Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Храна и здраве – 23 – По стъпките на Великия Лекар – Елена Вайт (Елън Уайт)

“Храна за укрепване,
а не за преяждане.”
Тялото се изгражда главно от храната, която приемаме. Тъканите на организма постоянно се износват. Всеки орган се нуждае от част от постъпилата храна, за да компенсира този процес. Мозъкът трябва да бъде снабдяван с нужните му хранителни вещества. Костите, мускулите и нервите също изискват своето. Чудодеен е процесът, който превръща храната в кръв и използва тази кръв за изграждане на различните органи на тялото. Този процес протича непрекъснато.
Избор на храната
Трябва да се избират такива храни, които най-пълно осигуряват необходимите за изграждането на тялото вещества. Апетитът не е сигурен водач при този избор. Той е извратен от погрешните навици на хранене. Често изисква храни, които вредят на здравето и изтощават организма, вместо да дават сила. Възприетите от обществото обичаи също не могат да бъдат ръководни. Ширещите се навсякъде болести и страдания се дължат до голяма степен на общоприето неправилно хранене.
За да знаем коя е най-добрата храна, трябва да проучим първоначалния Божи план за човека в това отношение. Този, Който го е сътворил и знае неговите потребности, е посочил на Адам подходящата храна: “Ето, давам ви всяка трева, която дава семе… и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво ­ те ще ви бъдат за храна” (Бит. 1:29).
След като човекът поради проклятието на греха е напуснал рая, за да си изкарва прехраната чрез обработване на земята, е получил позволение да яде и “полската трева” (зеленчуците) (Бит. 3:18).
Зърнените храни, плодовете, ядките и зеленчуците са за нас определената от Създателя храна. Приготвени просто и естествено, те са най-здравословни и най-питателни. Дават такава сила, издръжливост и енергия на ума, каквито не могат да се получат от сложните и възбуждащи храни.
Но не всички храни, които сами по себе си са полезни, са еднакво добри при всички обстоятелства. При избора на храна трябва да бъдем внимателни. Трябва да я избираме съобразно сезона и климата, а също и съобразно работата, която вършим. Някои храни, неподходящи за даден сезон или климат, са добри за други. Затова и за хора с различни занимания са нужни различни храни. Често нещо полезно за извършващите тежка физическа работа, може да е вредно за водещите заседнал живот или за занимаващите се с усилен умствен труд. Бог ни е дал богат избор от разнообразни полезни храни и всеки трябва да си подбира онези, които са най-подходящи за него.
Природата осигурява изобилие от плодове, ядки и зърнените култури. При съществуващите транспортни средства на практика всичко стига до всички краища на земното кълбо. Много храни, само допреди няколко десетилетия смятани за скъп лукс, сега са достъпни за всички. Например изсушените и консервираните плодове.
Ядките и производните от тях могат много добре да заместят месото. С тях може да се смесват зърнените култури, плодовете и някои видове корени, за да се приготви полезна и питателна храна. И все пак трябва да внимаваме да не употребяваме твърде много ядки. Трябва да се помни и това, че различните видове ядки не са еднакво полезни. Бадемите са за предпочитане пред фъстъците, последните обаче, употребявани в малко количество и заедно с пшеница, са хранителни и участват в храносмилането.
Когато са правилно приготвени, маслините, подобно на ядките, могат да заместят животинските мазнини и месните храни. Зехтинът от маслините е много по за предпочитане пред животинските мазнини. То помага за редовното очистване на червата. Много полезен е за туберкулозно болни и при възпален, раздразнен стомах.
За хора, свикнали с изобилна и много пикантна храна, простата храна не може изведнъж да се стори вкусна. Нужно е време, за да се приспособят, а също и за да се възстанови стомахът след злоупотребата с него. Онези, които постоянстват, след време ще оценят качествата є. Със своя фин и приятен аромат тя бързо ще се наложи като по-голямо удоволствие, отколкото вредните лакомства. Тогава стомахът, непретоварван и невъзбуждан, ще функционира спокойно и без напрежение.
