Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Храната на лагерните събрания – 16 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Храната на лагерните събрания – 16 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

124. На лагерните събрания не трябва да се взема друга храна освен най-здравословната, приготвена просто и без подправки* и животинска мазнина.
Убедена съм, че никой няма да се разболее, стига само при подготвянето на храната за лагерно събрание да спазва здравните закони. Ако приготвят не кейкове и пироги, а здравословен пълнозърнест хляб и се запасяват с консервирани или изсушени плодове, хората няма да се разболяват, когато се подготвят за тях или по време на провеждането им. Лагерното време не трябва да се прекарва без топла храна. По възможност там винаги има печки.
Братята и сестрите не бива да се разболяват по това време. За тази цел трябва да се обличат подходящо за сутрешния и вечерния студ и да сменят дрехите си според промяната на времето, така че да запазят правилно кръвообращение, и стриктно да спазват режим на сън и на хранене с проста храна, като не приемат нищо между яденетата. Така по време на събранието ще се чувстват добре, умовете им ще бъдат бистри и способни да оценяват истината, а после ще се върнат по домовете си с освежени тяло и дух. Заетите с всекидневен тежък труд прекратяват физическите усилия, затова не трябва да приемат обичайното количество храна. Иначе стомасите им ще бъдат претоварени.
По време на събранията искаме да имаме особено голяма сила на ума и във възможно най-добро здравословно състояние да чуем истината, да я оценим и да я запомним, за да я практикуваме, след като се завърнем. Ако стомахът е натоварен с прекалено много, дори проста по вид храна, силата на ума се отклонява в помощ на храносмилателните органи. Мозъкът се замъглява. Очите е почти невъзможно да се държат отворени. Истините, които трябва да бъдат чути, разбрани и практикувани, остават без никаква полза поради неразположение или защото мозъкът е почти парализиран като последица от голямото количество храна.
Бих посъветвала поне сутрин всички да приемат нещо топло за стомаха. Имате възможност да правите това без много усилия. Можете да приготвяте грахам каша*. Ако грахам брашното е прекалено грубо, пресейте го и докато кашата е топла, прибавете мляко. Това би било изключително вкусно и здравословно ястие за лагера. Ако хлябът ви е сух, натрошете го и го прибавете към кашата. Това също ще ви хареса. Не одобрявам прекомерното ядене на студена храна, защото тялото губи енергия, стопляйки я до температурата на стомаха, необходима за започване на храносмилането. Друго много просто, но здравословно ястие е варен или запечен боб. Натопете го във вода, прибавете мляко или сметана и направете супа. Може да се използва хляб, както при грахам кашата. [Продажба на сладолед и други нездравословни храни в лагерите – т. 529, 530; ненужно готвене в подготовка за лагерните събрания – т. 57]
2 С, с. 602, 603,1870г.

Обед за пикник

125. Нека няколко семейства, живеещи в града или на село, да оставят заниманията си, преуморили ги физически и умствено, и да си направят екскурзия на място, където природата е красива – край някое прекрасно езеро или хубава гора. Необходимо е да си набавят обикновено, здравословно ядене – най-добрите плодове и зърнени храни – и да разположат трапезата си под сянката на някое дърво или под небесния свод. Пътуването, физическото натоварване и природните красоти ще засилят апетита и те ще се наслаждават на ястия, на които дори царете могат да завиждат. [Да се избягва излишно готвене – т. 793; съвет към библейските работници със заседнал начин на живот – т. 225; простота на храненето в събота – т. 56]
1 С, с. 514, 1867 г.

126. Поддържниците на здравната реформа да полагат усилия да я направят такава, каквато твърдят, че е. Да се откажат от всичко вредно за здравето. Използвайте проста, здравословна храна. Плодовете са нещо чудесно и те спестяват много готвене. Откажете се от тежки пасти, кейкове, десерти и други ястия, приготвени да изкушават апетита. Яжте по-малко на брой храни; яжте ги с благодарност.
Писмо 135, 1902 г.

Простота в забавленията

127. В живота Си Христос ни е дал пример за гостоприемство. Когато бе заобиколен от гладното множество край езерото, не отпрати хората безпомощни по домовете им. Каза на учениците Си: “Дайте им вие да ядат” (Матей 14:16). Чрез действието на творческата Си мощ достави достатъчно храна за задоволяване на нуждите им. И все пак колко проста бе храната! Нямаше изискани блюда. Този, Който притежаваше всички небесни богатства, би могъл да даде на народа богата гощавка. Но им подари само достатъчното за нуждата им, т.е. всекидневната храна на рибарите край езерото.
Ако в днешно време хората имаха по-естествени навици, живеейки в хармония със законите на природата, всички потребности на човечеството биха били богато задоволени. Би имало по-малко въображаеми нужди и повече възможности да се работи съобразно Божията воля. Христос не се опитваше да привлече хората, като задоволяваше желанията им за разкош. Простата храна, която им даде, бе потвърждение не само за мощта, но и за любовта и за нежната Му грижа към тях в обикновените житейски нужди.
6 С, с. 345, 1900 г.

