Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Храна за болните – 66 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Храна за болните – 66 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

441. На пациентите трябва да се дава храна в изобилие, но в същото време да се внимава при приготвянето и съчетаването на храните за болните. На масите в санаториума не може да се предлагат същите блюда, както в ресторантите. Има голяма разлика, дали храната се сервира на здрави мъже и жени, способни да смелят почти всеки продукт, или на болни хора.
Съществува опасност прекалено да ограничим диетата на хора, станали почти лакомници от обилното ядене. Храната трябва да е в голямо количество, но същевременно да е обикновена. Зная, че тя може да се приготвя просто и пак да е толкова вкусна, че да се харесва на хората, привикнали на изискани ястия.
Нека на трапезата да има много плодове. Радвам се, че можете да снабдявате санаториума с пресни плодове от вашите овощни градини. Това наистина е голямо предимство. [Не всеки може да яде зеленчуци – т. 516.]
Писмо 171, 1903 г.

Обучение чрез трапезата в санаториума

442. В приготовлението на храната трябва да бъдем озарени от златни лъчи светлина, които да научат сядащите на масата как да живеят. Дошлите в Здравния дом трябва да бъдат обучавани, за да отнесат със себе си принципите на реформата.
Писмо 71, 1896 г.

443. Храната за пациентите в санаториумите е нужно да се приготвя с голямо внимание. Някои от тях идват от домове, чиито маси са били всекидневно отрупвани от тлъста храна и трябва да се положат много усилия, за да им се сервира едновременно апетитна и здравословна храна.
Препоръчвайте здравната реформа

Господ би искал здравните заведения, с които сте свързани, да са едни от най-прекрасните и радостни места на света. Бих искала към пациентите да проявявате специална грижа и да им давате безвредна за здравето храна и в същото време препоръчваща принципите на здравната реформа. Това може да стане и тогава ще направи благоприятно впечатление на пациентите. То ще им подейства възпитаващо и ще им покаже предимствата на здравословното живеене пред техния начин на живот. След като напуснат здравното заведение, пациентите ще отнесат впечатления, които ще повлияят и на други да отидат там.
Писмо 73, 1905 г.

Менюто на персонала

444. Прекалено малко се грижите и прекалено много подценявате въпроса за редовното снабдяване на служителите си с изобилна храна. Те се нуждаят от голямо количество пресни и здравословни продукти. Постоянно са претоварвани, а жизнеността им трябва да бъде запазена. Необходимо е да бъдат учени на добри принципи. Повече от всички други в санаториума трябва да бъдат снабдявани с най-добрата и най-здравословната, даваща сили храна. На трапезата им е необходимо да има не месо, а изобилие от хубави плодове, зърнени храни и зеленчуци, приготвени добре и здравословно. Пренебрегвате тази грижа и сте увеличили дохода си за сметка на силата и душите им. Това не е угодно на Бога. Влиянието на цялостното хранене не препоръчва вашите принципи на онези, които сядат на масата за персонала.
Писмо 54, 1896 г.

Готвачът – здравен мисионер

445. Възползвайте се от възможно най-добрите услуги в готвенето. Ако храната е сготвена така, че да обременява храносмилателните органи, бъдете уверени, че въпросът трябва сериозно да се проучи. Тя може да бъде приготвена така, че да бъде и здравословна, и вкусна.
Писмо 100, 1903 г.

446. Готвачът в санаториума трябва да бъде здравен реформатор във всяко отношение. Човек не може да бъде променен, ако неговият апетит и диета не отговарят на вярата му.
Готвачът в санаториума трябва да бъде добре обучен здравен мисионер, способен, готов да експериментира. Не бива да се придържа само към рецепти. Господ ни обича и не иска да си навредим, изпълнявайки нездравословни рецепти.
Във всеки санаториум ще има някои, които да се оплакват от храната, защото не им понася. Необходимо е да им бъдат разкрити бедите, произлизащи от нездравословния начин на хранене. Как е възможно умът да е бистър, когато стомахът страда?
Ръкопис 93, 1901 г.

447. Готвачът в нашия санаториум трябва добре да разбира естеството на работата – човек със здрав разум, способен да експериментира и да не слага в храната неща, които трябва да се избягват.
Писмо 37, 1901 г.

448. Имате ли в санаториума готвач, способен да приготвя такива ястия, че в тях пациентите да виждат по-добра храна в сравнение с онази, с която са свикнали? Той би трябвало да може да приготвя здравословни, апетитни съчетания от храни и те задължително да са по-тлъсти, отколкото вие и аз бихме яли.
Писмо 331, 1904 г.

449. Заемащият длъжността готвач има изключително голяма отговорност. Той трябва да бъде учен на икономичност и да знае, че не бива да се пилее никаква храна. Христос каза: “Съберете останалите къшеи, за да не се изгуби нищо”. Нека заетите във всеки отдел чуят този съвет. Преподавателите трябва да се научат на икономия и персоналът да бъде обучаван не само с думи, но и с пример.
Ръкопис 88, 1901 г.