Разнообразието
За да се запази здравето, необходимо е да се приема достатъчно количество добра, питателна храна.
Ако разумно планираме, можем почти при всяко хранене да си осигурим нужните на организма вещества и витамини. Навсякъде има ориз, пшеница и овес, a също и боб, грах, леща… Тези храни, съчетани с местните или вносни плодове и зеленчуците, които растат във всяка страна, могат спокойно да бъдат диетата, която и без употребата на месо да е пълноценна.
Където има в изобилие плодове, трябва да се приготвят запаси за зимата чрез консервиране или сушене. Дребните плодове (френско грозде, цариградско грозде, ягоди, малини и къпини) виреят добре в много страни.
За домашно консервиране трябва, доколкото е възможно, да се употребяват стъклени, а не метални съдове. Особено важно е плодовете, които ще се консервират, да бъдат абсолютно здрави. Употребявайте съвсем малко захар и ги варете само толкова, колкото е нужно, за да се осигури тяхното запазване. Така приготвени, те прекрасно заместват пресните плодове.
Там, където могат да се изсушат сливи, ябълки, круши, стафиди, праскови и кайсии, те трябва да бъдат използвани в неограничени количества, тъй като са ценна храна.
На едно хранене не бива да се смесват много храни, защото това води до преяждане и причинява лошо храносмилане.
Не е добре да се ядат едновременно плодове и зеленчуци. При проблеми в храносмилането се получава болезнено натоварване. Добре е при едно ядене да се приемат само плодове, а в друго ­ зеленчуци.
Не трябва ден след ден на масата да се поставят едни и същи храни, приготвени по един и същи начин. Храната се приема с по-голямо удоволствие и дава по-добри резултати, когато е разнообразна.
Приготвяне на храната
Неправилно е да се яде само за да се угажда на апетита. Но пък и не бива да се отнасяме с безразличие към вкуса на храната и към начина на нейното приготвяне. Когато не е вкусна, тя не е пълноценна за организма, затова трябва да се подбира и приготвя умело и с разбиране.
За приготвянето на хляб бялото пшенично брашно не е най-доброто. То не е нито здравословно, нито икономично. Хляб, омесен от фино бяло брашно, е лишен от много хранителни съставки, които се съдържат в пълнозърнестия. Белият хляб често е причина за запек и други болестни състояния.
Употребата на сода или бакпулвер е вредна и ненужна. Те причиняват възпаление на стомаха и често влияят зле на целия организъм. Някои домакини мислят, че без такива средства изобщо не биха могли да изпекат хубав хляб, но се лъжат. Ако се постараят да научат по-добри начини, техният хляб би бил много по-полезен и по-приятен.
При замесването на квасния хляб не бива да се употребява мляко вместо вода. Употребата на мляко е излишен разход, а и намалява неговите здравословни качества. След опичането млечният хляб по-бързо загубва приятния си вкус и по-лесно ферментира в стомаха.
Хлябът трябва да бъде лек и да сладни. Не бива да се допуска ни най-малко вкисване. Отделните хлябове трябва да бъдат малки и така изпечени, че квасните зародиши да са по възможност унищожени. Топлият или пресен квасен хляб е мъчносмилаем, затова никога не бива да се появява на масата. Това правило не се отнася за безквасния хляб. Малките кръгли питки от пшенично брашно без мая или квас, изпечени в гореща фурна, са много полезни и вкусни.
Супите или кашите, приготвяни от жито, трябва да се варят няколко часа. Но меките или течните храни са по-нездравословни от сухите, които изискват по-основно дъвкане. Сухарът е едно от най-лесносмилаемите и вкусни ястия. Обикновен квасен хляб се нарязва на филии и се изсушава в топла фурна, докато от него изчезне и последната следа от влага. Тогава се оставя леко да се зачерви. Съхраняван на сухо, той може да се запази много по-дълго, отколкото обикновеният, и ако преди употребата се затопли още веднъж, става като току-що изпечен.
