща мозъка ти в огнена пещ. Яж по-умерено, и то проста храна, на която не са необходими силни подправки. Животинските ти страсти трябва да гладуват, а не да бъдат глезени и подхранвани. Нахлуването на кръв в мозъка засилва животинските инстинкти и отслабва духовните сили…
Нуждаеш се не толкова от земна, колкото от духовна храна, от хляба на живота. Колкото по-проста е храната ти, толкова е по-добре за теб.
Писмо 142, 1900 г.