128. Хора, смятайки се за Христови последователи, често са роби на модата и на лакомията. Време и сили, които могат да се посветят на по-висши и благородни цели, се пилеят по приготовления за модни събирания и за готвене на различни по вид нездравословни ястия. Само защото е модерно, мнозина бедни и зависещи от всекидневния си труд за насъщния харчат пари за приготвяне на различни видове кейкове, конфитюри, пироги и изискани храни, предназначени за гости. Подобни храни само биха навредили на тези, които ги ядат. В същото време се нуждаят от средства, за да купят дрехи за себе си и за децата. Времето, употребено за приготвяне на угаждаща на апетита храна за сметка на стомаха, би трябвало да се посвети на морални и религиозни наставления към децата.
Модните събирания стават повод за отдаване на лакомия. Вредни храни и питиета се приемат в такава мярка, че храносмилателните органи се затрудняват силно. Жизнените сили се заемат с ненужна дейност, в резултат на което се получава умора, нарушава се кръвообращението и се чувства липса на жизнена енергия. Благословенията, които биха могли да се получат от едно посещение, често се пропускат, защото вашите домакини, вместо да се възползват от възможността за разговор с вас, се суетят около печката, приготвяйки ви различни блюда за пируване. Християните никога не трябва да насърчават такова поведение, като си взимат от така приготвените деликатеси. Нека се разбере, че целта на посещението ви не е да наситите апетита си, а с общуване, като споделяте мисли и чувства, да бъдете благословение един за друг. Разговорът трябва да бъде възвишен и облагородяващ, та след време да си спомните за него с най-голямо удоволствие.
КЖ, гл. 1, с. 55, 56

129. Онези, които посрещат гости, би трябвало да разполагат здравословни, питателни ястия – сготвени просто и вкусно плодове, зърнени храни и зеленчуци. Такъв начин на готвене ще изисква съвсем малко допълнително време и храните няма да навредят на никого. Светските хора, които предпочитат да жертват време, пари и здраве, за да задоволяват апетита си, понасят наказанието за нарушаването на здравните закони. Християните трябва да имат отношение по тези въпроси и да влияят правилно. Могат да постигнат много в реформирането на модни навици, разрушаващи здравето и душата. [Примерът на християните в начина им на хранене – помощ на хора без самоконтрол – т. 354; изисканите гощавки обременяват и вредят – т. 214; ефектът на изтънчените забавления върху децата и семейството – т. 348; грехът да се дава оскъдна храна на семейството и изискани блюда на гостите – т. 284; простата диета е най-добра за децата – т. 349, 356, 357, 360, 365; приготвяне на проста, здравословна храна – т. 399-405, 407, 410]
КЖ, гл. 1, с. 55, 56, 1865г.

Готови за неочакван гост

130. Някои домакини приготвят бедна семейна трапеза, за да дадат скъпо угощение на гостите. Това е неразумно. Гостите трябва да се посрещат с повече простота. Нуждите на семейството да бъдат винаги на първо място.
Не доброто домакинство и лошите навици често пречат да се прояви гостоприемство, когато е нужно и би било истинско благословение. На трапезите ни трябва да има толкова храна, та в случай, че дойде неочакван гост, да бъде посрещнат, без домакинята да се обремени с допълнителни приготовления. [Практиката на Е. Вайт – никакво допълнително готвене за гости – Приложение 1:8; сервиране на проста храна в дома на семейство Вайт – Приложение 1:1, 13, 14, 15; разнообразяване на менюто и доброто му приготвяне – т. 320]
СВЛ, с. 322, 1905 г.

Мислете по-малко за земната храна

131. Непрестанно трябва да размишляваме върху Словото, да го “изяждаме”, “смиламе” и така да го практикуваме, че да става част от потока на живота. Онзи, който всеки ден “се храни” с Христос, с примера си ще учи другите да се грижат по-малко за яденето и повече за храната на душата.
Препоръчваният за всеки човек истински пост е въздържане от всички видове възбуждаща храна и правилна употреба на здравословна, проста храна, дадена от Бога в изобилие. Хората трябва да мислят по-малко за ядене, за пиене и за земна храна и много повече за небесната храна, която дава тонус и жизненост на религиозния живот.
Писмо 73, 1896 г.

Преобразяващо влияние на простия начин на живот

132. Ако се обличаме с обикновени, скромни дрехи, без да се съобразяваме с модата, ако на трапезите ни винаги има естествена, здравословна храна и избягваме разкоша и разточителството, ако къщите ни са построени и обзаведени с подобаваща скромност, това би показало освещаващото влияние на истината и би имало значително влияние върху невярващите. Но докато по тези въпроси се придържаме към света, търсейки понякога възможност да надминем светските хора в модните приготовления, проповядването на истината няма да има никакъв или почти никакъв ефект. Кой ще повярва на тържествената истина за сегашното време, когато онези, които твърдят, че вече вярват в нея, си противоречат с делата си? Не Бог е затворил небесните двери за нас, а придържането ни към навиците и обичаите на света.
5 С, с. 206, 1882 г.

133. Чрез Божествената Си сила Христос извърши чудо, за да нахрани множествата; и все пак колко скромна бе дадената храна – само риби и ечемичени хлебчета, които съставляваха ежедневното меню на галилейските рибари.
Христос би могъл да даде на народа богата трапеза, но храна, приготвена единствено, за да угоди на апетита, не би ги научила на нищо. С това чудо Христос искаше да им даде урок. Ако хората в наше време имаха по-скромни навици и живееха както Адам и Ева в началото в хармония с природните закони, нуждите на човечеството биха били снабдявани изобилно. Но егоизмът и задоволяването на апетита носят грях и окаяност, стават причина от една страна за разточителство, а от друга – за мизерия.
СВЛ, с. 47, 1905 г.

134. Ако така наречените християни харчат по-малко от средствата си за разкрасяване на тялото и на къщите си и по-малко за изобилни и вредни за здравето ястия, биха могли да дават много по-големи суми в Божията съкровищница. По такъв начин биха подражавали на своя Изкупител, Който напусна небето, богатствата и славата Си и заради нас стана беден, за да имаме вечното съкровище.
3 С, с. 401, 1875 г.