Съвременният човек употребява твърде много захар в различните храни. Козунаците, сладкишите, пудингите, кейковете, желетата и консервите затрудняват много храносмилането. Особено вредни са козунаците и пудингите, в които млякото, яйцата и захарта са основните съставни части. Изобилната употреба на мляко и захар заедно трябва да се избягва.
Ако се употребява мляко, то трябва да е прецизно стерилизирано, за да се избегне опасността от заразни болести. Маслото е по-малко вредно, когато се яде намазано на студен хляб, отколкото когато се употребява за готвене; но най-добре е да минаваме без него.
Сиренето е още по-вредно ­ то е напълно негодно за храна.
Оскъдната или лошо приготвена храна се отразява зле на кръвта ­ изтощават се кръвотворните органи. Организмът отслабва и заедно с изострените нерви и лошото настроение се стига до истинско заболяване. Жертвите на неправилно приготвената храна са хиляди и хиляди. На много гробове би могло да се напише: “Починал поради лошо готвена храна”, “Умрял поради небрежно отношение към стомаха си”.
За онези, които готвят, е свещен дълг да се научат да приготвят здравословна храна. Много души биват изгубени в резултат на лошо готвене.
Изисква се умение и грижовност за поднасянето на добър хляб. В изработването му има много повече свещенодействие, отколкото мнозина си мислят. Добрите готвачи са много малко. Някои млади жени смятат, че е унизително да готвят и да се занимават и с друга домашна работа. Не е чудно, че млади момичета, когато се омъжват и трябва да се грижат за семейство, имат съвсем слабо понятие за задълженията на жената и майката.
Готварството не е просто нещо и в реалния живот е едно от най-необходимите умения. Трябва да я овладеят всички жени и особено по-бедните, за да могат и те да се ползват от нея. Изисква се умение да се приготви едно апетитно и същевременно просто ястие. То трябва да се приготвя по прост и здравословен начин и то така, че поради простотата си да е по-вкусно и по-полезно.
Всяка жена, която се грижи за семейството, а още не е овладяла изкуството на здравословното готвене, трябва да реши да научи всичко необходимо за благополучието на дома си. За тази цел в много градове има курсове за природосъобразно готвене и хранене. Ако за някоя жена са недостъпни, ще трябва да се свърже с добра готвачка и чрез постоянство и старание да стане майстор в готварското изкуство.
Редовното хранене
Редовното хранене е жизненоважно. Трябва да се яде в точно определено време и всеки да консумира онова, от което се нуждае организмът му. До следващото хранене не бива да се яде нищо.
Много хора ядат, когато организмът им не се нуждае от никаква храна, в най-различни интервали между храненията, защото нямат достатъчно воля да противостоят на желанието си. По време на път някои непрекъснато дъвчат нещо. Този навик е особено вреден. Ако ядяха редовно проста и питателна храна, не биха изпитвали голяма умора и не биха страдали толкова от различни болести.
Друг вреден навик е да се яде точно преди лягане. Дори когато са вечеряли в определеното време, някои хора сядат повторно, понеже били почувствали премаляване. Повторено няколко пъти, това се превръща в навик, който често се засилва дотолкова, че става невъзможно да се заспи, без да се яде. Поради късната вечеря храносмилането се извършва по време на сън. Макар стомахът да работи непрекъснато, то не е пълноценно. Сънят е смущаван от неприятни сънища, човек се събужда на сутринта неотпочинал и закуската не му е вкусна. Когато си легнем, стомахът ни трябва да е свършил работата си, за да може и той, подобно на другите ни органи, да си почине. За хора със заседнал начин на живот късната вечеря е особено вредна, често води до заболяване, понякога твърде сериозно.
В много случаи премаляването, което кара човека да яде, става поради това, че храносмилателните органи през деня са били в голямо напрежение. Стомахът се нуждае от почивка след всяко ядене ­ от пет до шест часа. Много хора, опитали тази схема, намират, че двукратното ядене през деня е по-добро от трикратното.
Неправилни навици на хранене
Храната не бива да се приема нито много гореща, нито много студена. Ако е студена, се изразходва стомашна енергия за затоплянето є, преди да започне смилането є. Студените напитки са вредни по същата причина. Но и обилната употреба на горещи напитки изтощава стомаха. Всъщност колкото повече течности се приемат с храната, толкова по-трудно се смила тя. Защото преди да започне смилането, трябва първо да бъде абсорбирана течността.
Не употребявайте много сол, избягвайте туршии и подправки; яжте повече плодове и дразненето, което предизвиква жаждата при хранене, до голяма степен ще изчезне.
Трябва да се яде бавно и да се дъвче прецизно. Това е необходимо, за да може храната да се смеси с достатъчно слюнка и стомашните сокове да започнат дейността си.
Вредно е и храненето в неподходящо време, например след уморителна и усилена работа, след преумора или ако сте загрели. Веднага след приемането на храната се усилва напрежението на нервната дейност. И ако тялото или умът също са били напрегнати, храносмилането се затруднява. Ако човек е възбуден, изплашен, развълнуван или бърза, по-добре е да не яде, докато не си почине и успокои.
Стомахът е в тясна връзка с мозъка и когато заболее, нервна енергия отива на помощ на отслабналите храносмилателни органи. Когато тези разстройства стават по-често, мозъкът се обременява. И ако мозъкът постоянно се претоварва, а липсват физически движения, то и леката храна трябва да се приема умерено. По време на ядене забравете всякакви грижи и мрачни мисли. Не бързайте. Яжте бавно, в добро настроение и с изпълнено с благодарност към Бога сърце ­ благодарност за всичките Му благословения.
Преяждането
Като избягват месна храна и други тлъсти и вредни ястия, много хора смятат, че с простата и здравословна храна могат да се тъпчат неограничено, до прекаляване. Това е погрешно. Храносмилателните органи не бива да бъдат претоварвани с количества храна, с каквито организмът не може да се справи.
Възприето е ястията да се поднасят на масата едно след друго. Ако не се знае менюто, има опасност да се изяде голямо количество от първото поднесено, което да не е най-подходящото. Когато се поднесе следващото ястие, човек често си позволява да премине границите, да вземе и от съблазнителния десерт, който съвсем не е добър за него. Ако обядът е поставен на масата изцяло още в началото, всеки ще има възможност да избере най-доброто за себе си.
Понякога последиците от преяждането се усещат още веднага. В други случаи не се усещат никакви болки; но храносмилателните органи губят от силата си и основите на здравето биват подронени.
Излишната храна обременява организма. Предизвиква концентриране на голямо количество кръв в стомаха, при което крайниците изстиват. Храносмилателните органи се натоварват и когато са изпълнили задачата си, се изпитва чувство на слабост и отпадналост.
Хора, които постоянно преяждат, наричат това усещане “глад”. То обаче е причинено единствено от претоварването на храносмилателната система. Понякога се появява замайване, придружено с отслабване на умствената и физическа дейност.
Тези неприятни симптоми настъпват, защото организмът е изразходвал излишно количество жизнена енергия и е напълно изчерпан. Стомахът казва: “Дай ми почивка”, но мнозина възприемат това премаляване като чувство на глад. И още повече натоварват стомаха, вместо да му дадат почивка, което води до увреждане на храносмилателната система.
Храната в съботен ден
За събота не трябва да приготвяме нито повече, нито по-разнообразна храна, отколкото за останалите дни. Напротив, тя трябва да бъде още по-проста и да се яде по-малко, за да остане умът бистър и бодър, още по-възприемчив за духовното. Обремененият стомах обременява и мозъка. Могат да бъдат чути и най-ценните думи, а да не бъдат възприети и оценени поради неправилно хранене. Поради преяждане в събота мнозина се лишават от светите привилегии, тъй като не са в състояние да приемат съботните благословения.
Готвенето трябва да се избягва в събота, но не е необходимо поради това да се ядат студени храни. При студено време приготвената от предния ден храна трябва да се притопля. Макар и проста, тя трябва да бъде вкусна и привлекателна. Особено в семейства с деца е добре за събота да се приготвя нещо, което семейството не си позволява в делнични дни.
Промени в храненето
Там, където съществуват неправилни навици на хранене, трябва да се предприеме незабавна промяна. Ако поради злоупотреба със стомаха храносмилането е нарушено, трябва да се положат особени старания да се запази останалата жизнена сила, като не се допуска повече никакво нарушение. Когато дълго време е било злоупоребявано със стомаха, има вероятност никога да не се възстанови напълно; но може поне да се избегне влошаване. Трудно е да се предписват правила за всички случаи; но когато се спазват принципите на здравословното хранене, могат да се постигнат сериозни подобрения и не ще има нужда домакинята непрекъснато да се старае да възбужда апетита.
Въздържанието при храненето се възнаграждава с духовна и морална сила. Допринася и за овладяването на страстите. Преяждането е вредно, особено за ленивите хора. Те трябва да ядат умерено и да се натоварват повече физически. Мъже и жени с прекрасни природни дадености не могат да вършат и половината от онова, на което са способни, ако не овладеят апетита си.
Много творци допускат груба грешка. След като са се нахранили обилно, сядат да четат, учат или пишат, без да отделят някакво време за физически движения. В резултат на това се спъва свободното протичане на мисълта и словото. Те не могат да пишат или говорят със силата на проникновението, необходими, за да спечелят сърцата; и усилията им се оказват безплодни.
Хора, които носят тежки отговорности, преди всичко духовни служители и пастори, трябва да бъдат личности с остър ум, с проницателност и бързи реакции. Те трябва повече от другите да регулират храненето си. На тяхната трапеза не трябва да намират място пищните ястия.
Хората на отговорни длъжности трябва всеки ден да вземат решения, чиито последици са от голяма важност. Трябва да мислят особено бързо и ще могат успешно да го правят само при строго въздържание. Умът укрепва при правилното съотношение между физическите и умствените сили. Когато има равновесие, когато напрежението не е твърде голямо, нов приток на сила ще идва при всяко натоварване. Често тяхната работа е неплодотворна в резултат на неправилно хранене. Разстроеният стомах води до разсеяност, забавени реакции и чувство на несигурност. Понякога са налице раздразнителност, грубоватост и несправедливо отношение. Много планове, които биха били благословение за света, са били изоставяни, а са били провеждани несправедливи, потиснически и дори жестоки мерки в резултат на болезнени състояния, предизвикани от лоши навици на хранене.
Ето един съвет за всички, които се занимават с умствен труд. Които имат достатъчно кураж и воля, нека да го опитат. При всяко ядене употребявайте само два или три вида проста храна и не яжте повече, отколкото ви е необходимо за задоволяване на глада. Правете достатъчно движения всеки ден. Ползата ще почувствате бързо.
Ангажираните с тежка физическа работа не е нужно да бъдат толкова внимателни към количеството и качеството на храната, колкото хората със заседнал начин на живот. Но и те могат да имат по-добро здраве, ако не прекаляват с яденето и пиенето.
Някои желаят да им бъде предписана точна диета. Често преяждат, а после се разкайват и постоянно мислят върху онова, което ядат и пият. Никой не може да предпише точни правила на хранене и диета за друг. Всеки трябва да има достатъчно разум и самоконтрол, за да се ръководи сам от свои принципи.
Нашето тяло е изкупена собственост на Христос и не бива да постъпваме с него така, както ни се иска. Всички, които познават принципите на здравето, трябва да знаят и своето задължение ­ да се съобразяват със законите, заложени от Бога по отношение на тялото им. Послушанието към здравните норми трябва да стане предмет на личен дълг. Ние сами носим последиците от престъпването им. Сами ще отговаряме пред Бога за навиците си и за начина си на живот. Затова не трябва да се влияем от това, което правят другите, но да се отнасяме разумно и отговорно с даденото ни от Бога тяло.